TUZLARIJE - BILTEN TK

05.07.2023.
Efikasnija pomoć održivom povratku kroz združivanje sredstava

Tuzlarije


Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Fadil Alić razgovarali su danas sa federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Nerinom Dizdarom o načinima podrške povratnicima i raseljenim osobama u Tuzlanskom kantonu kao i povratnicima u Podrinju.

Saradnju sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica koja donosi i nove projekte u povratničke zajednice stavlja u prvi plan premijer Halilagić.

„Udruživanjem sredstava sigurno možemo uraditi više i time pomoći povratnike u izgradnji infrastrukture kao i kroz druge vidove podrške. Kroz sistemska rješenja, održivost povratka ali i da jasno izrazimo stav i opredjeljenje da smo uz povratnike. Da zajedno radimo za dobrobit ljudi koji su odlučili da se vrate u prijeratna mjesta boravka i učinimo sve kako bi kvalitet njihovog života bio ravan kvalitetu života bilo kojeg čovjeka u našoj domovini”, kazao je premijer Halilagić ovom prilikom.

Intencija Vlade TK, rečeno je ovom prilikom, je ulaganje u kulturu i sport u povratničkom sredinama jer su to segmenti života koji značajno utiču na održivost povratka. U fokusu rada resornog federalnog ministarstva, prema riječima ministra Dizdara je zapošljavanje te sistemski odnos ka otkupu poljoprivrednih proizvoda od povratnika i donacije sjemenskog materijala.

„Znamo da je Tuzlanski kanton dao veliki doprinos u prihvatanju raseljenih osoba i izbjeglica i podrinjskih i semberskih krajeva. Želimo učiniti dodatne napore i zajedničkim projektima učiniti više za ljude koji su se odlučili vratiti u svoja mjesta. Trenutno realiziramo projekte u Srebrenici kroz podršku Međunarodnom forumu solidarnosti EMMAUS. Također slijedi realizacija infrastrukturnih projekata u općinama i gradovima Tuzlanskog kantona kroz ravnomjerniju raspodjelu“, ističe ministar Dizdar.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona ove je godine za podršku povratku namijenilo milion KM ali prema riječima ministra Alića, potrebe povratnika puno su veće i značajnije nego što je to mogućnost Vlade TK.

„Od iznimne je važnosti saradnja i podrška Vlade FBiH i federalnog ministarstva. Da ujedinimo naša sredstva i da konkretnije i sveobuhvatnije pomognemo našim povratnicima. Trenutno je u završnoj fazi javni poziv koji podrazumijeva podršku fizičkim licima na osnovu njihovih zahtjeva i projektnih ideja. Naš je zajednički stav je da trebamo mijenjati paradigmu naše podrške u zonama povratka odn. da se u budućnosti opredijelimo da više pomažemo u oblasti kulture i sporta, da naša omladina vidi svrhu ostanka na tim teritorijama“, kazao je ministar Alić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK