TUZLARIJE - BILTEN TK

08.07.2023.
Premijer TK, Irfan Halilagić, među učesnicima Marša:
Iz Nezuka krenuo Marš mira

Tuzlarije


Danas je iz Nezuka, mjesta koje je preživjelim žrtvama pada Srebrenice značilo spas, krenuo 19. po redu Marš mira. Učesnici Marša, među kojima će ove godine pješačiti i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, u etapama će pješačiti istočnom Bosnom od Nezuka, do Potočara i Srebrenice – obrnutim smjerom od onoga kojim su Srebreničani u julu 1995. godine bježali pokušavajući doći do slobodnog teritorija. I ove godine u Maršu će učestvovati više hiljada ljudi.

Tuzlarije


U svom obraćanju prilikom ispraćaja učesnika premijer je istaknuo da je Marš mira pješački pohod, hodočašće koje okuplja i potiče na sjećanje na one koji su preživjeli ovaj pohod u suprotnom pravcu, Marš smrti, ali i nevinih žrtava genocida u Srebrenici.

- Ovo je prilika da se sjetimo žrtava, kako to definicija kaže, genocida nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica. Ja bih volio da ovaj puni naziv češće pominjemo. Mi smo ovdje da prođemo ovaj put, da vidimo šta su prošli oni koji su preživjeli marš smrti i da sigurno dođemo u Potočare. Ali isto tako ovdje smo i da stalno podsjećamo da se genocid nije okončao. Njegova posljednja faza je u toku. To je faza relativiziranja, negiranja i poništavanja, pa čak i psovanja genocida od onih koji su izabrani dužnosnici u Bosni i Hercegovini. Želim da vjerujem da ćemo Marš mira započeti sa mišlju da je to naš odgovor upravo na tu posljednju fazu. Da će svaki korak kojeg mi pređemo biti udarac negiranju genocida i da ćemo, bez obzira koliko taj put bio težak, bolan i trnovit, istrajati. Mi ćemo istrajati na putu Marša mira i traženja pravde, kazao je premijer Halilagić i svim učesnicima poželio da uspješno okončaju ovaj pohod i da dođu u Memorijalni centar u Potočare.

Tuzlarije


Marš mira cijeloj Europi i svijetu šalje univerzalnu poruku suživota i pomirenja. U naredna 3 dana, u tri etape duge oko 25-30 kilometara učesnici marša preći će nešto više od 100 kilometara trase koja je za mnoge Srebreničane prije 28 godina značila život i spas. To je izvorna trasa kuda su 1995. godine Podrinjci pokušavali pobjeći iz pakla Srebrenice.

Tuzlarije


Koračanje putem spasa predstavlja izuzetno zahtjevnu fizičku aktivnost, a također je i emocionalno iscrpljujuća, ako se uzme u obzir da svi učesnici prolaze lokalitetima na kojima su vršene masovne egzekucije Bošnjaka, obilazeći i mjesta masovnih grobnica. Međutim, učesnici su saglasni u tome da je pridruživanje Maršu mira nešto najmanje što mogu učiniti na putu promicanja istine o Srebrenici u kojoj je 1995. godine počinjen genocid.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK