TUZLARIJE - BILTEN TK

11.07.2023.
Delegacija Vlade i Skupštine TK prisustvovala obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici

Tuzlarije


Nakon što su jučer u popodnevnim satima, zajedno sa ostalim učesnicima Marša mira, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović došli u Potočare, danas su zajedno sa članovima Vlade i predsjednikom Skupštine Tuzlanskog kantona Žarkom Vujovićem, prisustvovali obilježavanju 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima sigurne zone Ujedinjenih nacija u Srebrenici.

Podsjećamo danas je, u Memorijalnom centru Potočari, klanjana dženaza, a smiraj u dolini bijelih nišana našlo je još 30 žrtava genocida.

Tuzlarije


Najmlađa žrtva koja je ukopana ove godine je dječak Elvir Salčinović koji imao 15 godina kada je ubijen. Osim njega, danas su ukopani posmrtni ostaci još tri maloljetnika, a najstarija žrtva koja je ukopana je Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina.

Do sada je u Potočarima ukopana 6.751 žrtva genocida.

Tuzlarije


Premijer Halilagić je jučer, po dolasku u Potočare ponovio svoju izjavu sa polaska na Marš mira.

„Ministar Mehanović i ja smo tokom tri protekla danas bili dio Marša mira i kako sam to kazao prilikom polaska na ovo hodočašće, ovo je naš odgovor na posljednju fazu genocida, koja je u toku. To je proces negiranja, relativiziranja genocida, pa čak i psovanja genocida. Ovo je naš odgovor i svaki naš korak kojeg je prešao svaki učesnik Marša mira je naš odgovor u traženju puta ka miru, ali i prade od koje nikada nećemo odustati“, kazao je premijer Halilagić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK