TUZLARIJE - BILTEN TK

04.08.2023.
Raspodjela finansijskih sredstava za projekte namijenjene mladima

Ministar za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Damir Gazdić potpisao je danas ugovore sa korisnicima sredstava za projekte omladinskih udruženja i projekte namijenjene mladima.

Tuzlarije


„Za projekte namijenjene mladima i projekte udruženja i fondacija koje rade sa mladima izdvojili smo značajna sredstva. Na prvi program imali smo ukupno 13 prijava od čega je 9 potpunih i 4 nepotpune dok je za drugi program koji je bio namijenjen za sufinansiranje projekata i udruženja za rad sa mladima bilo čak 19 nepotpunih prijava a 6 potpunih“ rekao je ministar Gazdić navodeći da je Vlada TK putem resornog ministarstva za ove svrhe izdvojila 102.180 KM.

Iako omladinska udruženja ili ona koja se bave mladima imaju fantastične projekte, navodi ministar Gazdić, zbog problema dostavljanja nepotpune ili nevažeće dokumentacije ostaju bez sredstava koje je Ministarstvo namijenilo za ove svrhe.
Jedan od projekata kojem je Ministarstvo dalo podršku je i projekat „Mladi Romi i Romkinje ravnopravni na tržištu rada“. Predsjednica Udruženja Roma „Euro Rom“ Admira Biberović kaže da njihovo udruženje daje veliku važnost rada sa mladima „a kroz ovaj projekat jačat ćemo kapacitete mladim Romima kako bi bili ravnopravni na tržištu rada jer znamo koliki je to problem i koliko se samim tim što su Romi moraju boriti. Kroz pisanje CV-a, kroz razne edukativne radionice radit ćemo na tome da se što bolje pokažu na tržištu rada i budu ravnopravni sa svima“, kazala je ovom prilikom Biberović.
Tuzlarije


I predsjednik Udruženja građana „Jošak“ Piskavica Sead Hamidović iz Gračanice navodi da su za ovogodišnji 10. jubilej Udruženja aplicirali sa projektom „Osnaživanje vanjskih prostornih kapaciteta UG „Jošak“ Piskavica. Sredstva koja će dobiti utrošit će za kupovinu opreme ali i manja renoviranja te printanje majica sa logom Udruženja. Ovo je, prema Hamidovićevim riječima, nastavak dugogodišnje saradnje sa resornim ministarstvom.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK