TUZLARIJE - BILTEN TK

29.08.2023.
Premijer Halilagić zaželio dobrodošlicu u BiH studentima, učesnicima ljetnog kampa


Na lokalitetu Muške vode u Kladnju danas je otvoren Ljetni kamp za mlade, kojeg organizira finansira ambasada Republike Italije u BiH, a implementira Fond Ujedinjenih naroda za aktivnosti stanovništva (UNFPA).

Tuzlarije


Svečanosti otvorenja uz ambasadora Republike Italije u BiH Nj.E. Marka di Ruzu (Marco di Ruzza), šefa Kooperacija Delegacije Evropske unije u BiH Stefana Elra (Stefano Ellero), direktora CISP Alesandra di Luku (Alessandro di Luca) i predstavnike Italijanske Agencije za razvojnu saradnju (AICS), prisustvovao je i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Kako je danas rečeno, ovo je prvi kamp ove vrste u Kladnju. Nastao je kroz razmjenu studenata između Italije i Bosne i Hercegovine, okuplja ukupno 40 studenata, po 20 iz Italije i Bosne i Hercegovine, a realizira se u okvirima projekta „Moving Us Closer“ kojeg finansira italijanska ambasada.

Tuzlarije


„Današnji događaj samo je jedan u nizu uspješnih projekata koje realiziramo sa organizacijom CISP i Ambasadom Republike Italije u BiH, a koji doprinose razvoju Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine na njenom putu ka Europskoj uniji. Neki od tih projekata upravo su usmjereni ka promociji prirodnih, kulturnih i historijskih vrijednosti Tuzlanskog kantona u kojima je unaprijeđana infrastruktura objekata u zaštićenom pejzažu Konjuh, uspostavljena saradnja profesora i studenata tuzlanskog univerziteta sa profesorima iz Italije, te je registrirana i turistička agencija Globe inside u Kladnju, a koja je direktno učestvovala u organizaciji ovog ljetnog kampa“, rekao je premijer Halilagić, te gostima iz Italije zaželio dobrodošlicu u Tuzlanski kanton.

Tuzlarije


U okviru ovog sedmodnevnog kampa studenti iz Italije, ali i njihove kolege iz Bosne i Hercegovine imat će priliku da osim međusobnog upoznavanja, razmjene iskustava i širenja mreže prijatelja, posjete bosanske kuće, upoznaju se sa vjerskim objektima, kulturom i tradicijom naroda Bosne i Hercegovine, zabave se u adrenalinskim parkovima, te obiđu Via Ferrata-u „Paolo Dieci“ koja nudi je poseban aplinistički doživljaj.

Tuzlarije


Via Ferrata je duga 200 metara, visoka oko 150 metara i nalazi se na stijeni Hotanskog krša u mjestu Breteljivići kod Kladnja.

„Neka ovogodišnji kamp bude samo prvi u nizu ovakvih događaja. Svim studentima želim da iz Kladnja, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine ponesu samo lijepe uspomene, iskustva i nova prijateljstva, a organizatorima da ovaj kamp postane redovan godišnji događaj koji će se u narednom periodu značajno omasoviti, te da već naredne godine razmišljamo o njegovom unaprjeđenju, kako u pogledu vremenskog trajanja, tako i sadržaja kojima ga možemo obogatiti. Tuzlanski kanton obiluje brojnim kulturno historijskim znamenitostima koje nisu mnogo udaljene jedna od druge, a ovakvi događaji su prilika da mladim ljudima pokažemo ljepote i bogatstva naše domovine“, kazao je na kraju premijer Halilagić.

Tuzlarije


Uz premijera Halilagića današnjem događaju su prisustvovali i ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Denis Bećirović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK