TUZLARIJE - BILTEN TK

30.08.2023.
Nastavljena saradnja Vlade TK i IOM-a u BiH

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić primio je jučer u posjetu delegaciju Međunarodne organizacije za migracije (IOM) predvođenu šeficom misije Laurom Lungaroti (Laura Lungarotti).

Tuzlarije


Fokus razgovora bio je usmjeren na uspostavu snažnije koordinacije između kantonalnih institucija i institucija koje se zajedno sa IOM-om bave pitanjima migracija.

Također, posebna pažnja posvećena je iznalaženju institucionalnog rješenja za privremeni prihvat migranata.

Premijer Halialgić i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Fadil Alić su izrazili razumijevanje za ova pitanja te istaknuli da će Vlada Tuzlanskog kantona, u okviru svojih kapaciteta iznaći optimalna rješenja za sistemsko rješavanje pitanja postupanja sa migrantima.

„Prije svega zahvalni smo što je IOM prepoznao potrebu i prošle godine u Tuzli otvorio svoj terenski ured, te time u znatnoj mjeri olakšao postupanja i saradnju koju imamo po pitanju migranata. Imamo nekoliko ideja kako bismo mogli ponuditi kvalitetan odgovor na izazov privremenog smještaja maloljetnih migranata, o čemu smo danas razgovarali. Ideje ćemo razmotriti i o koracima koje ćemo poduzimati u narednom periodu obavijesti ćemo naše partnere u IOM-u“, kazao je premijer Halilagić.

Uz šeficu Lungaroti, sastanku su prisustvovali koordinator za migracije u IOM-u BIH Dražan Rozić i šef IOM terenskog ureda u Tuzli Midhat Dugonjić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK