TUZLARIJE - BILTEN TK

31.08.2023.
Premijer Halilagić sa saradnicima posjetio bolnicu i sud u Gračanici

Realizacija investicija u zdravstvenim i pravosudnim institucijama na području Gračanice i Doboj Istoka bila je povod za današnju posjetu delegacije Vlade Tuzlanskog kantona JZU Opća bolnica dr. Mustafa Beganović Gračanica i Općinskom sudu u Gračanici.

Tuzlarije


Premijeru Tuzlanskog kantona Irfanu Halilagiću, ministrici pravosuđa i uprave Nataši Marošević i sekretaru ministarstva zdravstva Meliki Saračević je prezentirana realizacija projekata koje je finansirala Vlada Tuzlanskog kantona, a koji za cilj imaju povećanje kapaciteta, uvođenje novih medicinskih usluga i povećanje nivoa pružanja postojećih usluga ove javne zdravstvene ustanove. Inicijator i sudionik današnjih susreta bio je načelnik općine Doboj Istok Kemal Bratić.

„Prošle i ove godine Vlada Tuzlanskog kantona je, razumijevajući stanje u oblasti zdravstva i neophodnost hitnog intervenisanja u ovoj oblasti, za sanaciju stanja i unaprjeđenje zdravstvene zaštite, Općoj bolnici u Gračanici osigurala ukupno oko 350.000 KM. Danas smo tu da vidimo kako napreduju planirane nabavke i radovi, te šta je to i u kojem smjeru trebamo ubuduće djelovati. Također, Upravi bolnice, ali i svim uposlenicima želimo pružiti podršku u njihovim aktivnostima, a koje u konačnici želimo da rezultiraju boljom zdravstvenom zaštitom i njegom svih građana koji gravitiraju, odnosno koriste usluge ove zdravstvene ustanove“, kazao je premijer Halilagić, akcentirajući da će Bolnica imati podršku Vlade, ali da građani moraju osjetiti povećanje kvaliteta zdravstvenih usluga koje Bolnica pruža.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice Zijad Merdanović je premijera upoznao da je iz sredstava Vlade Tuzlanskog kantona Bolnica u Gračanici nabavila neophodnu opremu koja znatno poduže nivo zdravstvene zaštite i usluga koje Bolnica nudi građanima koji koriste njene usluge, a to su prije svih građani Gračanice, Doboj Istoka i Gradačca.

„Između ostalog su se izdvaja nabavka automatizovanog aparata za bakteriološke i mikrobiološke analize, automatizovani imunohemijski analizator, automatizovani biohemijski analizator, te hematološki analizator sa opcijom za retikulocite i tjelesne tekućine. Osim navedenog sredstvima Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Bolnica je pomognuta u procesu informatizacije svog poslovanja. Sve ovo ima direktne implikacije i donosi koristi za naše pacijente“, kazao je direktor Merdanović, ta premijera i delegaciju Vlade upoznao da Bolnica uspješno realizira i projekte u okviru Programa finansijske konsolidacije i/ili restrukturiranja Opće bolnice „Dr. Mustafa Beganović“ Gračanica.

Tuzlarije


Nakon posjete Bolnici, delegacija Vlade posjetila je i Općinski sud u Gračanici. Prošle godine, za određena investicijska ulaganja i nabavku opreme, a prema iskazanim potrebama Suda, izdvojeno je oko 40.000 KM. Predsjednica Suda Meliha Hadžihasanović je delegaciju Vlade i načelnika Bratića upoznala sa radom suda, ali i izazovima s kojima se Sud susreće, a na koje mora dati adekvatan odgovor.

Tuzlarije


„Ove godine za kapitalne investicije u oblasti pravosuđa Vlada Tuzlanskog kantona planirala je ukupno nešto manje od milion KM. Kada je u pitanju Sud u Gračanici, dobili smo i odobrili njihov zahtjev za rekonstrukciju ogradnog zida, za što su sredstva već odobrena i bit će uskoro i operativna“, kazala je ministrica Marošević ističući da se nada da će svi investicijski projekti u konačnici rezultirati povećanjem stepena ažurnosti u radu i odlučivanju sudova, a što će u konačnici biti i direktna korist za građane Tuzlanskog kantona, zbog kojih sve javne institucije i postoje.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK