TUZLARIJE - BILTEN TK

30.10.2023.
Halilagić na sesiji Kruga 99:
Sigurnost je preduslov za privredni i ekonomski rast i razvoj

Tuzlarije


Sigurnost dolazi prva i to je preduslov za privredni razvoj, ekonomski rast, investicije, ulaganja, te progres u svim drugim segmentima društva. Kazao je to premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić u Sarajevu, na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Tema skupa je bila „Realpolitički odgovori na sigurnosne prijetnje u i oko BiH“, a Halilagić je istaknuo da sigurnost ne smije biti posmatrana ad hoc.

- Sigurnost mora biti naše trajno, strateško opredjeljenje i aktivnosti u toj oblasti ne smiju zavisiti od bilo kakvih turbulencija ili prekompozicija u vlasti na bilo kojem nivou. Sigurnost je crvena linija, ispod koje ne smijemo ići, naglasio je Halilagić.

On smatra da je, uz kontinuirano ulaganje u infrastrukturu, bolji standard građana i jačanje socijalne politike, neophodno posebnu pažnju posvetiti osposobljavanju specijalističkih timova, civilne zaštite, policijskih i drugih sigurnosnih i obavještajnih struktura, - ali i prijatelje iz drugih zemalja koji mogu biti od pomoći i s kojima u koordinaciji možemo kvalitetnije spašavati ljudske živote i raditi na umanjivanju cjelokupne štete .

- U takvim okolnostima, u uslovima bilo kakve direktne opasnosti po sigurnost građana, a uzevši u obzir složeno ustavno uređenje Bosne i Hercegovine, realnost je da se težište odgovornosti prebacuje na niže nivoe vlasti, tačnije nivoe koji su organizacijski i suštinski bliže građanima. To su primarno jedinice lokalne samouprave (općine i gradovi) i kantoni sa svim svojim nadležnostima, naglasio je.

- Tako sagledavajući stvari Tuzlanski kanton izdvojio je uz rekordna izdvajanja sredstava za kapitalne investicije (2022. godine 46, 5 miliona KM), značajna sredstva (oko 15 miliona KM) za kadrovsko i materijalno – tehničko opremanje Uprave policije. Osim navedenog značajnu ulogu, u takvim okolnostima i narušavanju sigurnosti bilo koje vrste, imaju i službe civilne zaštite gradova, općina i kantona, organizacije Crvenog krsta/križa, ali i udruženja oformljena i opremljena za takve specijalizirane događaje i zadatke kao što je primjer Gorske službe spašavanja, naglasio je.

Iz tog razloga, institucije Tuzlanskog kantona su prepoznale, kaže Halilagić, potrebu ulaganja u te strukture te smo pored Uprave policije, paralelno, značajna sredstva izdvojili za jačanje općinskih/gradskih službi civilne zaštite (oko dva miliona KM), - a na tragu smo realizacije ideje formiranja specijalne rezervne jedinice za hitno djelovanje pri Službi civilne zaštite TK .

- Nikako ne treba zanemariti ni stepen organizacije i uvezanosti jedinice mjesne samouprave odnosno mjesne zajednice obzirom da su kao takve najbliže stanovništvu i građanima te najčešće jesu prva spona, konekcija sa višim organima organizacijske strukture kad je riječ o bilo kojem obliku opasnosti ili nepogode. Navedeno ukazuje na potrebu sistemskog uvezivanja svih oblika organizacije u cilju kreiranja institucionalnog, sistemskog odgovora na bilo kakvu vrstu ugrožavanja sigurnosti građana i njihove imovine, naglasio je na redovnoj sesiji Kruga 99 premijer Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK