TUZLARIJE - BILTEN TK

21.06.2023.
Vlada TK podržala 13. sportske igre mladih u TK

- Vlada TK donijela je odluke kojim prihvata prijedloge Aneksa VI Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima uprave i sudske vlasti u Tuzlanskom kantonu, aneksa kolektivnih ugovora za djelatnosti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja kao i Aneksa IV Kolektivnog ugovora za policijske službenike Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog katona.

Tuzlarije


-Vlada je prihvatila Mišljenje Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak na nacrt Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osoba sa invaliditetom.

- Izmjenama i dopunama Programa manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton za 2023. godinu među manifestacije čije će održavanje biti podržano od Vlade Tuzlanskog kantona uvrštene su i 13. sportske igre mladih u Tuzlanskom kantonu.
Za podršku organiziranju ove manifestacije Vlada je Programom predvidjela 7.000 KM. Također, u skladu sa navedenim programom Vlada je odobrila 2.000 KM Savezu dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja Tuzlanskog kantona, za sufinansiranje obilježavanja „Dana dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja Tuzlanskog kantona“ koje je upriličeno 12. juna 2023. godine.

Vlada je prihvatila Informaciju Ministarstva privrede o kreditnoj liniji Vlade Tuzlanskog kantona sa Bosna Bank International D.D. Sarajevo. Radi se plasmanu kreditnih sredstava uz subvencioniranje dijela kamatne stope/profitne marže privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona iz 2020. godine gdje je Vlada za subvenciju kamate na ove kredite osigurala 1 milion KM. Do sada je putem ove kreditne linije podržano 50 korisnika kroz 56 kreditnih linija, a iznos finansiranja ovih kreditnih linija iznosi 25.444.519, 21 KM. S tim u vezi Vlada je odobrila 167.257 KM na ime subvencioniranja dijela kamatne stope privrednim društvima.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je i saglasnosti na obnavljanje dva Ugovora o koncesiji. Saglasnost je data na Ugovor za eksploataciju kamena krečnjaka na ležištu „Drijenča“ na području grada Gračanica, koji je zaključen između Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona i privrednog društva „Kamenolom Drijenča“ d.o.o. Gračanica, kao i na Ugovor o koncesiji za eksploataciju kvarcnog pijeska na ležištu „Kužići“ na području grada Tuzla, koji je zaključen između Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona i privrednog društva „TUZLA-KVARC“ d.o.o. Tuzla.

Također, data je i prethodna saglasnost Školskom odboru Javne ustanove Osnovna skola „Simin Han“ Tuzla da bez naknade ustupi školske prostorije JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Naše dijete“ Tuzla, na period od 20 godina za potrebe osnivanja obdaništa u MZ Simin Han.
Vlada TK donjela je Odluku o davanju prethodne saglasnosti Školskom odboru JU Mješovita srednja škola „Hasan Kikić“ Gradačac za davanje na korištenje dijela krova objekta JU MSŠ „Hasan Kikić“ Gradačac, radi postavljanja sirena od strane Službe Civilne zaštite Grada Gradačaca, bez naknade.

Vlada TK je, kao i svakog mjeseca, utvrdila osnovicu za obračun novčane egzistencijalne naknade za mjesec juni 2023. godine u iznosu 5, 00 KM.

Vlada TK podržala je odgovor Ministarstva privrede i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u vezi zahtjeva Grada Živinice za tumačenje člana 28. stav (3) Zakona o koncesijama Tuzlanskog kantona.

Vlada je donijela Odluku o poništavanju Javnog oglasa i o raspisivanju i utvrđivanju teksta ponovnog Javnog oglasa radi popunjavanja pozicija predsjednika i članova Upravnog odbora Javne ustanove Centar za autizam „Meho Sadiković“ Tuzla i Odluku o raspisivanju i utvrđivanju teksta Javnog oglasa za izbor kandidata za poziciju jednog člana upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove Opća bolnica „Dr. Mustafa Beganović“ Gračanica, iz reda stručnih radnika ustanove.

Vlada je prihvatila Mišljenje Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice o predloženoj inicijativi za izmjene i dopune Zakona o proglašenju dijela područja planine Konjuh zaštićenim pejzažom “Konjuh”.


Vlada je donijela Odluku o raspisivanju i utvrdivanju teksta Javnog konkursa
za ubor i imenovanje direktora Kantonalne direkcije robnih rezervi u sastavu Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o imenovanju punomoćnika koji u ime osnivača vrše ovlašćenja Skupštine Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“ kao i Odluku o utvrđivanju prijedloga kandidata za privremeno imenovanje predsjednika i članova Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“.
Vlada je također dala saglasnost na Odluku Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“ o imenovanju vršioca dužnosti izvršnog direktora za saobraćaj i tehniku i izvršnog direktora za finansijsko komercijalne poslove JP „Međunarodni aerodrom Tuzla“.
Vlada TK dala je saglasnost na prijedlog Odluke Upravnog odbora JU Centar za autizam „Meho Sadiković“ Tuzla o imenovanju direktora JU Centar za autizam „Meho Sadiković“ Tuzla, na period od 4 (četiri) godine.