TUZLARIJE - BILTEN TK

23.06.2023.
Karton revolucija: Revizija budućnosti planine Konjuh

Predstavnici „Karton revolucije“ su u mjesecu decembru delegirali izmjene Zakona o proglašenju dijela planine Konjuh Zaštićenim pejzažom „Konjuh“ u kojoj traže zaustavljanje sječe šume na prostoru Zaštićenog pejzaža.

Tuzlarije


Ove izmjene Zakona su u skladu sa međunarodnim i domaćim dokumentima koji tretiraju oblast zaštite prirode a jedan od osnovnih razloga za podnošenje je bila intencija aktivista da uspostave red kada je u pitanju prevencija korupcije prilikom gazdovanja prirodnim bogatstvima na Tuzlanskom kantonu.

S tim u vezi jučer je održan najznačajniji sastanak svih relevantnih faktora u posljednjih 14 godina (još od proglašenja planine Konjuh Zaštićenim pejzažom) koji je imao za cilj određivanje buduće sudbine kada je u pitanju tretiranje planine Konjuh kao zaštićenog prostora.

Na cjelodnevnom događaju koji je simbolično nazvan „Miting Konjuh zove“ prisustvovali su premijer Vlade Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović, resorni ministri odnosno ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona, direktori JU ZP „Konjuh“, JP „Šume TK-a“, predstavnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK, Kantonalne uprave za šumarstvo TK, opštine Kladanj i Grada Živinice.

Tuzlarije



Nakon sastanka usaglašeni su sljedeći zaključci:
Trenutni zakoni koji tretiraju oblast zaštićenog pejzaža se u praksi nisu pokazali kao najkvalitetnija rješenja. S tim u vezi prema Vladi Tuzlanskog kantona će biti dostavljen zahtjev za reviziju ili izradu novog elaborata o proglašenju dijela planine Konjuh zaštićenim područjem. Na ovaj način se želi u potpunosti revidirati sistem zaštite priroodnih bogatstava u prvom redu planine Konjuh i isti uskladiti sa stvarnim stanjem na terenu. Resorno ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona će u najkraćem roku formirati radnu grupu koja će imati zadatak da u skladu sa zakonom pokrene pomenute procedure. Na osnovu revizije ili izrade novog elaborata izvršit će se i usklađivanje ili revizija šumsko-privredne osnove. Na ovaj način će se osigurati da planina Konjuh zaista postane zaštićena na prostoru na kojem je to potrebno ali i da se na prostoru koji ne predstavlja visoku zonu vrijednosti osigura mogućnost šumsko-privredne sječe.
U najkraćem mogućem roku će se uspostaviti rampa na prostoru ulaza u Zaštićeni pejzaž Konjuh sa strane Kladnja kao i prateći videonadzor sa ciljem 24h kontrole kretanja i izvoza drvnih sirovina sa prostora planine Konjuh.

Vlada Tuzlanskog kantona će preispitati stavku Zakona o osnivanju JU ZP „Konjuh“ u kojoj se navodi da navedena ustanova mora osigurati samoodrživost. Na ovaj način se želi ohrabriti menadžment navedene ustanove da se u potpunosti posveti aktivnostima zaštite prirode i prevencije svih vrsta nezakonitih radnji i korupcije.
Nadležna kantonalna inspekcija, JU ZP „Konjuh“ i Karton revolucija će u narednom periodu održati konsultativne sastanke sa ciljem predlaganja izmjena Zakona koje će povećati ovlasti nadzornicima unutar Zaštićenog pejzaža „Konjuh“.
Za mjesec septembar će biti pripremljena i realizovana najveća akcija pošumljavanja na prostoru Tuzlanskog kantona.

Iz Karton revolucije smatraju da će revizija ili izrada novog elaborata kao rezultat donijeti da će djelovi planine Konjuh koji trebaju biti zaštićeni to zaista i postati. Također, će biti uspostavljen sistem koji će zaustaviti buduće nezakonite radnje.