TUZLARIJE - BILTEN TK

08.08.2023.
Ministar Bećirović optužuje Imamovića koji optužbe odlučno odbacuje:
Aerodrom Tuzla na gubitku zbog poštivanja zakona

Tuzlarije


Problemi u vezi Međunarodnog aerodroma Tuzla su evidentni. Povlačenje niskobudžetnih aviokompanija (LCC), prvo Ryanaira, a zatim i ukidanje brojnih linija od strane Wizzaira, dovodi u pitanje i funkcionisanje aerodroma. Dobro je što predstavnici raznih nivoa vlasti govore da će uraditi sve što mogu da MAT nastavi sa radom kao i do sada, kada se bilježi ekspanzija preveženih putnika.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Denis Bećirović, na današnjoj press konferenciji nakon sjednice Vlade TK, rekao je da je Vlada odobrila iznos u visini od milion KM JP „Međunarodni aerodrom Tuzla“ d.o.o. za investicioni projekat ugradnje svjetala centralne linije na Poletno sletnoj stazi. Trenutno imamo velike investicije na Aerodoromu, kazao je ministar, te spomenuo kako ih je odluka o ukidanju linija zatekla.



Ministar Bećirović za trenutnu situaciju krivi Jasmina Imamovića koji je predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije pri Parlamentarnoj skupštini BiH.



Radi se o ekonomskoj odluci aviokompanije. Prema riječima ministra Bećirovića imamo problem različitog postupanja na različitim aerodromima u jednoj državi.

- Na nivou države je donesena odluka o taksama. Aerodrom u Banja Luci ne dostavlja izvještaje, mi smo kolateralna šteta nezakonitih radnji. Zašto se dozvolilo da aviokompanija ide sa aerodroma koji poštuje zakon?



Već smo spominjali da je Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) dobila inicijativu tri aerodroma u vezi sa rješavanjem pitanja naknade. Inicijativu su uputila tri bh. aerodroma - Tuzla, Banja Luka i Mostar, sa zahtjevom da se izvan snage stavi odluka o naplaćivanju naknade od tri KM po odlazećem putniku i 40 KM po toni prevezene prtljage.

Tuzlarije


S druge strane, za BHDCA ukidanje naknade nije opcija. Saradnik za odnose s javnošću BHDCA Aleksandar Lalović, rekao je danas u Sarajevu medijima da postoje različite načini i rješenja kojim se može prevazići to pitanje:

- Ne bismo da prejudiciramo konačno rješenje. Na primjer, lokalne zajednice, turističke organizacije, pružaoci turističkih usluga u mnogim državama, kao određeni vid subvencija, preuzele su na sebe plaćanje ove naknade, rekao je Lalović.

Ministar Bećirović je mišljenja da “država koja je uvela taksu, treba da preuzme odgovornost. Ključno je zaštiti institucije države i zakone. Nema većeg patriotskog čina nego sačuvati institucije”.

Kontaktirali smo Jasmina Imamovića, koji odlučno odbacuje sve optužbe na račun Komisije, te je rekao da od Vlade TK nisu dobili nikakva zahtjev i da putem medija čuju stavove ministra Bećirovića. Jasmin Imamović, kao predsjednik Komisije za saobraćaj i komunikacije PS BiH, kaže:

- Ministar za saobraćaj i komunikacije Tuzlanskog kantona gospodin Bećirović je na press konferenciji održanoj danas 8.8.2023., između ostalog rekao: “Gospodin Nihad Omerović je podnio inicijativu za ukidanje te tri marke, on je član te Komisije, predsjednik Komisije o tome ne zna ništa ... i to je čitav problem svega toga itd.”

Ministar Bećirović obmanjuje javnost. Kao predsjednik Komisije sam u konsultaciji sa dopredsjedavajućim Komisije, kao i sa gospodinom Nihadom Omerovićem, dana 2.8.2023. godine zakazao Komisiju za saobraćaj i komunikacije BiH za 21.8.2023. Pozvao sam Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH, direktore aerodroma Sarajevo, Tuzla, Banjaluka i Mostar, kao i direktora Direkcije za civilno zrakoplovstvo. Od istraživačkog tima PS BiH zatražio sam istraživanje koje bi trebalo da odgovori na pitanja vezana za naknadu ali i druga pitanja vezana za razloge napuštanja tuzlanskog i drugih aerodroma od strane aktuelne kompanije tj. historijat i stvarne uzroke trenutne krize.

Moj stav je da naknadu treba ukinuti ili ukoliko to zakon ne dopušta, smanjiti na najmanju moguću mjeru. Istraživanje će pokazati da li je to dovoljno ili treba mnogo toga mijenjati u dosadašnjoj praksi menadžemenata aerodroma i praksi njihovih osnivača.

Napominjem da ministar i niko iz Vlade TK nije podnio nikakav zahtjev Komisiji niti mi se obratio na bilo koji način, osim preko neutemeljenih izjava u medijima,
izjavio je Imamović.


Sabina Mešić