TUZLARIJE - BILTEN TK

16.11.2023.
Vlada Tuzlanskog kantona:
˝Kuli˝ Gradačac i za Palestinu po 100.000 KM

Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada TK odobrila 100.000 KM privrednom društvu IMK „Kula“ d.o.o. Gradačac kako bi pomogla sanaciju štete i ponovnu uspostavu proizvodnog procesa.

Tuzlarije


Sredstva su odobrena u svrhu finansiranja dijela poreza i doprinosa na plaće koje se odnose na mjesec oktobar 2023. godine za zaposlenike privrednog društva, zbog štete i obustave proizvodnje izazvane požarom 10. oktobra ove godine.

Također, u skladu sa Zaključkom Skupštine Tuzlanskog kantona, Vlada je danas odobrila 100.000 KM, odnosno protuvrijednost u iznosu od 51.001, 37 EUR Palestinskoj monetarnoj upravi za Vladu Države Palestine u svrhu finansijske pomoći Palestinskom narodu u pojasu Gaze.

Vlada je danas dala saglasnost na Odobrenje izmjena i dopuna Plana novčanih tokova za period od oktobar – decembar 2023. godine i utvrđenu gornju granicu rashoda i izdataka do kojih će se odobriti operativni planovi budžetskih korisnika za navedeni period. Ministarstvo finansija je zaduženo da poveća alokaciju sredstva korisnicima u operativnom planu Budžeta Tuzlanskog kantona za navedeni period iz budžetskih sredstva za iznos od 3.708.239, 00 KM, a u skladu Pregledom izmjena i dopuna odobrenih rashoda i izdataka u operativnom planu u ukupnom iznosu od 134.879.439, 50 KM i izvrši unos sredstva.

S obzirom da je Izmjenama i dopunama Budžeta Tuzlanskog kantona izvršena izmjena strukture rashoda i kapitalnih izdataka, te je izvjesno da se određeni rashodi odnosno kapitalni izdaci neće realizovati do kraja godine, a s obzirom da je potrebno dostaviti izvještaj Federalnom ministarstvu finansija o utrošku dodijeljenih sredstva, na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada je izmijenila ranije odluke o raspodijeli dijela sredstava po Ugovoru o dodjeli potpore iz Budžeta Federacije BiH, kao i izmjene Plana investiranja dodijeljenih sredstava za kapitalne investicije.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK