TUZLARIJE - BILTEN TK

30.11.2023.
Vlada TK prihvatila Mišljenje Ministarstva za rad TK:
Treba uvesti poreske olakšice za osobe koje obavljaju rad putem studentskih agencija

Tuzlarije


Vlada TK je na jučer održanoj sjednici prihvatila Mišljenje Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona na tekst nacrta Zakona o dopunama Zakona o radu.

Prema mišljenju Kantonalnog ministarstva, u tekst zakona bi trebalo ubaciti i da osobe koje obavljaju rad putem studentskih agencija, ne plaćaju porez na te prihode u toku jedne kalendarske godine do iznosa od četiri prosječne mjesečne plaće zaposlenih u Federaciji prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku.

Ovim bi se federalni propis uskladio sa standardima i propisima u EU, gdje postoje brojni studentski biroi i centri za posredovanje u privremenom zapošljavanju studenata.

Također, oporezivanjem studentskog rada, poslodavci bi imali veoma mali interes zaposliti studenta jer su im isti porezi za studenta i osobu koja nije student po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima.

S druge strane, i studenti bi imali vrlo mali interes da rade jer bi ionako male satnice bile dodatno oporezovane što bi skoro bilo neisplativo da rade.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK