TUZLARIJE - BILTEN TK

07.12.2023.
Programom Vlade TK i Službe za zapošljavanje zaposlene 34 osobe
3 osobe stručno osposobljene za samostalan rad


Vlada je danas prihvatila Informaciju o efektima realizacije Programa poticaja zapošljavanja u 2023. god. Prema podacima JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, u oktobru 2023. godine na području Tuzlanskog kantona bilo je zaposleno 104.584 osoba, dok je u navedenom periodu 2022. godine bilo zaposleno 103.793 osoba, što je više za 791 osobu.

Tuzlarije


Na evidenciji Službe za zapošljavanje u oktobru 2023. godine je bilo 65.085 nezaposlenih osoba, a u oktobru 2022. godine bilo je 68.894 nezaposlenih osoba, što je manje za 3.809 osoba. Zaključno sa oktobrom 2023. godine na evidenciji nezaposlenih u JU Služba za zapošljavanje TK nalazi se 3.621 visoko obrazovanih osoba, od toga 2.655 žena i 966 muškaraca, obuhvaćeno u 270 raznih zanimanja. Pored velikog broja nezaposlenih osoba u pojedinim djelatnostima poslodavci se suočavaju sa poteškoćama u pronalaženju potrebne radne snage, tj. radnika sa određenim znanjima i vještinama. Strukturna neravnoteža na tržištu rada manifestirana je kroz neusklađenost ponude i tražnje za radnom snagom u pogledu zanimanja, obrazovanja, kvalifikacija ili regionalnog rasporeda, čemu u narednom periodu treba posvetiti više pažnje.

Imajući u vidu navedeno, cilj Vlade TK i lokalnih zajednica na području TK, je da se za osobama sa VSS bez radnog iskustva, koje su na evidenciji nezaposlenih u Tuzlanskom kantonu, omogući zapošljavanje, odrađivanje pripravnčkog staža ili stručno osposobljavanje za samostalan rad bez zasnivanja radnog odnosa, kako bi stekli radno iskustvo, potrebno za rad na određenim poslovima i/ili za polaganje stručnog ispita. U tom smislu cilj Programa je bio sufinansiranje zapošljavanja 31 osobe i stručnog osposobljavanja 9 osoba sa evidencije nezaposlenih Službe, sprečavanja dugotrajne nezaposlenosti, unapređenje radnih sposobnosti i stvaranje uvjeta za jačanje konkurentnosti mladih osoba bez radnog iskustva i osposobljavanje za rad u zvanju za koje su se školovali.

Realizacijom Programa poticaja zaposlene su 34 osobe i 3 osobe su završile stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog, a koja ne pripadaju boračkoj populaciji, za što će se ukupno utrošiti ukupno 215.975, 00 KM.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK