TUZLARIJE - BILTEN TK

28.11.2023.
Blagodat zakona nije za nasilnika

Danas je u prostorijama Skupštine Tuzlanskog kantona, a na inicijativu poslanica u Skupštini Tuzlanskog kantona, održan sastanak na temu “Prevencija i adekvatan odgovor na rodno zasnovano nasilje”.

Tuzlarije


Učešće na sastanku uzele su predstavnice nevladinih udruženja koja rade i djeluju na području Tuzlanskog kantona iz sedam lokalnih zajednica.

Cilj sastanka jeste traganje za adekvatnim odgovorom na sve brutalnije nasilje nad ženama, njegova prevencija ali i pooštravanje kaznenih odredbi za počinioce nasilja.

Poseban akcenat posvećen je zloupotrebi tzv. “blagodati zakona” u dijelu kada žrtva odbije svjedočenje i kada zbog toga najčešće dolazi do obustave postupka. Blagodat zakona ne smije biti u korist nasilnika. Postupak mora biti nastavljen po službenoj dužnosti ukoliko postoje odgovarajući materijalni dokazi o počinjenom krivičnom djelu.

Poslanice SDP-a (Amila Hodžić, Mirela Memić i Vedrana Petrović), NIP-a (Silva Banović), PDA (Lejla Ćebić-Đerzić) i NS (Amra Nadarević Vodenčarević) najavljuju niz aktivnosti i pozivaju i druge nosioce zakonodavne vlasti u Tuzlanskom kantonu da u narednom periodu budu aktivni učesnici ovih procesa.

Naredni sastanak, na istu temu, planiran je sa predstavnicima centara za socijalni rad sa područja Tuzlanskog kantona, Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije



Zaključci sa današnjeg sastanka će biti pretočeni u inicijative, prijedloge mjera i prijedloge izmjena i dopuna zakona te će biti predmet razmatranja na sjednicama Skupštine Tuzlanskog kantona.