TUZLARIJE - BILTEN TK

07.12.2023.
Umjesto dosadašnjih 14 predmeta:
Polaganje eksterne mature iz b/h/s jezika, matematike i prvog stranog jezika

Vlada je danas prihvatila Mišljenje Ministarstva obrazovanja i nauke na prijedloge Zakona o izmjenama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, Zakona o izmjenama Zakona o srednjem obrazovanju odgoju i Zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, a kojim bi se ukinula obaveza polaganja eksterne mature u školama na području Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Imajući u vidu dostavljena mišljenja Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, Glavne maturalne komisije i Savjeta za visoko obrazovanje Tuzlanskog kantona, Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona je mišljenja da dostavljeni prijedlozi zakona nisu prihvatljivi. Obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini mora se usklađivati sa sistemima drugih EU država kao što su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Danska, Švedska i druge a u kojima su eksterna matura ili eksterna evaluacija obavezujući. Podjećamo da je u julu ove godine Skupština Tuzlanskog kantona usvojila inicijativu za ukidanje polaganja eksterne mature za učenike osnovnih i srednjih škola, koju su predložili zastupnici Lejla Vuković i Smajo Mandžić. Međutim, nije došlo do potrebne izmjene zakona za realizaciju inicijative.

Vlada je danas zadužila Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona da, u saradnji sa Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona, do 20. decembra izmjeni propise kojima se bliže regulišu pitanja polaganja eksterne mature u osnovnim i srednjim školama i to na način da se polaganje eksterne mature, umjesto dosadašnjih 14 predmeta, svede na polaganje ispita iz tri predmeta i to: bosanski/hrvatski/srpski jezik, matematika i prvi strani jezik, o čemu je ministar obrazovanja Ahmed Omerovic rekao:



Stručni saradnik u Pedagoškom zavodu TK Denis Suljendić govorio je o dosadašnjim rezultatima eksterne mature. Uspjeh je na očekivanom nivou.




Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona je zadužen da, do kraja godine godine, na web stranicu Zavoda postavi katalog pitanja koji će obuhvaćati pitanja iz naprijed pomenutih predmeta, kako bi se učenici mogli blagovremeno pripremiti za polaganje eksterne mature, a na ispitima će se naći samo pitanja koja budu sadržana u predmetnom katalogu pitanja.

Sabina Mešić