TUZLARIJE - BILTEN TK

11.12.2023.
Prevencija i adekvatan odgovor na rodno zasnovano nasilje

U prostorijama Skupštine Tuzlanskog kantona, a na inicijativu poslanica i poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona, danas je održan sastanak na temu "Prevencija i adekvatan odgovor na rodno zasnovano nasilje".

Tuzlarije


Sastanak je održan sa Koordinacionim timom za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici za područje Tuzlanskog kantona, koji čine predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva obrazovanja i nauke, Ministarstva za kulturu, sport i mlade, Ministarstva zdravstva, Ministarstva pravosuđa i uprave, Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, Kantonalnog tužilaštva, Općinskog suda Tuzla, Foruma direktora centara za socijalni rad Tuzlanskog kantona i Udruženja građana “Vive Žene” Tuzla.

Tuzlarije


Današnji sastanak je bio jedan u nizu održanih sastanaka na ovu temu, a koji imaju za cilj unapređenje postojećih mehanizama prevencije i borbe protiv nasilja. Poseban akcenat je stavljen na ulogu i značaj centara za mentalno zdravlje kao i kadrovsko i organizaciono jačanje svih nadležnih institucija.

Multisektorska saradnja, po uzoru na Koordinacioni tim za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici za područje Tuzlanskog kantona, neophodna je na nivou svake lokalne zajednice, poručeno je sa današnjeg sastanka.