TUZLARIJE - BILTEN TK

07.05.2009.
Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK
Predstavljen Izvještaj od radu u 2008. godini

Redovni izvještaj o svom radu za minulu 2008. godinu, u zgradi Vlade TK, jučer su prezentirali predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ministrica Mirzeta Hadžić Suljkić, pomoćnica ministrice za obrazovanje i nauku Mersija Jahić i pomoćnik ministra za kulturu i sport Zlatko Dukić.

Radi se o Ministarstvu velikog opisa poslova, koje je u prošloj godini realizovalo sve planirane aktivnosti osim potpune adaptacije školskih objekata i nabavke sredstava zbog ograničenih sredstava po programu kapitalnih ulaganja.
Rečeno je da je u toku 2008. godine u obrazovno odgojnim ustanovama na području TK nastavu pohađala 92 701 osoba a u istom sektoru zaposleno je 7322 osoba.
Kada su u pitanju reforme u školstvu, između ostalog, vođeno je niz aktivnosti vezano za etapno uvođenje devetogodišnjeg školovanja. Obezbjeđeni su besplatni udžbenici i prevez do škole za djecu koja se nalaze u stanju socijalne potrebe. Za 20553 djece nabavljenji su udžbenici na šta je potrošeno oko milion i pet stotina KM.

Najvažniji reformski procesi iz srednjoškolskog obrazovanja odnose se na uvođenje modularnih nastavnih planova i programa u tehničkim i stručnim školama. Na jučerašnjoj press konferenciji rečeno je da Ministarstvo vodi računa o nagrađivanju učenika i studenata koja postižu dobre rezultate, za tu svrhu potrošeno je 880 hiljada KM, a oko 253 hiljada KM je utrošeno na sufinasiranje naučnih projekata.

Najznačajniji, ali ne i jedini projekti i poslovi Odjeljenja za kulturu i sport, svakako su bili izrada Kriterija za sufinasiranje manifestiacija iz oblasti kulture, izdavačke djelatnosti, te fizičke kulture i sporta gdje se vodilo računa o promoviranju i nagrađivanju vrhunskih rezultata, rečeno je jučer. Nešto manje od 2 miliona KM potrošena su za podršku sportu.
Ministrica Mirzeta Hadžić Suljkić istakla je da je najbolje ulaganje u obrazovanje, ali važno je izabrati i odgovarajuće zanimanje. Posebno je istaknuto usvajanje 3 Zakona, 3 Nacrta Zakona i 15 podzakonskih akata. Bitno je napomenuti i informatizaciju školskih biblioteka, uvođenje stranog jezika (engleski) od prvog razreda osnovne škole kao i nastojanje da se u svim opštinama u dogledno vrijeme otvore i muzičke škole.
Za realizaciju kapitalnih ulaganja Ministarstvo je potrošilo 3 miliona KM.

S.Mešić