TUZLARIJE - BILTEN TK

19.12.2023.
Kadrovska pitanja i druge odluke Vlade TK

Tuzlarije


U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas imenovala punomoćnike koji u ime osnivača vrše ovlašćenja Skupštine Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“ d.o.o., te utvrdila prijedlog kandidata za privremeno imenovanje predsjednika i članova Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“.

Vlada je dala i saglasnost na Odluku Upravnog odbora Javne ustanove Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona o razrješenju dužnosti direktora Zijada Omerčića iz Gradačca zbog isteka mandata.

Uz navedeno, Vlada je danas imenovala člana privremenog Školskog odbora JU Druga osnovna škola Živinice.

Odluke o raspodjeli sredstava

Kao pomoć u sanaciji štete izazvane požarom u septembru ove godine, Vlada je danas odobrila 100.000 KM Privrednom društvu „Halidex“ d.o.o. Gračanica u svrhu sufinansiranja nabavke nove drobilice za drvo.

Odobreno je i po 7.000 KM JU OŠ „Dr. Safvet-beg Bašagić“ Gradačac u svrhu zamjene vanjske stolarije u područnoj školi Mionica III, koja je oštećena prilikom olujnog nevremena koje je početkom decembra pogodilo Gradačac, te nanijelo štetu i na objektu područne škole Mionica III, te JU OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, Srnice Donje, Gradačac u svrhu rekonstrukcije mokrog čvora te vodovodne i kanalizacione mreže u PŠ Biberovo Polje.

U cilju unaprjeđenja uslova za razvoj kulture i stvaranja preduslova da u sadržajima usmjerenim na kulturu i umjetnost imaju priliku uživati svi građani Tuzlanskog kantona, Vlada je danas dala saglasnost na Odluku Ministarstva kulture, sporta i mladih, kojom se odobrava 200.000 KM Općini Sapna, za drugu fazu izgradnje Doma kulture u Sapni.

Zbog potrebe relokacije sredstava sa pozicija gdje je iskazan manji interes, na pozicije i prava za koja su aplikanti iskazali veći interes, odnosno gdje je došlo do povećanja potreba zbog porasta cijena protetskih pomagala, Vlada je danas donijela izmjene i dopune Programa korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko - invalidske zaštite u 2023. godini.

Vlada je danas odobrila usmjeravanje transfera za posebne namjene, u Budžet Tuzlanskog kantona za 2023. godinu. U svrhu realizacije projekta “Izrazi različitost, iskoristi priliku“ za JU OŠ „Humci“ Čelić 5.650 KM je dodijelilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Također, Vlada je danas odobrila i 30.262, 71 KM gradskim/općinskim društvima Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ na nivou Tuzlanskog kantona.

Ostale odluke

Kako bi propisala postupanje odgojno obrazovnih ustanova u određenim izuzetnim situacijama koje se pojavljuju kod obavljanja stažiranja u svrhu polaganja stručnog ispita za samostalan rad u obrazovanju i jasnije propisala odredbe u vezi sa kojima su se u praksi javile određene nedoumice kod primjene, Vlada Tuzlanskog kantona danas je izmijenila i dopunila Uredbu o polaganju stručnog ispita u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja na području
Tuzlanskog kantona.
Vlada je danas prihvatila i Mišljenje Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona u vezi sa zahtjevom za tumačenje članova Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Vlada je danas imenovala Radnu grupu za revidiranje Programa prevencije, intervencija i resocijalizacije u oblasti maloljetničkog prijestupništva u Tuzlanskom kantonu za period 2024-2028. godina. Zadatak članova Radne grupe je da na osnovu analize urađenih godišnjih izvještaja o realizaciji Programa za period 2020-2023. godina i aktuelnih potreba revidiraju Program prevencije, intervencija i resocijalizacije u oblasti maloljetničkog prestupništva u Tuzlanskom kantonu za period 2024-2028. godina, te je potrebno da razmotre i u Program integrišu neophodne mjere iz dokumenta „Informacija o provedenoj analizi radi detektovanja nedostataka u oblasti obrazovanja, socijalne zaštite, zdravstva, pravosuđa i unutrašnjih poslova sa prijedlogom mjera s ciljem prevencije maloljetničke delinkvencije i poboljšanja sigurnosti u školama na području Tuzlanskog kantona”.

Vlada je danas formirala Centralnu popisnu komisiju Ministarstva pravosuđa i uprave, Centralnu popisnu komisiju za popis sredstava i izvora sredstava Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Centralnu popisnu komisiju Ministarstva unutrašnjih poslova za korisnike iz nadležnosti ovih ministarstava.

Kako je to premijer i najavio na nedavnom sastanku sa predstavnicima mreže udruženja „Imam pravo“, Vlada je danas imenovala Komisiju za izradu nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju u Tuzli, a čime će se omogućiti formiranje Radnog centra, ali i omogućiti Zavodu da pruža i usluge koje se ne vežu samo uz sektor odgoja i obrazovanja, nego se znatno proširuju i u domenu zdravstvene i socijalne zaštite.

S obzirom da se Univerzitetski košarkaški klub „Student“ Univerziteta u Tuzli obratio Ministarstvu za kulturu, sport i mlade, te odustaje od dodijeljenih sredstava, ali i zbog ispravke tehničke greške, Vlada je danas dala Daje se saglasnost na Odluku Ministarstva za kulturu, sport i mlade o izmjenama Odluke o odobravanju finansijskih sredstava korisnicima, iznosima i namjeni finansijskih sredstava po Javnom pozivu za sufinansiranje programa/projekata sportskih organizacija u oblasti tjelesne kulture i sporta za 2023. godinu, u ukupnom iznosu od 696.350, 00 KM.

Također, zbog potrebe za relokacijom sredstava, a u cilju njihove bolje iskorištenosti, Vlada je dala saglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama Programa ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2023. godini.

Vlada je danas utvrdila i da je Grad Gradačac izvršio povrat dijela neutrošenih sredstava u visini od 12.000 KM, koja su odobrena rješenjima o dodjeli sredstava za stambeno zbrinjavanje.

Vlada je danas prihvatila Dopunu izvještaja o implementaciji dodijeljenih sredstava u okviru Programa o finansiranju projekata nedovoljno razvijenih, nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave u Tuzlanskom kantonu za 2022. godinu. Također, utvrđeno je da je Općina Čelić izvršila povrat 9.589, 38 KM koja su odobrena i uplaćena u skladu sa Odlukom o odobravanju sredstava Vlade Tuzlanskog kantona i Ugovorom o implementaciji nepovratnih novčanih sredstava, namijenjenih za implementaciju projekta „Izgradnja zelene pijace“.

Prihvatanjem Izvještaja stekli su se uslovi za potpisivanje ugovora o implementaciji nepovratnih novčanih sredstava sa Općinom Čelić, nakon čega će se moći realizirati sredstva u skladu sa Odlukom o odobravanju finansijskih sredstava namijenjena za implementaciju projekata odobrenih u skladu sa Programom o finansiranju projekata nedovoljno razvijenih, nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave u Tuzlanskom kantonu u 2023. godini.

Danas je Vlada dala saglasnost na Pravilnik o vrstama, načinima korištenja i rokovima raspodjele vlastitih javnih prihoda JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK