TUZLARIJE - BILTEN TK

19.12.2023.
Vlada prihvatila Informaciju o analizi trenutnog stanja kantonalne imovine

Tuzlarije


Na danas održanoj sjednici Vlada je prihvatila Informaciju Radne grupe o analizi trenutnog stanja kantonalne imovine i imovine kantonalnih organa i institucija.

Na temelju navedenih propisa, kroz praktični rad kao i izvještaje sa stranice Federalne geodetske uprave Sarajevo, došlo se do saznanja, odnosno zaključka da je stanje u zemljišnim registrima različito kao i ažurnost tih registara.

Pored toga, iz dokumentacije koja je do sada pribavljena, a koja odražava stanje imovine Tuzlanskog kantona i njegovih organa i institucija, proizilazi da Tuzlanski kanton posjeduje imovinu na području svih lokalnih zajednica koje su u različitim fazama ažurnosti svojih registara.

Također je utvrđeno da imovina za koju se opravdano smatra da je vlasništvo Tuzlanskog kantona i njegovih organa i institucija, posjeduje različitu dokumentaciju, koja je kod jednog dijela nekretnina potpuna, jednog dijela nekretnina djelimična i kod jednog dijela nekretnina ne raspolaže se sa dokumentacijom na temelju koje bi se izvršili upisi.

Zbog navedenog razloga trenutno postoji dio imovine za koju treba shodno zakonskim propisima provesti moguće i adekvatne postupke, kako bi ista zaista upisom u zemljišne knjige i katastar, i postale vlasništvo Tuzlanskog kantona.

S tim u vezi, Vlada je zadužila Ured za zajedničke poslove da nastavi aktivnosti na prikupljanju podataka o imovini kantona i kantonalnih organa i institucija, radi utvrđivanja što relevantnijeg stanja o ovoj oblasti, te da se započnu aktivnosti formiranja Odjeljenje za imovinu i imovinsko-pravne poslove u okviru Ministarstva prostornog uređenja Tuzlanskog kantona, koje bi imalo isključivu nadležnost za obavljanje poslova vezanih za imovinu Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK