TUZLARIJE - BILTEN TK

21.12.2023.
Vlada TK sudionik obilježavanja Dana rudara

U Tuzlanskom kantonu jučer je i danas brojnim aktivnostima obilježen 21. decembar, Dan rudara. Polaganju cvijeća na spomen obilježjima „Husinski rudar“ na Husinu i kod Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, te centralnoj svečanosti kod pogona „Mramor“ u Mramoru, zajedno sa Sindikalnom organizacijom Rudnika uglja „Kreka“, prisustvovala je i delegacija Vlade TK, koju je po ovlaštenju premijera predvodio ministar privrede TK Edin Duraković.

Tuzlarije

Ministar Duraković je ovom prilikom istaknuo da upravo rudari čuvaju dignitet i tradiciju ove teške i časne profesije, i da iz poštovanja prema njima Dan rudara u Bosni i Hercegovini svi doživljavaju svojim praznikom. Također, ukazao je i na težak položaj rudara i da uslovi rada nisu na zavidnom nivou, a da je rudarski posao nešto na čemu je baziran elektroenergetski sistem i da upravo ova profesija osigurava energetsku stabilnost i neovisnost Bosne i Hercegovine. „Posebno u Tuzlanskom kantonu toga smo posebno svjesni. Osim crnog zlata, ovdje se crpi i so, a bogati smo i drugim rudama. Rudarstvo je vijekovima najvažnija privredna grana našeg kraja, a prava za koja su se u Husinskoj buni, izborili rudari, obavezuju nas i danas da se komoratima obezbijede bolji uslovi rada. Tek onda možemo od njih očekivati i tražiti bolju produktivnost“, kazao je ministar Duraković.
Tuzlarije


Tuzlarije

S druge strane premijer Halilagić danas je prisustvovao i obilježavanju Dana rudara i Dana Rudarsko – geološko – građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.
Prije same manifestacije premijer je položio cvijeće i odao počast na spomen obilježju studentima RGGF-a koji su poginuli u ratu 1992-’95. godina. Nakon prigodne manifestacije „skok preko kože“ premijer Halilagić je uputio čestitke povodom današnjih praznika i istaknuo da najmodernija oprema i kadrovi koji prate svjetske naučno-istraživačke trendove, stavljaju tuzlanski Rudarsko – geološko – građevinski fakultet na mjesto koje mu pripada i ukazuju na važnost u vremenima kada treba pokrenuti neke ključne državne projekte.

Tuzlarije

„Imajući u vidu dosadašnje rezultate Fakulteta i broj naših bivših studenata koji su danas priznati stručnjaci u oblasti rudarstva, ne sumnjam da ćete nam i vi osvjetlati obraz. Rijetko gdje je na Zemlji priroda tako raskošno i nesebično „raširila ruke“ i jednom malom području, kao što je tuzlanska regija, darovala tako raznoliko rudno bogatstvo. Rijetka je pojava na svijetu da na jednoj ovakvoj mikrolokaciji imamo toliko nalazišta uglja, soli, magnezita, nafte, litija, toliko prirodnih laboratorija, izazova, otvorenih za sve radoznale, istraživače, studente i naučne radnike. Uzmajući u obzir sve navedeno, postojanje, rad i obrazovanje novih kadrova iz oblasti rudarstva nije samo opravdano, nego je i istinska potreba našeg kraja. Svojevrstan rasadnik kadrova, te naučno-istraživačka i obrazovna institucija sa zavidnom naučnom bazom, Rudarsko - geološko – građevinski fakultet je brojnim ugovorima sa privrednim subjektima na području našeg kantona ali i Bosne i Hercegovine, iskazao svoju opredijeljenost ka doprinosu naučnih dostignuća u praktičnoj primjeni“, kazao je danas premijer Halilagić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK