TUZLARIJE - BILTEN TK

22.12.2023.
Obezbjeđena sredstva za sanaciju spomen obilježja heroja Hajrudina Mešića

Tuzlarije


Ministrica za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Senada Dizdarević potpisala je danas ugovor sa pomoćnikom načelnika Općine Sapna Hamidom Omerovićem za obnovu spomenika Hajrudinu Mešiću, heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata sa područja Tuzlanskog kantona.

Zakonom o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica kao jedno od dopunskih prava predviđeno je da Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona finansira održavanje, saniranje, rekonstrukciju ili adaptaciju lokaliteta pogibija heroja odbrambeno oslobodilačkog rata sa područja Kantona.

„Po zakonu Ministarstvo daje novčana sredstva a lokalne zajednice na čijem području se nalazi spomen obilježje će provoditi postupak i izvršiti konkretne radove. Ove godine se Općina Sapna javila da je potrebno izvršiti rekonstrukciju, adaptaciju i dijelom obnovu ovog spomen obilježja, dostavila projektnu dokumentaciju prema pozivnom pismu ovog ministarstva. Imali smo i par sastanaka sa administracijom i načelnikom Općine Sapna i evo danas smo potpisali ugovor a mi ćemo odmah danas izvršiti prijenos sredstava Općini a oni su dužni da odmah pokrenu postupak javne nabavke za izbor izvođača radova“, kazala je ovom prilikom ministrica Dizdarević.

Tuzlarije


U 2023. godini za ovu namjenu planirano je 70.000 KM a Općini Sapna odobrena su sredstva u iznosu 55.638 KM.

Izmjena Zakona o pravima branilaca i njihovih porodica „zaživjela“ je tek polovinom ove godine te je sada Ministarstvu za boračka pitanja TK u nadležnosti održavanje mjesta i spomen obilježja pogibije narodnih heroja sa područja TK.

„Radi se o značajnim sredstvima za ovu rekonstrukciju zato što se radi o znatno većem zahvatu nego što je samo održavanje i eventualna adaptacija. Bit će ovdje i neke rekonstrukcije, dakle radit će se i sama projektna dokumentacija“, kazala je ministrica Dizdarević.

Programom korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko-invalidske zaštite u 2023. godini, planirana su finansijska sredstva za ove namjene a na osnovu procjene i mišljenja građevinske struke.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK