TUZLARIJE - BILTEN TK

26.12.2023.
Proširena Lista ortopedskih i drugih pomagala

Vlada je danas donijela Odluku o jedinstvenoj listi ortopedskih i drugih pomagala kojom se utvrđuje jedinstvena lista ortopedskih i drugih pomagala koja sadrži vrstu pomagala, indikacije za sticanje prava na pomagala, rokove korištenja i visinu učešća Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, te potrebnu medicinsku dokumentaciju za propisivanje pomagala u ostvarivanju prava osiguranih lica na pomagala.

Tuzlarije


U odnosu na dosadašnju, današnjom listom, uvažavajući potrebe osiguranih osoba uvedena su nova pomagala i to: vijak za subtalarnu artrodezu stopala, biomaterijal za kost, Herbertov vijak, korektivna ploča za proksimalnu tibiju (medijalna i lateralna) sa ugradbenim setom, korektivna ploča za distalni femur sa ugradbenim setom, reviziona endoproteza kuka, reviziona endoproteza koljena, te implantat za stabilizaciju kičme. Također, sa Liste je brisana parcijalna mobilna zubna proteza od akrilata, dok je kod određenih pomagala sa Liste pomagala povećano učešće Zavoda u nabavci/izradi. Kod određenih pomagala sa Liste pomagala dodate/dopunjene/izbačene/izmijenjene su indikacije, prilagođena potrebna dokumentacija ili promijenjen rok korištenja, dok je radi lakšeg propisivanja pomagala i njihove dostupnosti osiguranih licima, izvršeno spajanje određenih pomagala sa potrošnima materijalom koji je potreban za njegovu primjenu.
Također, Vlada je izmijenila i dopunila Uredbu o ostvarivanju prava na ortopedska i druga pomagala iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Osim navedenog Vlada je dala saglasnosti na Program dodjele bespovratnih sredstava za finansiranje zdravstvenih usluga pruženih u Centru za rijetke bolesti u 2023. godini. Cilj Programa je obezbijediti potrebna sredstva za pokriće dijela troškova zdravstvenih usluga pruženih osiguranim licima u Centru za rijetke bolesti u toku 2023. godine. U tu svrhu Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona osigurao je potrebnih 42.800 KM koja će se dodijeliti Javnoj zdravstvenoj ustanovi Univerzitetski klinički centar Tuzla.

Također, data je i saglasnost na Program dodjele bespovratnih sredstava za finansiranje ugrađenih implantata za kičmu u 2023. godini. Za ovu Namjenu Zavod je osigurao potrebnih 232.200 KM koja su namijenjena za pokriće dijela troškova ugrađenih implantata za kičmu u toku 2023 godine, a koji nisu finansirani putem jedinstveme liste ortopedskih i drugih pomagala.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK