TUZLARIJE - BILTEN TK

04.01.2024.
Produženo važenje kolektivnih ugovora za osnovno i srednje obrazovanje

Tuzlarije


Ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović danas je sa predstavnicima sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu Sumedinom Kulovićem i Admirom Terzićem potpisao sporazume o produženju važenja kolektivnih ugovora za djelatnosti osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu.

Tuzlarije


Ovim dokumentima predviđeno je produženje vremenskog važenja ugovora za djelatnosti osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu na period od dvije godine, počevši od 07.02.2024. godine.

„Današnjim potpisivanjem sporazuma potvrdili smo naše opredjeljenje da zadržimo dostignuti nivo socijalnih i materijalnih prava uposlenika u oblastima osnovnog i srednjeg obrazovanja. Istovremeno mi nastavljamo socijalni dijalog i pregovore sa sindikatima oko utvrđivanja osnovice za obračun plaća u narednom periodu“, kazao je danas ministar Omerović.

Tuzlarije


S druge strane i predstavnici sindikata izrazili su svoje zadovoljstvo produženjem važenje kolektivnih ugovora.

„Današnje potpisivanje Sporazuma o produžetku važenja Kolektivnih ugovora razumijemo kao potvrdu stečenih prava i kao dobru uvertiru za pregovore koji slijede. Očekujemo da ćemo sa Vladom TK uspješno i na obostrano zadovoljstvo voditi i predstojeći pregovarački proces“, složili su se danas u izjavi predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture TK Admir Terzić i predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja TK Sumedin Kulović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK