TUZLARIJE - BILTEN TK

08.01.2024.
Posjeta školama na području općine Doboj Istok

U cilju sagledavanja ulaganja realizovanih u protekloj godini u ustanove odgoja i obrazovanja danas je ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović posjetio Općinu te 2 osnovne i srednju školu Doboj Istoka.

Tuzlarije


„Ova lokalna zajednica možda najbolje pokazuje koje su to potrebe naših škola. U Mještovitoj srednjoj školi „Doboj Istok“ mi smo realizirali kapitalne investicije u smislu renoviranja krova. U ovoj školi je krov bio u lošem stanju i na taj način je bio ugrožen nastavni proces. Sada je to sanirano i bolji su uslovi rada. U Osnovnoj školi Brijesnica neophodan je bio poligon te ovim dobivamo prostor da se učenici mogu više baviti fiskulturom. Potrebe su različite i a mi nastojimo da kroz program kapitalnih investicija odgovorimo na što više potreba građana Tuzlanskog kantona“, kazao je ovom prilikom ministar Omerović.
Nakon održanog sastanka sa načelnikom Općine Kemalom Bratićem obišli su Osnovnu školu „Brijesnica“, Mješovitu srednju školu Doboj Istok te Osnovnu školu „Klokotnica“.

Tuzlarije


Kada su u pitanju kapitalne investicije u ustanove odgoja i obrazovanja u 2023. godini i unaprjeđenje uslova za razvoj predškolskog, osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja na području Općine Doboj Istok Vlada Tuzlanskog kantona je u rekonstrukciju krova centralnog objekta Mješovite srednje škole uložila 41.000 KM. U ranijem periodu za ojačavanje prostorija i škole kao i samih učionica uloženo je 6000 KM. U narodnom periodu škola također planira zamjeniti peći na čvrsto gorivo te ugraditi peći na polet sa kompletnom instalacijom. Vrijednost tog projekta iznosi 49.000 KM.

„Ministarstvo obrazovanja TK je prošle godine uložilo i radilo 4 projekta na području općine Doboj Istok. To su dva projekta u osnovnim školama, projekat u srednjoj školi i jedan projekat u javnom obdaništu Doboj Istoka“, ne krije pohvalne riječi načelnik Bratić izražavajući nadu da će Ministarstvo obrazovanja i u narednom periodu nastaviti ulaganje u školske objekte i obrazovni sistem.

Tuzlarije


U Osnovnoj školi Brijesnica u prošloj godini su instalirani uređaji za videonadzor i rekonstruisan i asfaltiran poligona za što je ukupno izdvojeno gotovo 40.000 KM. To je bio nastavak ulaganja iz 2022. godine kada je popravljen krov i priključak struje na dvorani u što je uloženo 6.000 KM. U Osnovnoj školi Klokotnica kroz projekat sa Ministarstvom za prostorno uređenje TK nabavljena je peć na pelet i pumpe te uređena kotlovnica. Kroz kapitalna izlaganja izvršena je i nabavka nastavnih učila u vrijednosti od 40.000 KM te video-nadzor u iznosu od 7000 KM.

Naglasivši da je Vladi i resornom ministarstvu u fokusu srednje stručno obrazovanje, minister Omerović je kazao da se uvodi i novo zanimanje: monter foto-naponskih sistema.

“Sve ono što bude potrebno privredi na području Doboj Istoka ali i šire regije, za što postoji kadar u ovoj školi, mi smo spremni odobriti kako bi učenici imali što veći spektar izbora zanimanja”, kazao je ministar Omerović uz napomenu da će sagledati sve zahtjeve škola i ono što bude važno za izvođenje nastavnog procesa bit će i podržano.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK