TUZLARIJE - BILTEN TK

14.05.2009.
Press konferencija u Vladi TK
Ne odustaje se od regionalne eko deponije


Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila Informaciju o realizaciji zaključaka Skupštine Tuzlanskog kantona koji se tiču nastavka aktivnosti na realizaciji projekta regionalne eko deponije na lokalitetu Lukavačke rijeke i snimanja stanja postojećih deponija komunalnog otpada na području općina Tuzlanskog kantona.

U navedenoj Informaciji dat je pregled svih aktivnosti koje su poduzimane od donošenja Odluke o izboru lokacije regionalne sanitarne deponije i utvrđivanja općeg interesa za izgradnju regionalne deponije u općini Lukavac do danas.

Ministrica Miraščić
Ministri ca Jadranka Mirašćić rekla je da uprkos svim aktivnostima koje su poduzete ovaj projekat je blokiran zbog protivljenja mještana na području na kojem je predviđena gradnja regionalne deponije, te da je 30.12.2008. godine i Općinsko vijeće Lukavac usvojilo zaključak kojim se definitivno ne prihvata izgradnja regionalne sanitarne deponije na opodručju općine Lukavac.

Za sanaciju postojećih deponija potrebno je 18 miliona KM jer sve općinske deponije imaju karakter nelegalnog i neuređenog odlagališta te nemaju uređen sistem zaštite tla, vode i zraka. Ministrica smatra da se u sve umiješala i politika te da je odbijanjem izgradnje regionalne deponije odgurnuta pružena ruka iz koje je već uzet dobar dio sredstava obezbjeđenih od Svjetske banke. Naravno, riječ je o Općini Lukavac koja je iz Budžeta Tuzlanskog kantona dobila preko milion KM na ime beneficija za izgradnju deponije.

Kroz analize mogućih rješenja predloženo je da se dio odobrenih kreditnih sredstava usmjeri za finansiranje sanacije postojećih općinskih deponija s tim što bi obveznici vraćanja navedenih sredstava bile općine.

Ministrica Mirašćić je rekla da se neće odustati od izgradnje regionalne eko deponije ali da je potrebno sprovesti i odgovarajuću kampanju da se shvati značaj ovog projekta, da uz popisno odlaganje i recikliranje otpada regionalna eko deponije predstavlja priliku i za nova radna mjesta.

U Informaciji je istaknuto da je u interesu definitivnog opredjeljenja i eventualnog nastavka aktivnosti na iznalaženju nove lokacije za sanitarnu deponiju neophodno ponovno izjašnjenje Skupštine Tuzlanskog kantona.

S.Mešić