TUZLARIJE - BILTEN TK

23.09.2009.
Vlada Tuzlanskog kantona
Održan sastanak sa tuzlanskim parohom Nikom Tošićem


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić susreo se jučer sa parohom tuzlanskim Nikom Tošićem i sveštenikom tuzlanskim protojerejem Milanom Topićem.



Susretu su prisustvovali i ministar za obnovu, razvoj i povratak Sead Mujanović i ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj Zoran Milić.

Razgovarano je o obnovi Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli, koju je u značajnoj mjeri podržala i Vlada Tuzlanskog kantona.

Kako je istakao protojerej Topić ovaj značajni projekat koštao je 330.000, 00 KM od čega je do sada obezbijeđeno 200.000, 00 KM. Uz zahvalnost Vladi Tuzlanskog kantona na dosadašnjoj podršci danas je upućena molba da se i ove godine iz Budžeta Tuzlanskog kantona podrži ovaj projekat.

Premijer Mujić je istakao da je Vlada Tuzlanskog kantona uvijek poklanjala dužnu pažnju djelovanju vjerskih zajednica kao važnim faktorima razvoja dobrih međuljudskih odnosa i suživota na ovom prostoru.

„Kao što smo to činili proteklih godina tako ćemo i u ovoj godini podržati obnovu vjerskih objekata. Pravoslavna crkva u Tuzli osim svoje vjerske ima i ogromnu kulturnu vrijednost i raduje nas činjenica da se njena obnova uspješno privodi kraju“ istakao je premijer Mujić.

Paroh Tuzlanski Niko Tošić je upoznao premijera Mujića i ministre Mujanovića i Milića o prioritetima Pravoslavne crkve u narednom periodu, kada je u pitanju obnova vjerskih objekata, te izrazio zadovoljstvo zbog izuzetno dobre bezbjednosne situacije u Tuzlanskom kantonu.

Prema njegovim riječima u posljednjih deset mjeseci nije bilo nikakvih incidenata kada su u pitanju objekti pravoslavne crkve i rad sveštenika što je ocijenjeno izuzetno pozitivnim.

Odjeljenje za informisanje