TUZLANSKI DOSJE

26.11.2017.
Enver Bijedić poziva tužilaštvo da uzme u razmatranje cijeli predmet objekta SPO ˝15. maj˝

Enver Bijedić, predsjednik Kantonalne organizacije SDP-a, oglasio se saopštenjem u povodu spominjanja njegovog imena u aferi objekta SPO "15. maj". Saopštenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Tuzlarije


Povodom učestalih prozivki od strane OŠTEĆENIH kupaca, stanova i poslovnih prostora u SPO "15. maj" i njihovog razumljivog i opravdanog nezadovoljstva činjenicom da ni nakon proteka toliko vremena objekat nije završen i oni nisu ušli u posjed želim iznijeti nekoliko lako provjerljivih činjenica.

Potpuno je jasno da je došlo do pogrešnog odabira partnera za kupovinu zemljišta i izvođenje radova i kao čovjek koji je tada učestvovao u odabiru prihvaćam svoj dio odgovornosti.
Nažalost to tada nije tako izgledalo i danas se ne može vratiti vrijeme da se odluka promjeni i nikakva naknadna pamet to ne može promjeniti.

Neshvatljivo mi je, pogotovo sa ove distance, da izvođač radova "Giprom" d.o.o. Tuzla (izvršiti uvid u ugovor o građenju između Direkcije za izgradnju i "Giprom" d.o.o. Tuzla i koje su OBAVEZE graditelja) nije izvršio svoju ugovornu obavezu, te završio i izgradio objekat. Ne mogu se pomiriti sa činjenicom da već 6, 5 godina nisam direktor direkcije za izgradnju, a da se danas mene proziva i čini odgovornim.

Postavljam otvoreno pitanje šta se u tih 6, 5 godina dešavalo.

Zašto se u proteklom periodu, od marta 2011 taj problem (SPO 15. maj) nije pokušao riješiti, šta se dešavalo i da li se svjesno držao u tom statusu kako bi se danas koristio u mojoj ljudskoj i političkoj diskreditaciji.

Svima onima koji to misle iskoristiti prije svega u političke svrhe i za moju političku diskreditaciju želim jasno poručiti da neće uspjeti. Ja sam predsjednik najjače kantonalne organizacije SDP BiH i svjestan sam činjenice da mnogima to ne odgovara.

Svi oni koji misle da će putem ucjena, lažnih optužbi i medijskog pljuvanja pokolebati moju i odlučnost kantonalne organizacie koju vodim, pa i SDP BiH grdno se varaju.

Politika kantonalne organizacije se ne vodi nigdje izvan partijskih institucija i niko izvan toga neće moći uticati na našu politiku i sastavljanje lista, a pogotovo neće nametati teme kojima bi se mi bavili sami sobom. Odluke SDP-a se donose na sjednicama organa u statutom propisanoj proceduri i ne postoji pojedinac koji to može promjeniti bez obzira o kome se radi, ni kao član SDP-a, a pogotov to neće i ne može niko izvan SDP-a.

Danas kada je više nego jasno kako je SDP partija svih nezadovoljnih, ozlijeđenih građana svih nacija Bosne i Hercegovine, nikakva kompromitacija pojedinaca iz SDP-a ne može nas spriječiti da građanima ponudimo ponudimo nadu i konkretna rješenja za ključne životne probleme.

Znam da je nekima teško objašnjavati to da sam kao ministar u Vladi Federacije vodio ministarstvo koje je napravilo duplo više kilometara auto puta nego svi prethodni ministri zajedno, kako sam vodio projekt probijanja tunela Karaula, da sam u tri općine proglašen počasnim građaninom.

Najteže je dobiti priznanje u svom gradu ali sam s pravom ponosan i na projekte koji su u mom mandatu urađeni i na području Kantona i u mojoj Tuzli (petlja Šićki brod, ulaz u Tuzlu, most od trga Slobode prema Panonskim jezerima, rekonstrukcija mnogih gradskih ulica, te otvaranje Međunarodnog aerodroma Tuzla putem dovođenja Wizz air).

Kao građanin ovog grada i kao predsjednik KO SDP TK, kao aktuelni zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, te na kraju i kao bivši direktor Direkcije, želim i na ovaj način pozvati Kantonalno tužilaštvo da uzme u razmatranje cijeli predmet kad je u pitanju objekat SPO 15 maj.

Siguran sam da im je dokumentacija dostupna, a pogotovu IZVJEŠTAJ finansijske policije FBiH iz 2016. godine iz koga se vide mnoge činjenice koje se danas u javnosti na drugi način potpuno iskrivljeno prikazuju.

Navest ću samo neke činjenice koje Tužilaštvo treba analizirati:

1. Ugovor između Direkcije za izgradnju i izvršioca radova tj. Graditelja objekta "SPO 15 maj" "Giprom" d.o.o. Tuzla, koje su ugovorne obaveze ugovornih strana

2. Izvještaj finansijske policije FBiH iz 2016. godine

3. Izvještaj stečajnog upravnika Direkcije za izgradnju

Na kraju želim se još jednom javno izvinuti oštećenim kupcima, potpuno svjesan činjenice kroz kakav pakao prolaze. Znam da moje žaljenje ne može njima pomoći, zbog čega ću u narednom periodu učiniti sve što mogu da se njihov problem riješi.

Enver Bijedić

Priredio(la):                


Osmrtnicama ba smrtovnice