TUZLANSKI DOSJE

07.03.2018.
Okupljanje na Trgu slobode:
Osmomartovski marš: Borba se nastavlja!

Organizacije civilnog društva iz Tuzle, 8. marta 2018. godine organizuju Osmomartovski marš u Tuzli, u nadi da će takav marš postati tradicionalan i okupiti veliki broj naših sugrađanki i sugrađana u borbi za ravnopravnost žena u našem društvu.

Tuzlarije


Okupljanje je na Trgu Slobode 8. marta od 11:30 do 12:00, nakon čega će se okupljene učesnice i učesnici prošetati gradom obilježavajući na taj način ovaj važan datum.

Cilj marša je obilježavanje Međunarodnog dana žena. Feministice su mnogo toga postigle i ostvarile od protesta 8. marta 1857. godine, međutim još smo daleko od cilja rodne ravnopravnosti u svim segmentima života, kako u svijetu tako i kod nas.
Međunarodni dan žena obilježava se 8. marta svake godine i tog dana slavi se ekonomska, politička i društvena dostignuća žena. Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. vijeka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova.

Najpoznatiji protesti održali su se 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolju platu i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija održana je u Kopenhagenu, te na prijedlog njemačke socijalistice Clare Zetkin ustanovljen je Međunarodni dan žena.

- Pozivamo sve građane i građanke da nam se pridruže i da svojim prisustvom daju doprinos u obilježavanju 8. marta, te na taj način ukažemo na probleme i izazove sa kojima se suočavaju žene u našem društvu, saopštili su organizatori.

Borba se nastavlja!

Priredio(la):                


Osmrtnicama ba