TUZLANKE I TUZLACI

18.02.2005.
Jasminka Guber
Jasminka Guber je rođena 10. avgusta 1985. godine u Tuzli.Prije nego se počela baviti atletikom trenirala je tenis, košarku, plivanje, odbojku itd.Članica je Atletskog kluba Sloboda Tehnograd iz Tuzle i reprezentativka Bosne i Hercegovine. Uzori su joj maratonka Olivera Jevtić i 800-metrašica Jolanda Ceplak.

Iako je u konkurenciji na 1.500 metara bila najmlađa učesnica Ljetnih olimpijskih igara u Atini, osamnaestogodišnja Tuzlanka je ostvarila svoj najbolji rezultat i postavila novi juniorski državni rekord. Sa istrčanih 4.17:75 mlada Tuzlanka je poboljšala rekord BiH za sedam sekundi, kojeg je prije 20 godina postavila Mirsada Burić.
Rezultatom iz Atine Jasminka Guber je bila jedna od rijetkih svijetlih tačaka bh. sporta na ovogodišnjoj olimpijadi. Iako je još juniorka, postigla je vrijedan rezultat i na seniorskom planu.
˝Radila sam naporno i to mi se vratilo na najbolji mogući način. Popravila sam svoj najbolji rezultat, što mi je jako drago. Zadovoljstvo mi je da sam u krugu najboljih sportista države i želim to u narednim godinama dodatno opravdati. Mislim da ima još prostora za moj napredak i da ako budem uporna mogu još više napraviti u atletici˝, kaže Jasminka Guber.
Rezultat na 1.500 metara (4.17:75) je po vrijednosti šesti u Evropi i 16 u svijetu u juniorskoj konkurenciji. Na 3.000 metara najbolji Jasminkin rezultat je 9.17:88, te je to vrijeme drugo na Starom kontinentu, a 17. na planeti.
Zahvaljujući uspjesima u tekućoj godini Guberova je nominovana među 10 najboljih sportista u BiH.

Nedavno je u Mantovi (Italija) održano takmičenje, gdje su se takmičila imena svjetski poznatih atletičarki Fernande Ribeiro, Olge Jegorove i Karle Sakramentu najbolje govore o jačini konkurencije u kojoj je naša tuzlanka Jasminka Guber zauzela 24.mjesto.

Jasminka Guber na nedavno održanom izboru za sportistu godine 2004 Tuzla je svrstana među 10 najuspješnijih sportista.

Na Balanskom dvoranskom prvenstvu održanom ove godine u Atini reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je dvije medalje. U trci na 3.000 metara članica Atletskog kluba Sloboda Tehnograd iz Tuzle Jasminka Guber, je sa vremenom 9:34, 32 osvojila srebrenu medalju. Uspjeh bh reprezentacije upotpunio je i Jasmin Salihović (Sloboda Tehnograd) koji je u utrci na 800 metara osvojio bronzano odličje.

- S obzirom na to da su se naši atletičari dobro pripremali u Tuzli, na Balkanijadu smo otišli sa određenim ambicijama. Veoma smo zadovoljni nastupom Guber i Salihovića, kojima su ovo najbolji rezultati u dvorani. Ovo je veliku uspjeh, pogotovo ako se zna u kakvim uslovima treniraju naši atletičari - rekla je Kada Delić - Selimović, trener i vođa puta u Atinu.

18.02.2005 u Dnevnom Avazu ličnost dana je naša tuzlanka Jasminka Guber.

Priredio(la): Tuzlarije