SPORTARIJE

27.02.2016.
Njegovo vrijeme tek dolazi:
Emir Čerkezović, zlatni iz Litvanije, ljubimac Mejdana
Priča kaže da je sasvim slučajno zakoračio na parket pred obruče. Prethodno je trenirao karate i fudbal, a na nagovor okoline okušao se u košarci. Ostalo se manje više zna. Emir Čerkezović je novi zlatni dječko tuzlanske košarke, a gradski poznavaoci igre pod obručom već ga vide kao novog lidera Slobode.

Tuzlarije


Emir je još u mlađim kataegorijama Kluba sa Kapije pokazao sav svoj talenat. Lako je izlazio na kraj sa vršnjacima i nije bilo teško primjetiti igračku dominaciju tihog i povučenog momka.

Njegov talenat nije ostao nezapažen ni kod onih koji su selektirali košarkaše za Kadetsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, pa je Čerkezović sa «zlatnom generacijom» prvo osvojio najsjajnije odličje na Olimpijskim igrama mladih u Gruziji, a onda i Eurobasket u najkošarkaškijoj zemlji planete Litvaniji.

Dragulj tuzlanske košarke bio je sjajan, a kompetentni umovi kazaće da su njegovi poeni iz finala protiv Litvanaca bili možda i najvažniji. Oni što se postižu kada se «lomi» meč, kada protivnik ozbiljno prijeti.

Tuzla je zlatnog Emira dočekala kao heroja, a on je u dresu Slobode Mejdanu već počeo darovati svoju košarkašku magiju. Lucidni potezi, atraktivna zakucavanja, tek su djelić onoga što Emir posjeduje, a «grad soli što košarku voli» tek treba da uživa u njegovim igrama.

Emir je sinoćnjom dodjelom nagrade za najboljeg sportistu Grada Tuzle ušao u društvo velikana poput Koncula, Delibašića, Mitrovića ili bh. reprezentativca Kikanovića, a ne sumnjamo da će pod obručima zablistati poput njih. Ili još jače!Njegovo vrijeme tek dolazi...

J.J.

Priredio(la): Sportski glasnik                

Osmrtnicama ba