SPORTARIJE

22.05.2016.
Održano stručno predavanje:
˝Prevencija sportskih povreda˝
Radničko Sportsko Društvo „Sloboda“ Tuzla je u saradnji sa Fakultetom za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli i Poliklinikom za sportsku medicinu Doma zdravlja dr. Mustafa Šehović Tuzla organizovao srtučno predavanje za trenere, medicinske sportske radnike i sportiste na temu: "Prevencija sportskih povreda". Predavač je bio Elvir Bijedić, fizioterapeut sa dvadesetčetverogodišnjim iskustvom u sportu kao član medicinskog tima košarkaškog kluba Sloboda i dvadeset jednogodišnjim iskustvom u košarkaškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Certificirani praktičar iz oblasti kinesiotapinga, thera band, myofascial relase tehnique terapeut, shiatsu i osteopatija terapeut. Učesnik četiri Europska prvenstva sa košarkaškom reprezentacijom Bosne i Hercegovine.

Ispred Fakulteta za tjelesni odgoj i sport se prisutnim obratio prof. Džemal Huremović koji je u uvodnim riječima
istakao značaj preventivnog treninga u sportu.

Edukacija je sprovedena u amfiteatru i sportskoj dvorani Fakulteta za tjelesni odgoj i sport UN TZ, učestovali su treneri, sportski radnici, zdravstveno osoblje iz sportskih klubova Sloboda, edukacija je bila koncipirana kao interaktivno predavanja između predavača i učesnika.

Realizirana je u dvije sesije, prva sesija je bila eoretska edukacija dok je druga sesija bila praktična edukacija i prikaz preventivnog treninga u sportskoj dvorani. Sportista demostartor prektičnog dijela edukacije je bio košarkaš OKK „Sloboda“ Tuzla Enes Latifagić.

Povod za edukacijom je bila veoma velika incidenca povređivanja sportista posebice sportista iz mlađih selekcija/kategorija te se kao imperativ postavio preventivni trening kao osnova trenažnog procesa.

Preventivni trening temelji se na unapređenju svih segmenata lokomotornog aparata s ciljem izbjegavanja ozljeđivanja sportiste te ublažavanja posljedica sportskih ozljeda. Osnovna usmjerenost ovakvog treninga odnosi se na unapređenje mišičnog tkiva, vezivnog tkiva te na proprioceptivni trening. Svaki od navedenih segmenata prevencijskog treninga obilježen je odgovarajučim metodičkim procedurama koje uključuju odabir vježbi, metoda i opterečenja, te njihovu distribuciju u ciklusnim strukturama sportskog treninga.

Zaključak edukacije je bio da naporan režim života vrhunskih sportista, koji uključuje trening, takmičenje, putovanja, medijski pritisak te druge endogene i eksogene faktore, iziskuje visok nivo sportske pripremljenosti. Jedna od temeljnih pretpostavki i odlika sportske utreniranosti je i optimalno zdravstveno stanje. Optimalizaciji zdravlja sportiste u velikoj mjeri trebaju doprinositi preventivni kondicijski  programi/treninzi.

Njihov primarni cilj je smanjenje broja i težine ozljeda sportiste. Sastavni dio ovih  programa/treniga su postupci unapređenja mišića i vezivnog tkiva lokomotornog aparata sportiste, te njihove sposobnosti kvalitetnih motoričkih reakcija u urgentnim, po zdravlje opasnim, situacijama. Ovaj sistem rada trebao bi postati sastavnim dijelom procesa sportske  pripreme večine trenažnih jedinica, a za konačni cilj bi imao zaštitni utjecaj na tijelo sportiste od povreda, poboljšanje performanse sportiste kao i samu sportsku izvedbu, kontinuiranu učinkovitost tokom takmičarske sezone, koja se ogleda u višoj razini stabilnosti sportskih rezultata te produženju karijere sportaša u širem smislu a sprovodi se petnaest minuta prije svakog treninga u fazi zagrijavanja i pripreme sportiste za glavni dio treniga.

Prisutnim su se obratili i članovi udruženja dijabetičara Tuzlanskog kantona “Plavi krug” te ih upoznali da je šećerna bolest ili deiabetes mellitus jedna od vodećih hroničnih bolesti naše populacije a uzročno vezana za manjak fizičke aktivnosti i nezdrav način ishrane. Predstavili su diabetes u brojkama te tako u svijetu ima oko 300 miliona oboljelih, svakih deset sekundi jedna osoba umre od diabetesa, svakih deset sekundi dvije osobe obole od dijabetesa na Tuzlanskom kantonu ima oko 60.000 oboljelih od šećerne bolesti.

Kompikacije koje se javljaju kao poslijedica ove bolesti su teška invalidnost praćena amputacijama do smrtnog ishoda. Prevencija je osnov borbe protiv šećerne bolesti te 80% bolesti dijabetesa tipa 2 može se spriječiti usvajanjem zdravog načina života, ishrane i povećanjem fizičke aktivnosti. Udruženje “Plavi krug” organizuje, sa ciljem prevencije ove hronične bolesti, DIATRON-dijebetički polumaraton, koji će biti realizovan u Tuzli 03.06.2016. godine sa početkom programa u 10, 00 sati.

Staza DIATRONA je predviđen da bude od START- Trg slobode, most Džindijske džamije, pored Panonskih jezera, pored Tenisa, kroz Klostersku ulicu, Korzo, spomenik 25.maj (Kapija) i Trg slobode-CILJ.

Pozvamo sve osnovnoškolce, srednjoškolce, studente, članove sportskih klubova, građane Tuzle da svojim dolaskom uveličaju ovu sportsko-medicinsku manifestaciju.Radničko sportsko društvo „Sloboda“ TuzlaPriredio(la):                

Osmrtnicama ba