TUZLARIJE - VREMEPLOV

24.02.2007.
Tuzlanski kanton u srednjem vijeku
Početkom srednjeg vijeka na prostore današnje Bosne i Hercegovine prodiru Slaveni i Avari, tako da je slavenizacija, krajeve današnjeg Tuzlanskog kantona, zahvatila nešto ranije u odnosu na druge krajeve Bosne i Hercegovine.


Prvi pisani dokaz o postojanju Tuzle (Salines), kao grada sili, sreće se početkom X vijeka.
Do početka XIV vijeka manji dijelovi područja današnjeg Tuzlanskog kantona su ulazili u sastav susjednih srednjevijekovnih država (najčešće Ugarske).

Početkom XIV vijeka ovi prostori ulaze u sastav Bosne pod dinastijom Kotomanića, kada je Bosna bila najveća država na Balkanu. U doba Stijepana II Kotomanića u utvrđenom gradu Srebreniku nalazilo se državno sjedište, u kojem je stolovao Banski vladar – Ban.


Na ovim prostorima su do danas sačuvani mnogu utvrđeni gradovi iz srednjeg vijeka, a saćuvane su i mnoge nekropole stećaka – srednjevijekovnih nadgrovnig spomenika.

Najpoznatiji srednjevijekovni gradovi su „Soko“ kod Gračanice (1426), Srebrenik (1333) i Teočak (1345).

Najpoznatije nekropole stećaka su sačuvane na području Kladnja, Banovića, Kalesije, Živinica i Tuzle. Mnogi stećci na ovim lokalitetima su obogaćeni zanimljivim vriedom ornamentikom, najčešći motivi na stećcima su :polumjesec, zvijezda, ljuljan, sunce, križ, štit, mač i dr.

Izvor: Priručnik za turističke vodiće TK, autori: Almazaga Ćatović i Miralem Mešković

Priredio(la): S.M.