Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : Definicija Gadafijeve Diktature
Strana: 1 2
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Ego
Nivo: Forumski vuk
Celav, neodoljiv, (ne)osvojiv.

Registriran(a): 23-05-2008
Lokacija: Tuzla downtown
Odgovori: 756
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Definicija Gadafijeve Diktature

normalno je da ce da Gadafi prijeti svima, pa napadnut je od te iste kurve evrope. normalno je da ce da prijeti mediteranskim zemljama, kad je i on u Mediteranu. imamo mi nase male gadafije u liku i djelu Covica, dodika i slicnih koji prijete Bosni i Hercegovini (a time i Evropi, valjda), pa nikom nista. 


Ego: "Ni bunar zelja ne funkcionise bez love."
05-04-2011 at 11:58 | Ukljuèi u odgovor
arnie
Nivo: Forumski doajen
I'm coming in peace now

Registriran(a): 12-02-2011
Lokacija: Zulu time zone
Odgovori: 4391
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Definicija Gadafijeve Diktature

Optužbe: U Libiji se bolje živjelo prije

Mislim da je situacija u Libiji bila mnogo bolja prije vojne intervencije, poruèio je Yves Bonnet, bivši direktor francuske obavještajne službe DCRI.

Bivši direktor francuske obavještajne službe DCRI, Yves Bonnet, optužio je najveceg æafira svih vremena predsjednika Francuske Nicolasa Sarkozya za haos u Libiji, prenosi agencija Anadolia.

Bonnet, koji je obavljao funkciju direktora DCRI-a u periodu od 1982. do 1985. a nakon toga i aktivno se bavio libijskim pitanjem, kazao je u intervjuu za alžirske novine El Haber, da je haos, koji je nastao nakon rušenja vlasti Gadaffija u Libiji, stvorio opasnost za cijelu Afriku.

On smatra da Sarkozyeva vlada i NATO vojnom intervencijom u ovoj zemlji nisu razmišljali o ljudima koji žive u Libiji i opæem svjetskom dobru.

Bivši šef obavještajne službe Francuske uporedio je situaciju prije i poslije rušenja Gadaffijeve vlasti.

Kazao je da je vlast prije vojne intervencije u Libiji pokazivala znacajne napretke u svima aspektima drtuštva i da je Libija bila jedna od najbogatijih zemalja afrièkog kontinenta.

„Jakog sam mišljenja da je situacija u Libiji bila mnogo bolja prije Sarkozyeve zavjere i NATO vojne intervencije“, poruèio je Bonnet.

17-04-2012 at 09:30 | Ukljuèi u odgovor
arnie_returns
Nivo: Forumski vuk
when the time comes

Registriran(a): 23-08-2012
Lokacija: treca munara lijevo
Odgovori: 747
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Definicija Gadafijeve Diktature

Prokletstvo libijske slobode

Piše: Mirnes Kovaè



Zadnji nasrtaji na kulturnu baštinu i tradiciju pokazuju da se radi o izuzetno opasnom trendu u novoj Libiji.
Razoreno turbe gdje je bila grobnica Sidi Abdusselama al-Asmera

Iz Libije ponovno slike razaranja. Kao da je sloboda od brutalnog èetrdesetogodišnjeg diktatorskog režima donijela prokletstvo. Zastrašujuæe i nevjerovatne. Jedan videoclip, kojeg sam u subotu naveèer (25. augusta) dobio od prijatelja preko Facebook mreže, posebno me potresao. Nekoliko minuta lošeg snimka mobitelom prikazivalo je noænu scenu - razjarene ljude koji uzvikuju vjerske molitvene uzvike "Allah je najveæi" u dvorištu neke džamije. Pucaju rafale u zrak iz automatskog oružja.

A onda nekoliko strašnih detonacija i vatreni odbljesak koji je jarkom žutocrvenom svjetlošæu eksplozije u mrkloj noæi oslikao džamijski kompleks. U trenu sam prepoznao džamiju i turbe Sidi Abdusselama al-Asmera u libijskom gradiæu Ziltan, nekih 150 kilometara jugoistoèno od Tripolija.

Prema onome što sam kasnije pregledao na fotografijama postavljenim od strane prijatelja na Facebooku, šteta je uistinu užasavajuæa. Uz kompleks džamije nalazi(o) se i Univerzitet Asmarijja. Oskrnavljen je i grob osnivaèa Sidi Abdusselama. Grobnica otkopana, kosti povaðene i negdje odnesene. Ko zna gdje?

Ovdje se još sveta muslimanska Knjiga izuèava na tradicionalan naèin. Uèenici sjede u kružocima oko uèitelja ili šejha i naizust ponavljaju svete reèenice.

Ovaj èuveni libijski asketa i borac nekada je štitio cijeli ovaj kraj. Osnovao je sufijski centar s bibliotekom i školama za izuèavanje Kur'ana. Jedan je od najpoznatijih libijskih duhovnih velikana iz 15. stoljeæa, malikijski pravnik, voða jednog od ogranaka sufijskog ša'zilijskog tarikata, duhovnog misionarskog reda koji je zaslužan za oèuvanje islamskog identiteta sjevernoafrièkih muslimanskih naroda.

U junu 2010. godine, dok je Libijom još vladao režim svrgnutog Moammara Gaddafija, posjetio sam ovo prekrasno malo mjesto. Klasièni sufijski centar s Univerzitetom Al-Asmarija, koji nadopunjuje kompleks. Mada su mi domaæini pokazivali programe ovog "univerziteta", stekao sam dojam da se radi o jednoj klasiènoj sufijskoj medresi ili srednjoj školi. U svom kompleksu nalazi se škola uèenja Kur'ana i za najmlaðe. U obližnjim predavaonama mogao sam vidjeti drvene tablice s ispisanim kur'anskim poglavljima.

Ovdje se još sveta muslimanska Knjiga izuèava na tradicionalan naèin. Uèenici sjede u kružocima oko uèitelja ili šejha i naizust ponavljaju svete reèenice. Za domaæu zadaæu, kako su mi objasnili, imaju na tablama ispisati nauèene stranice Kur'ana. Mnogo je mališana koji trèkaraju naokolo. Neki su hafizi, tj. "èuvari", oni koji su Kur'an veæ nauèili napamet. Univerzitet Al-Asmarijja je središte koje sprema misionare islama koji odlaze u razne dijelove Crnog kontinenta.

Mistika Al-Asmarija

Uz priliku da posjetim turbe Sidi Abdusselama al-Asmera, doživio sam, nakon podne namaza u istoimenoj džamiji, jedinstven ruèak kojeg prireðuju ovdašnji derviši ili sufije. Hrana u internatu bila je veoma jednostavna i sastojala se od hurmi i mlijeka. I to je bilo to. Ljepše i prikladnije dijetalne kombinacije za to doba godine i klimatske prilike nije moglo biti. U holu restorana u kojem sam objedovao na zidovima su okaèene slike sufijskih velikana. Tu, u obližnjim zgradama, nalazi se i biblioteka. Sav sadržaj ovog duhovnog središta veže se za mistika Al-Asmarija, koji je posebnom metodom djelovanja i nauèavanja ljude ovog kraja uèio vjeri, kulturi, civilizaciji...

Ostale su divne impresije gostoljubivosti ove duhovne zajednice. Nju nimalo nije interesirala politika. Samo o vjeri i duhovnosti se moglo èuti. Politika je tek nužna okolnost i ona se mogla vidjeti kroz velike panoe i slike tadašnjeg libijskog voðe, ali kod obiènih ljudi to nije bila tema. Njihova prièa sva se sažela oko svetog i duhovnog. Ta ista vjera, kultura i civilizacija oèuvala je obližnje svjetsko blago pod zaštitom UNESCO-a.

Sve ove prelijepe slike Libije su mi pred oèima dok tužan gledam slike divljaštvo najgore vrste koje se sruèilo na ovu nesretnu zemlju.

Na umu mi je upravo bio taj kulturni i civilizacijski potencijal dok sam u povratku ka Tripoliju svratio da posjetim ostatke znamenitog rimskog grada Leptis Magne. Ovaj drevni luèki grad je najbolje oèuvani trag rimskog doba na podruèju Mediterana: veliki slavoluk na ulazu u grad, s poploèanim trgovima, termama, središnjom bazilikom, tržnicama, kupatilima, amfiteatrima... samo je dio (blizu pet posto) otkopanog rimskog grada.

Sve ove prelijepe slike Libije su mi pred oèima dok tužan gledam slike divljaštva najgore vrste koje se sruèilo na ovu nesretnu zemlju. Još nesigurnu i do zuba naoružanu. Nove vlasti su osudile zloèinaèka rušenja i skrnavljenje svetišta, ali fotografije koje su naèinili svjedoci i postavili na društvene mreže zabrinjavajuæe ukazuju na to da su vlasti, odnosno neki njeni dijelovi, itekako umiješani u ove neobjašnjive nasrtaje na kulturnu baštinu i tradiciju.

Informacije koje dolaze sa terena još su konfuzne. Kazuju o navodnom sukobu razlièitih plemenskih klanova. Neki èak spominju sukob pobjednièkih revolucionara posljednjeg ustanka sa simpatizerima svrgnutog libijskog diktatora. Mjesto Ziltan uistinu jeste bilo jedno od uporišta propadajuæeg režima, ali, ipak, ono što se sada veæ može reæi (po fotografijama i snimcima sa lica mjesta) jeste da se radi o izuzetno opasnom trendu u novoj Libiji.

Rušilaèki pohodi

Nedostatak efikasne vlasti i sistema omoguæio je procvat onih kojima su ovakve prilike idealan uslov za napredak i razvoj - islamstièkih anarhista svake vrste, radikalnih militantnih selefista, èije skupine su u nekim regionima odluèile obraèunati se s pobornicima sufijskih sekti. Njihove vjerske objekte oni smatraju idolotarijom, kao, uostalom, i njihova vjerska uèenja. Zlodjela i ideološko èišæenje nije prestalo s incidentom u Ziltanu, gdje je središnji kompleks džamije sa sufijskim centrom u potpunosti uništen, veæ su se orgijanja razjarenih bradatih falangi mogla vidjeti i usred bijela dana u libijskoj prijestolnici Tripoliju. A najave novih rušilaèkih pohoda ne jenjavaju.

Iako su vlasti najavile kažnjavanje i istragu o ovim zloèinima, ono što najviše zabrinjava jesu indikatori dublje krize i rastakanja tkiva libijskog društva. I taj sluèaj nije samo vezan za Libiju. Kakva tek sudbina èeka stotine, pa i hiljade sliènih svetih mjesta u Siriji, gdje su sektaške podjele još izrazitije i teže? Jeza hvata i pomisao na sve te crne scenarije.

'Sekte su blagoslov, ali sektaštvo je prokletstvo' - izreka je koju je krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka kazao veliki iransko-libanonski borac protiv sektaštva, ši'ijski voða Musa al-Sadr.

"Sekte su blagoslov, ali sektaštvo je prokletstvo" - izreka je koju je krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka kazao veliki iransko-libanonski borac protiv sektaštva, ši'ijski voða Musa al-Sadr. Kazao je to u jeku borbe protiv sektaškog razaranja Libana, kada su sukobi poèeli ne samo na relaciji kršæanskih i muslimanskih sekti, veæ kada se sukob proširio mnogo dublje, otvarajuæi razdor i meðu sektama iste vjerske denominacije tadašnjeg Libana. Razilaženja u tumaèenju i razumijevanju vjere su blagodat, tumaèio je Al-Sadr, ali sektaštvo, zaogrnuto sukobima i netrpeljivostima te nedaæe, može uèiniti daleko težim i po buduænost zemlje opasnijim.

Danas je tome primjer Libija, nesigurna i opustošena, ukleta slobodom nakon više od èetiri decenije proklete neslobode. Sutra to, po svoj prilici, èeka Siriju, a pitanje je koja æe naredna zemlja Bliskog istoka biti žrtva ovog najveæeg društvenog prokletstva? I sam libanski klerik, zagovornik borbe protiv sektaštva, tužno i nikad nerazjašnjeno, stradao je u Libiji. Stradao je dok je tražio podršku protiv sektaškog sukoba u Libanu od tadašnjeg libijskog voðe. Stradao je, kako neki tvrde, a to Gaddafijeva vlasti nikad nije priznala, od ruke samog Gaddafija, nakon žestoke prepirke o sektaškim vjerskim pitanjima...

I kao da se kob te njegove èuvene izreke "sektaštvo je prokletstvo" upravo sada sruèila na Libiju.

27-08-2012 at 08:48 | Ukljuèi u odgovor
Dajdza
Nivo: Forumski doajen
Nista posebno ali opet kako za
Registriran(a): 05-07-2011
Lokacija: USA
Odgovori: 1588
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Definicija Gadafijeve Diktature

Nase misljenje o Gadafiju formiraju oni koji su ga srusili. Nasa stampa prenosi komentare iz objavljene u Londonu, Parizu, Rimu, Njujorku i Vasingtonu. Rijetko promakne neka druga informacija kao ova.

ISPOVEST OÈEVICA LIBIJSKOG RATA - Thierry Meyssan: USTANICI SU BILI PLAÆENICI, NOVINARI SU UBIJALI DECU
Gadafijev sin mislio je da æe, ako strane novinare izbaci, Libija biti sravnjena sa zemljom. To je bila velika greška




Video sam da onih dogaðaja o kojima su svi prièali u stvarnosti nema. Nije bilo revolucije protiv Gadafija, dešavalo se nešto sasvim drugo.
Odluka o ratu protiv Libije doneta je pre deset godina, i to nije imalo nikakve veze sa nedavnim dogaðajima i „Arapskim proleæem“. Odmah posle 11. septembra, bukvalno èetiri dana posle toga, na sastanku u Kemp-Dejvidu Bušova administracija je odluèila da napadne sedam zemalja, jednu za drugom: Avganistan, Irak, i kao poslednju – Iran. Te detalje je svojevremeno objavio Vesli Klark, bivši glavnokomandujuæi NATO, koji je bio protiv tog plana.

Svih godina koje su usledile Libijci su se trudili da vode pregovore, da naðu zajednièki jezik sa Vašingtonom, misleæi da æe tako izbeæi rat. Meðutim, to je sa njihove strane bilo pogrešno jer je ono najvažnije što su SAD želele bilo – da se utvrde u Libiji, da formiraju u njoj svoju vojnu bazu, kako bi zatim mogle da se šire po èitavoj Africi. Koliko god se Gadafi trudio, nije postigao nikakav rezultat. Samo se setite – 2003. godine, odmah posle pada Bagdada, na Libiju je napravljen jak pritisak. Tada je Gadafi odluèio da zemlju uèini otvorenijom i stupio je u pregovore sa Vašingtonom, prihvatio je njihove ekonomske uslove i tako uklonio napetost koja je dotle postojala u njihovim odnosima. Meðutim, SAD su nastavile da se pripremaju da istovremeno napadnu dve zemlje - Libiju i Siriju. Istina, položaj Sirije je bio drugaèiji, ona je imala meðunarodne sporazume koji su Sirijcima dozvoljavali da se zaštite. Šta se u stvari desilo?
Vašington se obratio Francuskoj i Velikoj Britaniji tražeæi od njih da u vojnim dejstvima protiv Libije one vode jer Obama nije mogao da u oèima amerièke javnosti opravda novi rat.

ZLOÈINI „USTANIKA“ A u Libiji Gadafi je imao podršku najveæeg dela stanovništva. Bio sam sa mnogo ljudi koji su po tradiciji predstavljali opoziciju Gadafiju, ali su mu se zbog oseæanja patriotizma pridružili u njegovoj borbi protiv agresije NATO. Prvog jula je u Tripoliju održan velièanstven skup. Tripoli je grad sa ukupno 1,5 milion stanovnika, a na skupu je bilo 1,7 milion ljudi. Znaèilo je da su ljudi došli sa svih strana kako bi demonstrirali svoju podršku borbi protiv NATO.

Zatim, video sam zloèine koje su napravili oni koje su zvali „ustanicima“. U stvarnosti to nisu bili ustanici, to su uglavnom bili strani plaæenici. Libijaca koji su se naoružali protiv Gadafija bilo je veoma malo. Glavnu masu boraca èinili su najamnici, naoružani amerièkim i izraelskim oružjem. Osim toga, znaèajno je bilo i prisustvo Al Kaide. U Libiji je bilo i ranije grupacija Al Kaide, koja je isporuèivala borce Iraku i bila uticajna. To su bili pobornici najjaèeg nasilja. Kada bi napadali sela (taènije – napadao je NATO, a borci Al Kaide su ulazili posle njih), oni su bili drogirani i èinili su užasne zloèine. Muškarcima su odsecali glave, ženama grudi, i sve to javno kako bi videlo što više svedoka, kako bi zaplašili stanovništvo. Terali su svojim postupcima narod da beži, sve više šireæi vlast komiteta osnovanog u Bengaziju. Libija je zemlja koja nema mnogo stanovništva, najviše šest miliona , od kojih je dva miliona pobeglo napustivši svoje kuæe.

O radu stranih novinara u Libiji mogu da kažem samo jedno: svi su zajednièki lagali. To su bili novinari velikih kanala - BBC, SNN, France-24, France-TV (Al Džazire u to vreme nije bilo, nisu joj dozvolili). Obièno, kada bi televizijska grupa dobila akreditaciju, to je uvek bilo za dvoje: novinara i snimatelja. A ovamo ih je dolazilo po troje, èetvoro, ponekad i po sedam ljudi, i videlo se da to nisu novinari jer su se pojavljivali ljudi sa nabildovanim mišiæima i po njihovom izgledu je moglo da se shvati da su to dobro istrenirana vojna lica, mada su imali akreditaciju medija... Video sam kako fabrikuju laži. U libijskoj vladi su se vodile oštre diskusije o tome šta da se radi sa tim ljudima. Neki, na primer J. Šakir, poznati libijski novinar, govorili su da ih treba prognati. Ali Sejf al-Islam Gadafi smatrao je da, ako se sva ta publika izbaci napolje, o onome što se u Libiji dešava æe uopšte prestati da se govori. I ukoliko se to desi – jednostavno æe sve u zemlji da bude uništeno.
Smatram da je to bila najozbiljnija greška. Kad smo diskutovali ko je pravi a ko ubaèeni novinar, i ja sam poèeo da tražim po Internetu ko je ko. Razjasnilo se da su pravi novinari bili samo oni koji su nastupali pred kamerama, a ostali su bili vojna lica. Tada su libijske tajne službe rešile da hvataju elektronsku poštu svih novinara koji rade u glavnom pres-centru i otkrili su nezamislive stvari: èak su i pravi novinari održavali vezu sa MI-6, sa francuskim tajnim službama, Mosadom. Sve su to bili agenti. Tajne službe Libije su došle do neverovatnog dokumenta – neèeg sliènog udžbenièkom priruèniku, koji je izdala privatna vojna kompanija Aegis (engleski pandan amerièke kompanije Blackwater). Postalo je jasno da su svi ti „novinari“ predstavljali jednu jedinu grupu, i da su radili zajedno. U priruèniku je konkretno navedeno da, kada Amerikanci poènu napad kako bi razrušili Tripoli, tri sata pre toga sve novinare treba udaljiti iz libijskog glavnog grada jer Gadafi može da ih uzme za taoce. Postojao je i plan evakuacije prema kome je Aegis imao tajnu bazu u Tripoliju i koristio pomoæ turskih tajnih službi. Sve novinare je trebalo brzo prebaciti u luku i odatle ih ukrcati na brodove NATO, i to taèno tri sata pre napada na Tripoli.

NOVINARI NAVODE RAKETE France-24, zvanièni kanal francuske vlade, potpisao je ugovor sa komitetom iz Bengazija o tome da æe mu pomagati u radu sa medijima i u obezbeðenju meðunarodnih veza za pobunjenike. Odnosno, francuski novinari su tvrdili da daju objektivne informacije, a u stvari su podržavali bunu. Novinarima tog TV-kanala je bilo dozvoljeno da se pojavljuju svuda, oni su se automobilima odvozili u mesta koja su upravo bombardovana, išli su u razlièite delove Tripolija, a na kraju je utvrðeno - kad god bi se ti novinari pojavljivali u bilo kom delu grada, na primer, da bi pogledali ovu ili onu državnu zgradu - 15 minuta posle njihovog odlaska poèinjalo je bombardovanje upravo te zgrade. To jest, „novinari“ su služili kao lica za navoðenje.

Napomena: To je bio samo kraci izvod iz teksta.



[Edited by Dajdza on 27-08-2012 at 12:38 GMT]

27-08-2012 at 12:31 | Ukljuèi u odgovor
arnie_returns
Nivo: Forumski vuk
when the time comes

Registriran(a): 23-08-2012
Lokacija: treca munara lijevo
Odgovori: 747
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Definicija Gadafijeve Diktature

I nakon Gadafijeve smrti nema mira u Libiji

Libija od poèetka jula ima demokratski izabran parlament. Ipak, deset mjeseci nakon smrti diktatora Muamera el Gadafija, mir se još uvijek nije vratio. Još uvijek postoji borba za vlast, a ni okršaji nisu rijetkost.

U oktobru prošle godine libijski pobunjenici su ubili Muamera el Gadafija, a èinilo se da je put ka mirnoj buduænosti slobodan. Uprkos relativno brzoj intervenciji meðunarodne zajednice, borbe u Libiji odnijele su 30.000 života.

Ono što je slijedilo nakon sukoba, bila je prije svega politièka neizvjesnost. Stari ustav je bio nevažeæi, novi zakoni tek treba da budu usvojeni. Prijelazno vijeæe je osam mjeseci nakon smrti Gadafija naslijedio novoizabrani Nacionalni kongres. Ti izbori su bili prvi slobodni izbori u Libiji nakon više od 40 godina.

Velike nade u mir pratile su prve slobodne izbore

Krpljenje "rupa" u društvu

Politikolog Jochen Hippler sa univerziteta Duisburg-Esen dobro zna da je novi poèetak u takvim uslovima težak: "Najvažniji zadatak je uspostava funkcionalne države. U tu svrhu se moraju smanjiti lomovi nastali u društvu, protivrjeènosti i stanje podijeljenosti staviti pod kontrolu." U tom sluèaju je relativno lako sprovesti i obnovu privrede.


Jochen Hippler
Libiju trenutno još uvijek potresaju napadi, religijski motivisani sukobi i nasilje koje sprovode razne milicije. Vlast Nacionalnog kongresa ogranièena je uglavnom na glavni grad Tripoli. Samo nekoliko desetaka kilometara izvan Tripolija, milicije, etnièke grupe i plemena bore se za vlastite interese, tvrdi Hippler.

U gradu Tarhuna, jugoistoèno od Tripolija, vladine trupe su tek proteklog èetvrtka (23. zaplijenile više od 100 tenkova i 30 lansera raketa. Oružje je pripadalo jednoj miliciji u èiju lojalnost je vlada posumnjala. Jedna brigada iz Tarhune navodno stoji iza nedavne serije napada u Tripoliju.

Èekajuæi na novi ustav

Poziciju premijera ima Abdel Rahim el-Kib, èovjek s relativno malo politièkog iskustva. Predsjednik parlamenta je bivši disident Mohamed el-Magarief. Evropski posmatraèi su u prvi mah pozdravili rezultate izbora. Oni su ih interpretirali kao nadu da bi se na kraju moglo doæi do novog ustava koji bi mogao da bude orijentisan prema vrijednostima koje zagovara Zapad. To je pod znakom pitanja, tvrdi Hippler.

"Moj utisak je da je euforija bila preuranjena. Èini se da su ojaèane religiozne, èak i ekstremistièke tendencije", kaže on.

Naredne godine presudne

Selefije u Tripoliju su baš ovih dana uništile jednu islamsku bogomolju. Oni odbacuju poštivanje svetih ljudi i sufijsku tradiciju islama. Za Jochena Hipplera su to "uznemirujuæi signali" o razvoju dogaðaja unutar sunitskog islama.


Selefije ruše jednu islamsku bogomolju u Tripoliju


"Naredne dvije godine æe biti presudne za stvaranje sveukupne politièke i društvene klime. Tek kad se to vidi, znaæe se i koje vrijednosti æe biti polazište za novi ustav", kaže Hippler.

29-08-2012 at 15:31 | Ukljuèi u odgovor
Dajdza
Nivo: Forumski doajen
Nista posebno ali opet kako za
Registriran(a): 05-07-2011
Lokacija: USA
Odgovori: 1588
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Definicija Gadafijeve Diktature

Ranije smo znali ko je diktator. Svi su u glas ponavljali Gadafi, Gadafi. Neki zbog toga sto je bio diktator, neki opet zbog toga sto su imali dzaba skolovanje, zdravstvenu zastitu, jeftine stanove i jos mnogo toga.
Sad nema Gadafija i ne znamo ko je diktator, jer ima puno malih diktatora, koji zele da budu kao Gadafi, ali ne bas sasvim kao on, jer oni nece dati besplatnu zdravstvenu zastitu i skolovanje itd.
Kratko receno, poslije diktature dug je put do demokracije, posebno ako se na vlast dodje na nedemokratski nacin.

13-09-2012 at 03:57 | Ukljuèi u odgovor
arnie_returns
Nivo: Forumski vuk
when the time comes

Registriran(a): 23-08-2012
Lokacija: treca munara lijevo
Odgovori: 747
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Definicija Gadafijeve Diktature

"Corriere della Sera": Gadafija je, zapravo, ubio francuski agent zbog Sarkozyeve tajne


Francuske tajne službe, a ne libijski pobunjenici, su stvarne ubice bivšeg libijskog šefa Muamera Gadafija. Tako tvrde diplomatski izvori u Tripoliju, a prenosi italijanski list “Corriere della Sera” i francuski “Le Parisien”.

Ovo nije prvi put da se sumnja u službenu verziju ubistva libijskoga lidera: “Corriere della Sera” podsjeæa na nedavnu izjavu Mahmuda Džibrila, bivšeg predsjednika Izvršnog odbora libijskog Prelaznog nacionalnog vijeæa, koji je rekao da je Gadafija ubio agent koji se ubacio meðu èlanove revolucionarnih brigada.

Taèno je da je Gadafija ubio strani agent i skoro je sigurno to je to bio Francuz, uvjerene su diplomate u Tripoliju. Gadafi je prije NATO vojne operacije u Libiji javno prijetio objavom svih detalja u vezi sa finansiranjem kampanje Nikolasa Sarkozija.

Naime, nekoliko nedjelja prije nego što je Sarkozi izgubio izbore, Gadafijeva donacija bila je velika predizborna tema. Uoèi drugog kruga izbora lansirani su dokumenti iz kojih je vidljivo da je bivši režim smaknutog libijskoga voðe finansirao Sarkozijevu kampanju 2007. godine sa 50 miliona eura.

- Nekoliko zapadnoevropskih zemalja predvoðenih Francuskom, imalo je razloga da uæutka Gadafija – potvrdio je i jedan diplomatski izvor u Tripoliju.

Rami El Obeida, bivši potparol Prelaznog libijskog nacionalnog vijeæa, tvrdi da je Gadafi iz Sirta satelitskim telefonom pokušao da stupi u kontakt sa saradnicima koji su prebjegli u Siriju, gdje su uživali zaštitu predsjednika Bašara al-Asada.

Ali, kako tvrdi El Obeida, Bašar je francuskim tajnim službama odao broj Gadafijevog telefona. Nakon toga, za NATO snage bila je djeèija igra da otkriju gdje se on nalazi i pošalju ubicu.

01-10-2012 at 15:48 | Ukljuèi u odgovor
tuba
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 02-06-2006
Odgovori: 17436
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Definicija Gadafijeve Diktature

Ja sam chuo opet da ga je privatnik jedan iz Grachanice ubio, jer je navodno Gadafi ost'o duzhan njegovoj neni dvaj's maraka. Gadafi je inache nosio mljecheno, (razne mlijechne proizvode), od te nene, prekodana iliti prIkodana. Nenaj' inache bila chista zhena paj' Gadafi uzhiv'o u neninim zdjelama pod kajmakom. Al' et' dodje mu tih dvaj's maruna glave.

01-10-2012 at 15:53 | Ukljuèi u odgovor
Dajdza
Nivo: Forumski doajen
Nista posebno ali opet kako za
Registriran(a): 05-07-2011
Lokacija: USA
Odgovori: 1588
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Definicija Gadafijeve Diktature

Tuba

citat:
Ja sam chuo opet da ga je privatnik jedan iz Grachanice ubio, jer je navodno Gadafi ost'o duzhan njegovoj neni dvaj's maraka. Gadafi je inache nosio mljecheno, (razne mlijechne proizvode), od te nene, prekodana iliti prIkodana. Nenaj' inache bila chista zhena paj' Gadafi uzhiv'o u neninim zdjelama pod kajmakom. Al' et' dodje mu tih dvaj's maruna glave.

01-10-2012 at 21:16 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 46
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: EminaS, meho, Mela77, mikimini, Mir$o, pljosko, strokeunit
FORUM : Politika : Definicija Gadafijeve Diktature New Topic Post Reply

Strana: 1 2


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice