Info: Ovo nije bogomolja, ovo je samo forum, ovdje ne vaze pravila ponasanja kao za njih ali je uljudnost i tolerancija pozeljna. Ovdje se raspravlja o religijama i filozofiji, ali forum nije vjerski ni filozofski i ne pripada ni jednoj religiji, ni jednoj filozofiji.


FORUM : Religija i filozofija : Da filozofiramo: Indigo djeca
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
poetessa
Nivo: Novi forumaš
zbunjena, al ne i luda
Registriran(a): 08-07-2011
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 4
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Da filozofiramo: Indigo djeca

Prvo hello svima, nova sam, pa da zapoènemo moj forumaški staž.. Odavno me zanima jedna stvar koju sam prvi put proèitala prije 2,3 godine kada sam si napravila blog i poèela èitati šta drugi blogeri pišu. Izmeðu ostalog pronašla sam jedan zanimljiv koji se zvao INDIGO DJECA. Nakon toga sam malo Googlala i tražila da otkrijem šta se krije iza pojma Indigo djece i kroz psihološke knjige, diskusije na drugim forumima (u kojima nisam sudjelovala veæ samo išèitavala), èlancima sa neta doznadoh dosta zanimljivih stvari o tzv. Indigo djeci. Danas, nakon vremena i vremena kako nisam èitala o Indigo djeci, pojavi se u jednoj od grupa na Facebooku post o indigo djeci. Taj post donosim u cjelosti u textu ispod, pa eto proèitajte. Indigo djeca bi bila djeca kojima je aura jel indigo boje. Vjerujete li u tako šta i da li se možete pronaæi u tome? dalje u textu stoji i nekoliko pitanja na koje kada odgovorite uviðate jeste li ili niste indigo dijete. Meðutim mnogi kritièari se protive tim pitanjima, 17karakteristika koje indigo djeca posjeduju, jer u odreðenom životnom periodu svako od nas bi mogao da se pronaðe u barem 50% napisanome.. Tako da je taj pojam još uvijek na klimavim nogama.. Indigo djeca se porede sa Kristalnom djecom, ali ja ovdje donosim post koji mene zanima jer se pronalazim u velikoj veæini stvari vezanih za indigo djecu. Tako da bujrum recite i vi koju o fenomenu indigo djece..

"Ova su djeca osobito nadarena, ali se mogu pobuniti ako se s njima ophodimo kao s malom neukom djecom ili ih želimo poduèiti neèemu što veæ znaju. Teško se pokoravaju krutim pravilima i tradicionalnim ulogama. Èesto ruše pravila i sustave.

Obièno tu svoju dozu buntovništva zadržavaju i do odrasle dobi, meðutim èesto je rijeè o suptilnoj, mudroj vrsti suprostavljanja kojom zapravo postaju izuzeti od oèekivanih pravila. Za njih birokracija kao da ne postoji. Neki bi ih nazvali i izvrsnim manipulatorima. Odbijaju slijediti zapovjedi i upustva osim ako im zaista dobro ne objasnite zašto bi nešto trebali napraviti. Ne možete im nabiti osjeæaj krivnje -jednostavno morate imati snažne argumente. To su ona djeca koja nam postavljaju bujice "nemoguæih" pitanja (na koja mi i preèesto neznamo odgovor!).

Veoma su kreativna i mogu raditi više stvari odjednom, zapravo lako im nešto drugo odvuèe pažnju i skloni su skakati sa jedne stvari/teme/aktivnosti na drugu. Imaju problema sa strpljenjem te teško èekaju red. Teško se nose s rigidnošæu i jednodimenzionalnošæu našeg (i veæine) obrazovnih sustava. Školu èesto smatraju nužnim zlom i jedva èekaju da završi. Stoga nije rijetko da mnogi od njih naprasno prekidaju školovanje iako su veliki zaljubljenici u knjige i uèenje kao takvo. Mnoga indigo "djeca" ostaju s par ispita do diplome i nikad ne završe fakultet/e koje su zapoèeli.

Njihovi su interesi intezivni i strastveni te potpuno uranjaju u podruèja koja ih zanimaju, na specifièan hologramski naèin. Istovremeno vide i cjelinu i djeliæe od kojih je sastavljena.

Mnogi su indigovci, mladi i oni stariji, strastveni zaljubljenici znanstvene fantastike, mitologije, prièe o vilama i èarobnjacima, parapsihologije, igara uloga; zapravo svega što inspirira i potièe njihovu maštu i predstavlja im intelektualni izazov. Skloni su povlaèenju u intimni svijet knjiga i mašte i zapravo preferiraju samoæu ili uski krug bliskih osoba. Velike gužve ih pomalo plaše i odbijaju.

Indigo djeca (i odrasli) su èesto frustrirana lošim naèinima na koje se neke stvari rade te znaju bolje naèine. Karakterizira ih i ekstremna fizièka i emotivna osjetljivost. Izuzetno su osjetljivi na intezivne mirise, buku, vruæinu, jarke boje i gužve. Znaju patiti zbog pretjerane izloženosti svim tim podražajima suvremenog svijeta. Mogu biti skloni razlièitim alergijskim oboljenjima i problemima s dišnim sustavom. Nužna im je povremena samoæa, tišina i mir. Potrebno im je vrijeme za njih same kako bi obnovili svoje (spiritualne) baterije. Senzibilna su za tuðe probleme i patnje i èesto za malu djecu neobièno svjesna generalnih problema èovjeèanstva, poput ekološkog zagaðenja, ratova i gladi. (Prema Lorri Johnson, na http://www.sunfell.com

Neka indigo djeca imaju i potpuno suprotno ponašanje te su hladna i tvrdoglava i uopæe ne pokazuju empatiju za druge. Znaju biti sklona snažnim neobuzdanim izljevima bijesa, te opæenito imaju problema sa ljutnjom. ( prema Wendy Chapman, http://www.metagifted.org.

Ove se karakteristike obièno vežu uz novije indigo generacije, koje se raðaju bez zaštitnih slojeva u auri te su još senzibilnija na bombe informacija kojima ih svijet svakodnevno zasipa, a uz to nemaju adekvatnu podršku roditelja i okoline. Njihova im hladnoæa i ljutnja postaju dragocjeni obrambeni mehanizmi, ali ih i udaljavaju od njihove životne misije. Više o prevenciji i rješenjima ovih problema možete naæi u poglavljima Indigo generacije i Savjeti za roditelje indigo djece.

No sva indigo djeca imaju snažno razvijenu intuiciju. Naravno èesto nisu svjesna da se radi o tome, katkada se to dogaða kroz snove ili vizije, ponekad kroz niz podudarnosti koje povremeno primjeæuju, a najèeæe se radi o jednostavnim slutnjama koje se ostvare. Drugima se može èiniti da su iznimni sreækoviæi, jer im se mnoge želje ostvaruju, ali indigo djeca znaju da smo mi sami stvaratelji svoje sreæe i jednostavno se ravnaju po tom zakonu, usklaðujuæi se s ritmovima prirode i svojim Višim vodstvom.

Indigo djeca (i odrasli) posjeduju izuzetan detektor laži. Takva djeca imaju duboke, mudre, "stare" oèi kojima kao da gledaju ravno u vašu dušu i kojima je nemoguæe slagati. Laži i manipulacije ih zbunjuju, rastužuju i razljuæuju-posebno ako su zlonamjerene. Stoga, èesto postaju gorljivi istjerivaèi pravde i istine. Obièno upravo indigo djeca "stoljetne" obiteljske drame i tajne iznose na svjetlost dana.

Osjeæaju se povezana sa svim ljudima te katkada sa sobom nose strašan osjeæaj boli i univerzalne patnje. Dogaða se i da ova djeca na sebe preuzimaju ulogu roditelja (roditeljima, braæi i sestrama, ostaloj djeci, svijetu) još u najranijoj dob te postaju "starmala" i èitav život na leðima nose tu nepotrebnu, preveliku odgovornost. Jako rano su sposobna apstraktno razmišljati te su iznadprosjeèno inteligentna i nadarena.

Drunvalo Melchizedek tvrdi (prema èasopisu The Spirit of Ma`at, Volume 1, iz Kolovoza 2000.) da postoji i genetska promjena kod ove djece, promjena unutar DNA strukture. Meðutim za to još uvijek nema jasnih znanstvenih dokaza. Isti autor navodi i da je IQ èovjeèanstva naglo porastao s dolaskom ove djece jer je meðu njima prosjek kvocjenta inteligencije 130.

Izgleda da takva djeca èesto u ranoj dobi doživljavaju razlièite oblike zlostavljenja ili doživljavaju neku veliku traumu (smrt roditelja, napuštenost i odbaèenost, bolest isl.). Takvi problemi na njih mogu dvojako djelovati. S jedne strane takva ih iskustva naprosto tjeraju da se okrenu sebi, unutra i da traže duhovno vodstvo i utjehu, te ih èine senzibilnima i empatiènima. Zbog toga bi mogli zakljuèiti da je upravo takva okolina generator njihovog razvoja. Crno nije uvijek crno.

S druge strane mogu popustiti pritisku i "zaboravivši" svoju misiju postati sklona zlouporabi razlièitih droga i alkohola, delinkventnom ponašanju èak i suicidu. Mnogi autori koji se bave problemima ovisnosti èesto pišu kako su ovisnici zapravo izuzetno senzibilne i duhovnosti sklone osobe. Možda to objašnjava i zašto su gotovo jedine relativno uspješne metode lijeèenja ovisnika upravo one povezane s religioznim sustavima i duhovnošæu?!

Nažalost èesto se dogaða da izuzetna senzibilnost i talenti indigo djece naiðu na nerazumijevanje i ismijavanje, njihove se vizije i mudrost èesto smatraju poremeæajem, bolešæu ili u najblažem sluèaju rezultatom bujne mašte. Mnoga su od ove djece svrstana u kategoriju poremeæaja u ponašanju, poremeæaja deficita pažnje (ADD - Attention Deficit Disorder) ili nekog drugog oblika hiperaktivnosti jer se smatralo da imaju problema s pažnjom, disciplinom te se teško koncentriraju na nastavne sadržaje. Meðutim, èini se da zapravo obrazovni sustav nije dorastao njihovim sposobnostima i da se ovakva djeca jednostavno dosaðuju zbog sporosti i preplitkog sadržaja informacija koje im se u veæini škola nude. Ukoliko im date temu koja æe ih zaista zainteresirati i biti im izazov vidjet æete naglu promjenu njihove koncentracije i vjerojatno stvarnu demonstraciju njihovih izuzetnih intelektualnih sposobnosti i zadivljujuæe kreativnosti.

Mogli bi reæi da se indigo djeca raðaju s izuzetnim potencijalima, ali o obitelji i sredini u kojoj se naðu ovisi hoæe li se te moguænosti zaista (i kada) izraziti. Potrebna im je naša potpora i ljubav kako bi otkrili sebe.

DA LI STE INDIGO OSOBA

Da li vam je aura indigo boje

1. Da li uvek tražite veæi smisao života i primeæujete da ovaj svet nije skrojen vama po meri?

2. Da li nekad uvidite da ste premudri za svoje godine?

3. Da li imate poteškoca u prihvatanju stvari onakvih kakve jesu u vašoj okolini i šire?

4. Da li mislite da ne pripadate ovom svetu?

5. Da li opažate svet razlièito od uobièajenog koji je oko vas?

6. Da li imate snažnu intuiciju u vezi neèeg što vasa okolina ne primeæuje?

7. Da li imate probelma sa ljudima zato što vas ne mogu razumeti kada govorite o tome šta je istinito?

8. Da li tražite istinu?

9. Da li imate oseæaj da treba da završite neku misiju u ovom životu?

10. Da li vam se èini da ste usamljeni u onome u šta verujete?

11. Da li vas vaša familija ne razume ili teško prihvata?

12. Da li imate oseæaj da ste antisocijalni osim onda kada ste u društvu koje je nalik vama?

13. Da li ste preosetljivi?

14. Da li ste kao dete imali problema zato što ste bili drugaèije nasadjeni ?

15. Da li imate odbojnost u prihvatanju autoriteta?

Ako odgovorite potvrdno na ova pitanja, onda ste Indigo.

Ali isto tako verovatno ste uoèili da morate prevaziæi neke blokove i ogranièenja da bi oèstili svoje biološko, mentalno i emocionalno telo, a naroèito SVEST, da bi realizovali svoje istinske ciljeve i potencijale.

Kada to uèinite, pojaviæe se Svest o tome da smo svi Jedno. "

09-07-2011 at 18:31 | Ukljuèi u odgovor
Walter did not know
Nivo: Forumski vuk

Registriran(a): 12-04-2011
Lokacija: tz
Odgovori: 878
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Da filozofiramo: Indigo djeca





09-07-2011 at 19:14 | Ukljuèi u odgovor
Walter did not know
Nivo: Forumski vuk

Registriran(a): 12-04-2011
Lokacija: tz
Odgovori: 878
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Da filozofiramo: Indigo djeca





09-07-2011 at 19:15 | Ukljuèi u odgovor
flor
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 24-06-2010
Odgovori: 1156
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Da filozofiramo: Indigo djeca


Ne postoji takav fenomen kao što je "indigo dijete".
To su fantazije alternativnih grupa i pravaca i pseudonauènih teorija, koje uglavnom komercijaliziraju svoju "posebnost".

Postoje samo djeca koja nikad nisu bila u dovoljnoj mjeri shvaæena i prihvaæena, èije potrebe i autentiènu liènost nikad niko nije prepoznao, pa je njihova psiha našla "èudan" put (pretežno u sferi mašte i usmjerenosti na sebe), kako bi zadržali bar malo motivacije, volje i smisla za život.

11-07-2011 at 14:34 | Ukljuèi u odgovor
racionalna manjina
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-02-2010
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 11437
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Da filozofiramo: Indigo djeca

citat:
flor wrote:

Ne postoji takav fenomen kao što je "indigo dijete".
To su fantazije alternativnih grupa i pravaca i pseudonauènih teorija, koje uglavnom komercijaliziraju svoju "posebnost".

Postoje samo djeca koja nikad nisu bila u dovoljnoj mjeri shvaæena i prihvaæena, èije potrebe i autentiènu liènost nikad niko nije prepoznao, pa je njihova psiha našla "èudan" put (pretežno u sferi mašte i usmjerenosti na sebe), kako bi zadržali bar malo motivacije, volje i smisla za život.


I meni se èini da bi to moglo bit' u pitanju
12-07-2011 at 13:41 | Ukljuèi u odgovor
racionalna manjina
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-02-2010
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 11437
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Da filozofiramo: Indigo djeca

citat:
MelMel wrote:
Djeca su ba mnogo pametnija od nas odraslih.


To je taèno, djeca stalno zapitkuju 'zašto?' , 'kako?' a kad ostare onda se boje da ne ispadnu glupi, pa zato i prestaju da postavljaju pitanja
12-07-2011 at 13:48 | Ukljuèi u odgovor
senzualna
Nivo: Forumski doajen
posjed dvostrukog mira

Registriran(a): 04-11-2006
Lokacija: Germany
Odgovori: 10797
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Da filozofiramo: Indigo djeca

citat:
flor wrote:

Ne postoji takav fenomen kao što je "indigo dijete".
To su fantazije alternativnih grupa i pravaca i pseudonauènih teorija, koje uglavnom komercijaliziraju svoju "posebnost".

Postoje samo djeca koja nikad nisu bila u dovoljnoj mjeri shvaæena i prihvaæena, èije potrebe i autentiènu liènost nikad niko nije prepoznao, pa je njihova psiha našla "èudan" put (pretežno u sferi mašte i usmjerenosti na sebe), kako bi zadržali bar malo motivacije, volje i smisla za život.


i ja sam sigurna da fenomen ne postoji,
ali postoje zasigurno ovakva djeca u svim skolama koja nisu usmjeravana adekvatno jer nisu imali bolju sansu u skolskom sistemu,da dodu do svojega ,,ja"pa lutaju zalutaju i propiju se ili krenu se drogirati jer ih svakako nitko i nije i nikada razumio
,jako malo je skola za potrebe mnogih ,,individualnih daka "
..Pa ako nitko ne zna uobliciti i iskoristiti taj njihov potencijal zamisli to su djeca ,,andeli"(pa ovo bas zvuci kao neka nova religija covjecanstva)!!!
s ciljem da pomognu duhovni rast covjecanstva i nauce nas zivjeti u vecoj harmoniji i miru,,!!!
(koja zabluda na danasnjici gdje se svako drzi radije ratnog pljuvackog stila komunikacije i agresije )
kako god da razmislimo izgleda da se netko dosjetio da ovoj danasnjoj planeti zemlji i treba ovakav narod koji je duhovno spreman biti nesto posebno,,dobar i uljudan"

[Edited by senzualna on 12-07-2011 at 14:52 GMT]
12-07-2011 at 14:50 | Ukljuèi u odgovor
diwna
Nivo: Forumski doajen
***

Registriran(a): 17-05-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 3577
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Da filozofiramo: Indigo djeca

Indigo djeca ne postoje . Ljudi stalno traze nova cuda .
Sva su danasnja djeca vrlo inteligentna ,svako djete treba samo ljubav i trebamo samo pronaci ono najbolje u njima .Moje misljenje sva su djeca indigo ..

13-07-2011 at 14:09 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 46
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: adnan0412, Amadeaida, Berba, billboard90, Dva M, Edo.Klosaric, Image, labudtz, ladyS, Mahe, marijana h, musa, Nestasni, pere_fuma, samko, skojevska, Soprano, spam, Timo
FORUM : Religija i filozofija : Da filozofiramo: Indigo djeca New Topic Post Reply



Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice