Gdje si bila prije par mjeseci?
Ja sam ih imala, ali su mi uginule ispale mi u sudoper i pokvarile se. Kako su samo pocele bujati, to je nevjerovatno.
Mogu ti reci da je kefir koji se dobije pravo ukusan. Moji nisu primjetili neke posebne promjene ja sam dobila apetit, nije mi bilo mrsko jesti voce i povrce, samim tim sam imala vise elana kojeg inace nemam jer sam strasno malokrvna.
citat:stvor wrote:
Dragi moji zanima me dal neko posjeduje ovu gljivu koja je navodno eliksir dugovjeènosti i dal neko ima iskustvo s njom? Rado bih ju sebi nabavila....
Imam ja. Trenutno je u zamrzivaèu. Nemam baš neko hladnije mjesto a i nije nekog ukusa kad je na vruæini. Kad doðe jesen i malo zahladni onda æemo je opet aktivirati.
Ako treba javi kako, gdje...
Gljiva aktivirana! Test zamrzavanja položila s èistom desetkom. Kefir je
Za sada u zamrzivaèu imaju zalihe za 3-4 doze, a uskoro æe biti i svježih. Definitivno nije istina što kažu da se uduplaju za 14 dana jer se množe ludo. A meni ih žao bacati.
Pa ko 'oæe, bujrum.
dirlija, meni su rekli da je to odlicno za stitnjacu, pa, ja bih da probam
posalji mi broj na pp ili na mail (mislim da ga imas) pa da se cujemo... hvala ziv bio!
Poslano! I dobro je za svašta nešta. Potrebno je samo strpljenja jer je djelovanje postepeno. Mi to uveèe smažemo.
I jedan savjet svima. Prva tura kada se udupla obavezno u zamrzivaè za svaki sluèaj. Ako dosadi, tutnut' je u friz i kad malo odmori, ponovo udri. Kažu švabe da se može i osušiti. Nisam probao, ali 'oæu sigurno.
Kod mene je u frizu bila od ljetos i ništa joj nije falilo. Osim što se (možda sam i manju kolièinu stavio) prvi dan nakon odmrzavanja pola dana duže kiselila u mlijeku.
A ko hoæe neka pripremi kakvu staklenu teglicu, pošto su moje zauzete svaèim neèim.
citat:alehandra wrote:
@bdirlija
mi imamo gljivu,samo nije mi jasno kako je zaledis?Ne mogu da vjerujem da ima ista svojstva kad je zamrznes pa ponovo odmrznes
Nekako ja to poredim sa zivim organizmom bas zato sto se razmnozava,i nikako mi nije jasno kako moze funkcionisat isto kad se zaledi ...
Ja našao na ovoj stranici da se zamrzava i suši. Kod švaba ima o ovom èudu èini mi se najviše. Ovdje piše da se stavi sa malo mlijeka. Ja sam ih dobro oprao i stavio u plastiènu èašu i u friz. Prije nekoliko dana u mlijeko i onda kao i do sada. Prva tura se kiselila duže pola dana ali je, kao što rekoh, možda zbog manje kolièine. Eno je za 4-5 dana skoro pa duplo narasla. Sve isto kao i prije zamrzavanja. Buja, ukusna, iste boje... živahna, ništa joj ne fali.
Probaj pa se uvjeri da fercera.
Naèin pripreme (preuzeto sa njemaèke web stranice)
Mlijekom, nekuhanim sa 1,5% masnoæe (kod nas ga nema pa...), prelije se kolièina oprane gljive od otprilike dvije male žlièice ili jedna velika supena. Nakon 24 èasa dobiveni kefir se procijedi kroz plastiènu cjediljku (nikada ne koristiti metalnu). Radi lakšeg cijeðenja preporuèljivo je prije, zbog gustine, promiješati smjesu. I kefir je spreman za piæe.
Gljiva se zatim dobro opere pod hladnom ili malo mlakom tekuæom vodom i vrati u opranu posudu. Prelije se ponovo mlijekom itd. Posuda se drži pokrivena (ali ne previše radi stvaranja CO2) na sobnoj temperaturi izmeðu 15° i 25° C.
Kefir se pije 20 dana uvijek uveèe, prije spavanja. Nakon 20 dana usljedi pauza od 10 dana. Kura se ponavlja sve do nastupanja poboljšanja.
kakva su Vam iskustva s tim kefirom? djeluje li sta? meni se svidja sto je to ipak prirodan proces nastanka kefira pa razmisljam da nabavim tu gljivu ili sta vec