Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da potuju forumska pravila.


FORUM : ivotinje i kuni ljubimci : 4.oktobar Svjetski dan ivotinja
Strana: 1 2
New Topic Post Reply
Poiljalac Poruka
Tuzlanka1969
Nivo: Novi foruma
Prijatelj ivotinja
Registriran(a): 02-10-2011
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 30
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon UDOMI ME I SPASI
Bez chatanja molim

http://youtu.be/Pi-KkyCZDqw

Zato je dobro imati kunog ljubimca?

Kuni ljubimac, bio to pas, maka, ptica, glodavac, gmaz ili ribica moe igrati vanu ulogu u djejem odrastanju. Suprotno nekim uvjerenjima, kuni e ljubimac pomoi u vaim naporima da nauite dijete izvravati kolske i kune obaveze. ivotinja e ga, takoer, odvojiti od televizora i video-igrica te izvui iz kue.

Odavno je poznato da kuni ljubimci pozitivno djeluju na zdravlje odraslih druenje sa ivotinjama sniava krvni tlak, prevenira bolesti srca i lijei depresiju. Sva istraivanja, takoer, pokazuju da ivot uz kunog ljubimca djeluje blagotvorno na djecu te da ivotinja, na neki nain, pomau u djejem odgoju.

Kuni ljubimci ue djecu odgovornosti. Prvi kuni ljubimac djetetu bi mogla biti akvarijska ribica jer dijete moe, uz roditeljske savjete i vodstvo, obavljati gotovo sve u njezi i brizi za nju. Zajedno s roditeljem dijete se moe brinuti i za psa, maku, pticu ili neku drugu ivotinjicu. Preuzimajui odgovornost za opstanak nekog ivog bia, djeca se ue disciplini, strpljenju, portvovnosti, njenosti i samilosti.

Kuni ljubimci pomau stvaranju radnih navika. etnja sa psom, razgovor sa papigicom ili hranjenje hrka mnogo su bolji predasi od uenja nego to je to gledanje televizije ili igranje na raunalu. Djeca e se uz kune ljubimce nauiti kretati i boraviti u prirodi, te otvoriti nove horizonte i interesne sfere.

Kuni ljubimci ue djecu ivotu. ivot sa ivotinjicom djetetu donosi susrete s raanjem, boleu i smru, pa ih i ui kako da se postave u tim situacijama. Isto tako, djeca koja imaju kunog ljubimca mnogo e lake nauiti dijeliti, kako materijalne stvari tako i roditeljsku ljubav s braom i sestrama. Djeca koja imaju kune ljubimce komunikativnija su i lake sklapaju prijateljstva. Kuni ljubimci pomau u izgradnji samopouzdanja i samopotovanja.

Kuni ljubimci dobri su za djeje zdravlje. Neka istraivanja pokazuju da djeca, koja su u bliskom kontaktu sa ivotinjama, imaju manju sklonost alergijama, posebice alergijskoj astmi. Pokazano je da djeca - koja su u dobi do godine dana bila u dodiru sa, posebice, makama - za 50 posto manje obolijevaju od razliitih alergija.

Nabavljajui kunog ljubimca roditelji moraju biti svjesni obaveza i odgovornosti koje preuzimaju. Mala djeca, mlaa od 10 godina, ne mogu se u potpunosti sama brinuti za ivotinju, pa (vei) dio brige mora preuzeti roditelj. Generalno, svu brigu oko ljubimca roditelj bi trebao nadzirati.

Ne ostavljajte dijete samo sa ivotinjom!

Koliko god mislite da poznajete svoje dijete, pa i svojeg kunog ljubimca, dobro je uvijek imati stvari na oku, posebno ako je rije o manjem djetetu. Djeca do etiri godine esto imaju napade agresivnosti i bijesa, pa roditelji trebaju biti svjesni opasnosti po dijete i ivotinju. To je obino prolazna faza, no posljedice mogu biti katastrofalne.

Agresivnost prema ivotinjama u starijoj dobi, posebice ako ona s godinama raste, moe biti znak ozbiljnih emocionalnih poremeaja. Dijete koje zlostavlja ivotinje esto je zlostavljano dijete kojem treba pomoi.

Sluite djetetu kao primjer!

Kao i u mnogo drugih stvari, dijete e svoj odnos prema ivotinjama graditi prema vaoj slici. Neka va odnos prema kunom ljubimcu bude pun panje, njenosti i ljubavi. Ukoliko nemate afiniteta prema ivotinjama ili smatrate da vam je kuni ljubimac teret, ne nabavljajte ga! Prije nabavke kunog ljubimca, razmislite kakva ivotinja odgovara vaoj obitelji, stambenim uvjetima i nainu ivota.

http://www.coolmyspacecomments.com'>Comments & Glitter Graphics

[Edited by Tuzlanka1969 on 08-10-2011 at 11:53 GMT]

08-10-2011 at 10:39 | Ukljui u odgovor
Tuzlanka1969
Nivo: Novi foruma
Prijatelj ivotinja
Registriran(a): 02-10-2011
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 30
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Psi smanjuju stres kod autistine djece
Bez chatanja molim

U istraivanju objavljenom u magazinu "Psychoneuroendocrinology" se navodi da psi pomau autistinoj djeci da razvijaju socijalne vjetine, jer ona teko razumiju osjeaje drugih ljudi.
Psi bi mogli predstavljati relativno jednostavno rjeenje koje e pomoi djeci i njihovim porodicama da se nose sa ivotnim izazovima.
"Istraivanjem smo ustanovili da psi imaju direktan uticaj na nivo hormona stresa kod djece. Ni jedna metoda u prolosti nije imala ovako znaajan efekat", rekla je dr. Sonia Lupien, autor istraivanja.
Kako bi izmjerili nivo stresa, dr. Lupien i njen tim su mjerili koliinu kortizola u pljuvaki kod etrdeset i dvoje djece.
Kortizol je hormon koji proizvodi tijelo kao odgovor na stres, a detektuje se u pljuvaki.
Njegov nivo u pljuvaki je na vrhuncu pola sata nakon buenja, a tokom dana postepeno opada.

"Uticaj pasa na nivo anksioznosti kod djece smo mjerili u tri vrste razliitih uslova. Testirali smo djecu prije nego su imali psa, potom u periodu kada je pas bio sa djecom i konano nakon to smo psa odvojili od djeteta", rekla je Lupien.
Tokom eksperimenta, roditelji su zamoljeni da popune upitnik koji se tie ponaanja njihove djece prije, u toku i poslije druenja sa psom.
U prosjeku su roditelji naveli 33 problema sa ponaanjem prije uvoenja psa, a 25 u periodu boravka psa sa djetetom. Do sada ni jedna druga metoda nije imala pozitivan psiholoki uticaj na autistinu djecu, pie "Daily Mail".

Hello Girl With Dog myspace comments
MyCommentSpace.com[Edited by Tuzlanka1969 on 11-10-2011 at 13:41 GMT]

11-10-2011 at 13:21 | Ukljui u odgovor
Tuzlanka1969
Nivo: Novi foruma
Prijatelj ivotinja
Registriran(a): 02-10-2011
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 30
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Psi njuhom otkrivaju karcinom jo u nastanku
Bez chatanja molim

Najbolji ovjekov prijatelj mogao bi postati i vrlo uinkovit dijagnostiar raka plua. Testiranja u Njemakoj pokazala su da psi mogu otkriti bolest preko samo jednog daha oboljele osobe.


Psi legnu kada osjete miris raka

Beni ve tjednima vjeba na posebnom zadatku. Njuhom pokuava razluiti koji uzorci dolaze od osoba oboljelih od raka plua. 'Kada osjete miris raka, psi legnu. Istrenirani su uz pomo pozitivne stimulacije. Uzoraka je puno, vie od 200. Psi moraju razdvojiti one s rakom od onih bez', kae Uwe Friedrich, trener pasa.
Njukica pasa vrlo je uspjena u potrazi. Boni rak plua otkriva na temelju samo jednog daha. Treninzi u njemakom Lffingenu ohrabruju lijenike. Ova vrsta karcinoma vodei je uzrok smrti i mukaraca i ena.
'Elektroniki nosovi iznimno su osjetljivi na utjecaje kao to su dijete, vrsta pia, cigarete. Psima to ne smeta. Bez obzira na sporedne mirise, psi lako otkrivaju ima li osoba rak', kae kirurginja Enole Boedeker.
'Napravili smo studiju o psima koji su uvjebani za otkrivanje raka plua preko daha. Nakon vie testova, utvrdili smo da psi doista mogu otkriti rak plua preko daha s tonou od 72 posto', dodala je Enole. Rak debelog crijeva ili mjehura, psi otkrivaju njuhom s tonou i do 90 posto. Istraivanja i treninzi tako bi kune ljubimce mogli pretvoriti u sastavne dijelove lijenikih ekipa.

zwani.com myspace graphic comments
Myspace Friends Comments
[Edited by Tuzlanka1969 on 11-10-2011 at 18:21 GMT]
11-10-2011 at 18:15 | Ukljui u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 12
Skriveni clanovi: 0
Aktivni lanovi: 0
Sretan roendan: adme, Almirko, Arnedano, duskica.dusa@gmail.com, Glauk, istinski tuzlak, mistress_82, misur, mure, sani, sportska, vanishroach, vijoglav
FORUM : ivotinje i kuni ljubimci : 4.oktobar Svjetski dan ivotinja New Topic Post Reply

Strana: 1 2


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice