Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
Aykira Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 17-05-2009 Odgovori: 2062 IP: Maskiran
|
Re: Kombinacije snova
nikad nisam mogla da zamislim zivu ribu da jedem i alge, ali kad sam bila kod brata u shanghaiu naucila sam drugacije, sad i sama volim da spremim Sushi..
(slika sa neta)
Sastojci za 4 osobe
1 list nori alge
1 ukiseljeni daikon (duga bijela rotkva)
100 g krastavca
1 mladi luk
100 g mrkve
2 žlièice šeæera
30 ml octa od riže
½ žlièice morske soli
120 g bijele riže
1/8 žlièice umeboshi paste
Za umak:
60 ml japanskog soja umaka (shoyu)
Priprema
1. Na laganoj vatri popecite nori algu nekoliko minuta dok ne pozeleni. Nakon toga je stavite na bambusovu podlogu za spravljanje sushija.
2. Rižu skuhajte u vodi s morskom soli, octom i šeæerom, te ohladite. Nanesite ju podjednako na nori algu.
3. Mrkvu narežite na dugaèke štapiæe debljine 0,5 cm i kuhajte u posoljenoj vodi 2-3 minute, ocijedite i ostavite da se ohladi.
4. Zeleni dio mladog luka narežite na komade duge 20 cm i kuhajte nekoliko sekundi u kipuæoj vodi. Izvadite ih i ocijedite.
5. Krastavce narežite na dugaèke štapiæe debljine 0,5 cm.
6. Mrkvu, krastavac, daikon i mladi luk nanesite dužinom nori alge, 1-2,5 cm od dna lista nori alge. Umeboshi pastom namažite cijelu dužinu povræa. Smotajte podlogu za sushi, èvrsto pritišæuæi rižu. Povræe treba biti u sredini rolade.
7. Za rezanje navlažite nož i režite sushi na komade debljine 1-2,5 cm. Nož morate navlažiti prije svakog rezanja.
8. Pripremite umak od soje
Posluživanje
Sushi poslužite s pripremljenim umakom.
svi sastojci se mogu u TUSU naci
|
01-06-2009 at 16:48 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Aykira Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 17-05-2009 Odgovori: 2062 IP: Maskiran
|
Re: Kombinacije snova
a ovo ja odo sad praviti, ogladni
punjene Lignje
Sastojci:
1 kg lignji (po moguænosti svježe velike jadranske lignje)
1 dl bijelog vina
2 nasjeckana èešnja èešnjaka (bijelog luka)
Nasjeckan struèak peršina (petrusimula)
5 - 6 žlica krušnih mrvica (prezla)
2 dl maslinovog ulja
Sol, biber i persina po ukusu
Priprema:
Lignjama odstranite utrobu, rožnatu èeljust, oèi, vrhove krakova i hrskavièavu ljušturu. Glave i ostatak krakova isjeckajte, dodajte èešnjak, mrvice, peršin, 2 žlice maslinovog ulja, oprezno posolite, zaèinite te sve dobro promiješajte. Ovom smjesom napunite lignje (ne previše) i zatvorite ih èaèkalicama. Ostatak maslinovog ulja lagano zagrijte (paziti da se ne pregrije) te zapecite lignje sa svih strana. Kada porumene podlijte ih vinom. Poklopite i pirjate dok vino ne ispari. Poslužite s kuhanim krumpirom.
ja uz njih volim jos spinata friskog ili iz zamrzivaca nebitno..
|
01-06-2009 at 16:57 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Aykira Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 17-05-2009 Odgovori: 2062 IP: Maskiran
|
Re: Kombinacije snova
Yakitori
(Pileæi ražnjiæi)
JAPAN
potrebno je :
1. 1 kg fileta od pileæih bataka,
2. 125 ml sakea,
3. 185 ml tamnog soja sosa,
4. 125 ml mirina,
5. 2 kašike šeæera,
6. 65 g mladog luka, isjeckanog
na 2 cm dužine, dijagonalno
Potopite 25 drvenih štapiæa za ražnjiæe, na otprilike 20 minuta u vodu. Osušite i ostavite sa strane. Isjecite pileæe filete na komadiæe velièine zalogaja. Izmješajte sake, sos od soje, mirin i šeæer u maloj posudi. Stavite da prokljuèa a onda ostavite sa strane.
Nanižite pileæe parèiæe na drvene štapiæe, može i sa komadiæima mladog luka. Stavite ražnjiæe na posudu sa aluminijumskom folijom , pecite ražnjiæe zajedno sa folijom na prethodno zagrejanom roštilju. Okreæite i èesto èetkom premazujte sa sosom, 7-8 minuta ili dok je piletina skroz peèena.
Vreme pripreme 20 minuta + natapanje.
Vreme peèenja 10 minuta.
Za otprilike 25 ražnjiæa.
|
06-08-2009 at 19:44 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|