Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : Manjine u Srbiji - meta drzavne represije
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
arnie
Nivo: Forumski doajen
I'm coming in peace now

Registriran(a): 12-02-2011
Lokacija: Zulu time zone
Odgovori: 4391
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Manjine u Srbiji - meta drzavne represije

Pripadnicima etnièkih manjina jasno se stavlja do znanja da su u Srbiji graðani drugog reda.

Zlokobna ustavna odrednica Srbije kao države “srpskog naroda i svih graðana koji u njoj žive” pretoèena je prethodnih meseci u otvoreni državni teror usmeren protiv pripadnika nacionalnih manjina koje se u Beogradu sve èešæe doživljavaju iskljuèivo kao sredstvo za kompenzaciju frustracija nastalih na unutrašnjem i spoljnopolitièkom planu.

Ako se prihvati za savremenu demokratsku praksu gotovo neupitna teza da je odnos prema manjinama lakmus stepena demokratskog razvoja jednog društva, kontinuitet i pojaèavanje državne represije prema pripadnicima etnièkih manjina Srbiju svrstavaju u red onih država u kojima je demokratski sistem vladavine tek prazna forma kojom se prikriva suštinska tiranija veæine.

Iako su pojedini oblici latentnog strukturalnog nasilja još od ranije bili implementovani u samu srž srbijanskog politièkog sistema, što je famoznom ustavnom odredbom samo pravno verifikovano, ono je neposredno uoèi i nakon proteklih izbora eskaliralo na nivo akutnih oblika otvorene zloupotrebe državnih institucija i aparata sile zarad obraèuna sa onima koje su, pojedini centri moæi u Beogradu, oznaèili kao državne neprijatelje.

I dok su se prethodnih godina na meti pravno-politièkih smicalica zvaniènog Beograda èesto nalazili pripadnici romske, crnogorske, maðarske, hrvatske, vlaške i bugarske nacionalne zajednice, poslednjih meseci pritisak je posebno pojaèan na sandžaèke Bošnjake i Albance iz Preševske doline, prema kojima se protivzakonito i protivno svim demokratskim standardima i naèelima sprovode otvoreno policijsko nasilje i teror.

Po nacionalnom kljuèu

Da se na srbijansku politièku scenu na velika vrata vraæaju aveti devedesetih godina, još pre nekoliko meseci najavio je Ivica Daèiæ, jedan od veterana Miloševiæevog režima i aktuelni ministar policije.

On je, povodom hapšenja kosovskih Srba pod optužbama za podrivanje ustavnog poretka Kosova, otvoreno najavio primenu reciproènih mera usmerenih protiv Albanaca koji žive u Preševskoj dolini.

Najdrastièniji primer zloupotrebe državnih institucija zarad obraèuna sa pripadnicima jedne etnièke manjinske zajednice dogodio se samo dan uoèi održavanja parlamentarnih i prvog kruga predsednièkih izbora.

Nakon tih izjava, tokom aprila je usledilo nekoliko hapšenja pripadnika albanske nacionalne zajednice pod uopštenim optužbama za terorizam i trgovinu narkoticima, oèigledno nastalim u ideološkoj kuhinji srbijanskih tajnih službi.

I dok su hapšenja i pokazivanje mišiæa prema neosnovano etiketiranim pripadnicima jedne etnièke manjine izvoðena uz poveliku medijsku buku, kasnije oslobaðanje uhapšenih i izostanak sudskih procesa redovno su prikrivani velom dirigovanog informativnog mraka.

Najdrastièniji primer zloupotrebe državnih institucija zarad obraèuna sa pripadnicima jedne etnièke manjinske zajednice dogodio se samo dan uoèi održavanja parlamentarnih i prvog kruga predsednièkih izbora.

Tada je na podruèju Bujanovca, pod optužbom za navodno poèinjene ratne zloèine, uhapšeno nekoliko bivših pripadnika Oslobodilaèke vojske Preševa, Bujanovca i Medveðe, koji su uèestvovali u oružanim sukobima na tom podruèju krajem 2000. godine.

U danu predizborne šutnje, oèigledno motivisan najprizemnijim politièkim kalkulacijama, ministar policije je odluèio da u pompeznoj, medijski dobro propraæenoj akciji, sebi namakne još koji procenat glasova onih vlasnika biraèkog prava nepopravljivo fasciniranih èvrstom rukom i zaraženih šovinizmom.

Zamisao je, takoðe, bila da se meðu Albancima isprovocira bojkot lokalnih i parlamentarnih izbora u Preševskoj dolini, èime bi se stvorili uslovi za podelu pozamašnog plena u opštinama krajnjeg juga Srbije, ali i da se iz parlamentarnog života istisne, za srbijanski režim, neprijatni glas razuma jedinog albanskog poslanika Rize Haljimija.

Nepun mesec nakon hapšenja Albanaca pod potpuno monstruoznim optužbama Odeljenje za ratne zloèine Višeg suda u Beogradu donelo je odluku o puštanju uhapšenih na slobodu sa obrazloženjem da se protiv osumnjièenih u sudu u Vranju 2002. godine veæ vodio postupak za iste dogaðaje i protivpravne radnje.

One su tada bile drugaèije pravno kvalifikovane kao udruživanje radi neprijateljske delatnosti u vezi sa terorizmom, te su odlukom predsednika tadašnje Savezne Republike Jugoslavije amnestirane u sklopu sporazuma o prekidu oružanih sukoba na tom podruèju.

Kao što to uvek biva u sliènim sluèajevima i ovoga puta je bez odgovora ostalo pitanje pod kojim okolnostima i po èijem nalogu je uz ogromnu medijsku pompu u vreme predizborne šutnje izvršeno hapšenje petorice Albanaca iz Preševske doline, a koji su gotovo u potpunoj tajnosti osloboðeni odmah po završetku drugog kruga predsednièkih izbora.

Da sluèajevi pojaèane represije protiv manjinskih zajednica nisu bili tek puki nusproizvod izbornom kampanjom izazvane inflacije populizma i devalvacije odgovornosti, potvrdio je i sluèaj brutalnog policijskog upada u deo kuæe Muamera Zukorliæa, glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji.

Tom prilikom su u obiènoj poreskoj istrazi upotrebljeni maskirani i do zuba naoružani specijalci sa oèiglednom namerom zastrašivanja pristalica muftije Zukorliæa kao prilièno nezgodnog oponenta politike zvaniènog Beograda prema sandžaèkim Bošnjacima.

Zanimljivo je da su, osim brutalne zloupotrebe policije, tom prilikom još brutalnije zloupotrebljeni srbijanski mediji koji su u svojim opsežnim izveštajima u fokus stavili muftiju Zukorliæa, iako on nije ni bio predmet istrage.

Slika države u kojoj niko nije siguran da se, zbog “pogrešne” nacionalne ili politièke pripadnosti, neæe probuditi kao osumnjièeni za ratne zloèine, terorizam ili neko treæe izmišljeno delo, teško da se može uklopiti u ram toliko hvaljenog, ali nièim zasluženog statusa kanditata za èlanstvo u EU-u.

Dok su gotovo svi mediji pod oznakom 'hitno' i u udarnim terminima objavljivali vest o navodnom hapšenju muftijinog bliskog roðaka, malo je bilo onih koji su kasnije objavili informaciju o njegovom puštanju na slobodu, odmah po obavljenom informativnom razgovoru.

Još je manje bilo onih koji su precizirali da policija nije ulazila u muftijinu kuæu, veæ samo u prostorije knjigovodstvene agencije èija je dokumentacija bila zanimljiva Tužilaštvu.

Æutanje evropskih institucija

O preovlaðujuæem stanju duha kada je odnos prema manjinama u pitanju, ilustrativno govori i sluèaj fudbalera Adema Ljajiæa koji je, za razliku od Zlatana Ibrahimoviæa u Švedskoj, na stub srama i javnog poniženja stavljen samo zato što je odbio da peva reèi himne koja Srbiju velièa kao državu iskljuèivo veæinskog naroda, a Ljajiæa lièno, po nacionalnom kljuèu, svrstava meðu graðane drugog reda.

U èitavom galimatijasu nastalom nakon ekspresnog proterivanja mladog fudbalera iz raštimovane fudbalske reprezentacije, paradoksalno je to što su za Ljajiæev gest mnogo više razumevanja pokazali dokazani glasnogovornici srpskog nacionalizma od nekih javnih poslanika i politièkih delatnika navodno graðanskog i proevropskog usmerenja.

Nedopustivo i brutalno kršenje osnovnih manjinskih prava i otvoreni neprijateljski odnos državnih struktura Srbije prema onim njenim graðanima koji nisu pripadnici veæinskog etniciteta, ostali su bez adekvatnih reakcija institucija Evropske unije i Saveta Evrope koji je, zbog “doprinosa regionalnoj stabilnosti i pomirenju” bivšem srbijanskom predsedniku Borisu Tadiæu nedavno dodelio svoje visoko priznanje.

Zaokupljene rešavanjem kosovskog problema i spreèavanjem regionalnih ispada zvaniènog Beograda, briselske institucije su u prethodnom periodu u potpunosti zanemarile monitoring poštovanja javno proklamovanih i ustavom garantovanih prava manjinskih zajednica u Srbiji.

Kao izuzetak, jedino se može pomenuti Evropski parlament (EP), koji je u svojoj Rezoluciji o napretku Srbije naveo brojne primere kršenja manjinskih prava.

U tom dokumentu je ukazano na brojne sistemske nedostatke koje neodložno treba otkloniti, meðu kojima su pomenuti otežana socijalna integracija manjina, njihova neadekvatna zastupljenost u državnim službama, brojne pritužbe o diskriminaciji u Sandžaku i Preševskoj dolini, problem državne blokade funkcionisanja Bošnjaèkog nacionalnog veæa, pitanje obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina i akreditacije Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru u Sandžaku.

Od srbijanskih vlasti je tom prilikom zatraženo da neodložno otpoènu implementaciju evropskih standarda kada su manjinska prava u pitanju.

Svetu i regionu šalju se otvorene poruke da Srbija, uprkos fasadnim reformama, nije u vrednosnom smislu mnogo odmakla od devedesetih godina prošlog veka.

Za razliku od EP-a, èija rezolucija ima izvesni moralni i politièki znaèaj, ali ne i obavezujuæu snagu, ostale evropske institucije uglavnom su ignorisale ekscesno ponašanje srbijanskog režima na unutrašnjem planu, ukljuèujuæi i sluèajeve brutalne represije usmerene prema manjinskim zajednicama.

Ovim su svesno ili nesvesno zanemarile u praksi više puta dokazanu uzroèno-poslediènu vezu izmeðu unutrašnjih protivreènosti jednog društva i njegovih eksternih ispada.

Opasne poruke

Bez obzira na nedopustivi izostanak javnih upozorenja srbijanskim vlastima u pogledu gaženja osnovnih ljudskih prava, bahato iživljavanje nad pripadnicima etnièkih manjina, koje se sve otvorenije praktikuje u režiji državnih struktura, ukazuje na postojanje zabrinjavajuæeg deficita demokratskih vrednosti i institucija unutar srbijanskog društva.

Slika države u kojoj niko nije siguran da se, zbog “pogrešne” nacionalne ili politièke pripadnosti, neæe probuditi kao osumnjièeni za ratne zloèine, terorizam ili neko treæe izmišljeno delo, teško da se može uklopiti u ram toliko hvaljenog, ali nièim zasluženog statusa kanditata za èlanstvo u EU-u.

Posezanje za neustavnim, opasnim i nadasve neèasnim postupcima, nakon kojih se stalno otvorenom ostavlja pretnja upuæena pripadnicima manjinskih naroda, deo su politike kreiranja sukoba niskog intenziteta koja u nedostatku moguænosti za realizaciju velikosprskog projekta van granica Srbije, nastavlja da služi za etnièku homogenizaciju i održavanje duha nacionalizma unutar srbijanskog društva.

Takvom politikom se svetu i regionu šalju otvorene poruke da Srbija, uprkos fasadnim reformama, nije u vrednosnom smislu mnogo odmakla od devedesetih godina prošlog veka.

Pripadnicima etnièkih manjina jasno se stavlja do znanja da su u Srbiji graðani drugog reda koji u takvoj državi mogu da oèekuju jedino kontinuitet represije, nasilja, mržnje i iživljavanja sa državnim peèatom, koje je dozvoljeno, pa èak i poželjno.

Naposletku, najveæe posledice takve politike na duži rok osetiæe sama Srbija, kao država koja nije sposobna da integriše manjine, koje su zbog toga osuðene na vansistemsko delovanje i samoorganizovanje, ali i kao država èiji je sistem zaražen svesno uzgajanim virusima nacionalizma i šovinizma koji onemoguæavaju bilo kakve pokušaje sprovoðenja istinskih reformi, procesa modernizacije

07-06-2012 at 13:01 | Ukljuèi u odgovor
dragnik
Nivo: Forumas sa iskustvom
1906965181507

Registriran(a): 19-04-2012
Lokacija: Jagodina-Svetozarevo
Odgovori: 41
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Manjine u Srbiji - meta drzavne represije

Izvinjavam se, ali:
Socijalistièka Republika Srbija (u sastavu SFRJ), bila je definisana kao država Srpskog naroda, i svih drugih jugoslovenskih naroda i narodnosti koji žive na njenoj teritoriji, kao i svih njenih radnih ljudi i graðana.


Mada, slažem se da ovi baš ne vode takvu politiku *(:-()=

[Edited by dragnik on 02-07-2012 at 17:01 GMT]

02-07-2012 at 16:58 | Ukljuèi u odgovor
hurija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-03-2004
Lokacija: tuzla
Odgovori: 15602
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Manjine u Srbiji - meta drzavne represije

citat:
dragnik wrote:
Izvinjavam se, ali:
Socijalistièka Republika Srbija (u sastavu SFRJ), bila je definisana kao država Srpskog naroda, i svih drugih jugoslovenskih naroda i narodnosti koji žive na njenoj teritoriji, kao i svih njenih radnih ljudi i graðana.


Mada, slažem se da ovi baš ne vode takvu politiku *(:-()=

[Edited by dragnik on 02-07-2012 at 17:01 GMT]

'ajde...
05-07-2012 at 00:19 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 24
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: elvis-deba, emir76, emiray, melek_cuvar, nerko, slim, tuzlic
FORUM : Politika : Manjine u Srbiji - meta drzavne represije New Topic Post Reply



Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice