Info: Ako imate neke nejasnoće, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima


FORUM : Kafić `Sunce´ : matematički problem
Strana: 1 2 3 4 5 6
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
borbeni
Nivo: Forumski doajen
ko je dir'o djeda mraza

Registriran(a): 31-01-2009
Lokacija: dunjaluk
Odgovori: 8575
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon matematički problem

pomozite



tri gospodina prenoćila u hotelu. noćenje košta 10 KM, dakle 30 KM. ujutro daju konobaru u baru da da gazdi novac i kad je ovaj predavao, gazda im da popust i naplati samo 25 KM ta tri noćenja. konobar skonta da može biti dobar i njima trojici da samo po 1 KM a sabi ostavi 2 KM. znači, momke je noćenje koštalo 3 X 9 KM + 2 KM koje je konobar uzeo iznosi ukupno 29 KM. gdje je otišla 1 marka

18-11-2012 at 10:26 | Uključi u odgovor
Crvena starka
Nivo: Forumski doajen
A woman of courage and honor

Registriran(a): 27-08-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 11206
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: matematički problem

jeste, a gazda nije dobio 3 zaokruzena dijela, nego 3 x 8,33 KM a konobar je uzeo 3 x 0,66 KM. Eh sad, kad se ovo 0,33 i 0,66 saberu dobijamo 0,99, je l' tako? Zbirom ostataka od 0,99 do 1 cijelog, dobijamo jedno cijelo. I to je ta marka koja je momcima ostala.


Ja bolje ne znam



[Edited by Crvena starka on 18-11-2012 at 11:15 GMT]

18-11-2012 at 11:14 | Uključi u odgovor
Rodjeni
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 30-11-2006
Lokacija: Diva Grabovica
Odgovori: 8284
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: matematički problem

citat:
borbeni wrote:
pomozite



tri gospodina prenoćila u hotelu. noćenje košta 10 KM, dakle 30 KM. ujutro daju konobaru u baru da da gazdi novac i kad je ovaj predavao, gazda im da popust i naplati samo 25 KM ta tri noćenja. konobar skonta da može biti dobar i njima trojici da samo po 1 KM a sabi ostavi 2 KM. znači, momke je noćenje koštalo 3 X 9 KM + 2 KM koje je konobar uzeo iznosi ukupno 29 KM. gdje je otišla 1 marka






3x10=30 Normalno placanje

-25KM gazdi

5KM ostalo

Njima 3 po 1 =3KM

Konobaru 2KM

Prenociste po osobi,25/3=8,33KM

8,33Km(za prenociste)+1km od konobara je 9,33

3x9,33=27,99 tj 28KM

i one dvije markice od konabar su 30KM

Mozel dvica profesore,ja zadovoljan




18-11-2012 at 11:46 | Uključi u odgovor
borbeni
Nivo: Forumski doajen
ko je dir'o djeda mraza

Registriran(a): 31-01-2009
Lokacija: dunjaluk
Odgovori: 8575
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: matematički problem

sva troica su dala po 10 KM, a sva troica su dobila kusur po 1 KM. konobaru ostale 2 KM. sve cijeli brojevi i nema zareza.

znači, noćenje je koštalo 9 KM


kao što rekoh, 9 puta 3 je 27 i plus 2 je 29 KM

nedostaje 1 marka


18-11-2012 at 11:54 | Uključi u odgovor
Rodjeni
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 30-11-2006
Lokacija: Diva Grabovica
Odgovori: 8284
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: matematički problem

citat:
borbeni wrote:
sva troica su dala po 10 KM, a sva troica su dobila kusur po 1 KM. konobaru ostale 2 KM. sve cijeli brojevi i nema zareza.

znači, noćenje je koštalo 9 KM


kao što rekoh, 9 puta 3 je 27 i plus 2 je 29 KM

nedostaje 1 marka






Komoratu,znas li ti ko je Prof Bucuk

Ja imo dvicu kod njega a ovu su bili zadaci da dobijes dozvolu da izadjes na tablu da odgovaras za dvojcicu

Helem ja pojasnio do u detalje a ti se igras igrom rijeci

25 su platili pa podijeli sa 3

pa onda dodaj po 1 markicu od konobara

pa opet pomnozi

pa opet saberi



Evo tebi sljedeci

Tenis-reket i tenis loptica kostaju 110KM
Tenis reket je 100KM skuplji od loptice
Kolko kosta loptica
18-11-2012 at 12:00 | Uključi u odgovor
borbeni
Nivo: Forumski doajen
ko je dir'o djeda mraza

Registriran(a): 31-01-2009
Lokacija: dunjaluk
Odgovori: 8575
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: matematički problem

citat:
Rodjeni wrote:



Komoratu,znas li ti ko je Prof Bucuk

Ja imo dvicu kod njega a ovu su bili zadaci da dobijes dozvolu da izadjes na tablu da odgovaras za dvojcicu

Helem ja pojasnio do u detalje a ti se igras igrom rijeci

25 su platili pa podijeli sa 3

pa onda dodaj po 1 markicu od konobara

pa opet pomnozi

pa opet saberi



Evo tebi sljedeci

Tenis-reket i tenis loptica kostaju 110KM
Tenis reket je 100KM skuplji od loptice
Kolko kosta loptica


5 KM

i nisu platili 25, nego 27 zar ne


a sad govori, đe je ona marka


[Edited by borbeni on 18-11-2012 at 12:07 GMT]
18-11-2012 at 12:06 | Uključi u odgovor
Rodjeni
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 30-11-2006
Lokacija: Diva Grabovica
Odgovori: 8284
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: matematički problem

8,33+1
8,33+1
8,33+1
+2

et nadji sebi gdje

18-11-2012 at 12:19 | Uključi u odgovor
borbeni
Nivo: Forumski doajen
ko je dir'o djeda mraza

Registriran(a): 31-01-2009
Lokacija: dunjaluk
Odgovori: 8575
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: matematički problem

citat:
Rodjeni wrote:
8,33+1
8,33+1
8,33+1
+2

et nadji sebi gdje




10+10+10=30 prvobitni ceh

30-5=25 ceh sa popustom

5-2=3 kad je konobar uzeo sebi 2 KM

3/3=1 kusur koji je svaki od njih dobio

konačni ceh je bio po 9 KM e ne 8,33 ili 9,33


svaki je na početku dao po 10 KM a dobio kusur po 1 KM, znači spavanje je 9 KM, ukupno za njih troicu 27 KM







[Edited by borbeni on 18-11-2012 at 12:42 GMT]
18-11-2012 at 12:40 | Uključi u odgovor
camac
Nivo: Forumski doajen
Unknown artist

Registriran(a): 11-05-2011
Lokacija: Desert roads
Odgovori: 5224
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: matematički problem

citat:
borbeni wrote:




10+10+10=30 prvobitni ceh

30-5=25 ceh sa popustom

5-2=3 kad je konobar uzeo sebi 2 KM

3/3=1 kusur koji je svaki od njih dobio

konačni ceh je bio po 9 KM e ne 8,33 ili 9,33


svaki je na početku dao po 10 KM a dobio kusur po 1 KM, znači spavanje je 9 KM, ukupno za njih troicu 27 KM


ne kosta spavanje po 9 KM, nego spavanje plus konobar, sve zajedno kosta 27 i one tri da imaju za kafe, negdje usput..
samo sto se u pitanju krene od pocetka zadatka i onda prijedje na rijesenje, pa se vrati unazad, negdje do pola..
obicna igra rijeci..
18-11-2012 at 13:24 | Uključi u odgovor
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Lokacija: SFRJMAKEDONIJA
Odgovori: 13652
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: matematički problem

citat:
borbeni wrote:
10+10+10=30 prvobitni ceh

30-5=25 ceh sa popustom

5-2=3 kad je konobar uzeo sebi 2 KM

3/3=1 kusur koji je svaki od njih dobio

konačni ceh je bio po 9 KM e ne 8,33 ili 9,33

svaki je na početku dao po 10 KM a dobio kusur po 1 KM, znači spavanje je 9 KM, ukupno za njih troicu 27 KM
[Edited by borbeni on 18-11-2012 at 12:42 GMT]



Ako se radi o bakšišu za konobara,taj dio je operacija oduzimanja za prvobitnu svotu a ne sabiranja tako da je :

30-25=5
5-2=3
25 +3 +2 =30 (plaćeno + 3(vraćeno)+2 (bakšiš))
ili
3*9=27 a 27-2(bakšiša daje 25) plaćenu svotu
Znači od Kad daješ bakšiš konobaru,uvijek si u minusu (operacija oduzimanja) a ne u plusu...
18-11-2012 at 22:55 | Uključi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 22
Skriveni clanovi: 0
Aktivni članovi: 0
Sretan rođendan: doris22, Eki_NeiR, evoks, jacika, krasotica10, Medoledo, Medo_tz, momce, Starka, Walker
FORUM : Kafić `Sunce´ : matematički problem New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja forumaša u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright © 2001 STRING