Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima


FORUM : Religija i filozofija : Pokrštavaju li se bošnjaèki jetimi u Italiji i koj
Strana: 1 2 3
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
nadi
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-07-2003
Odgovori: 9070
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Pokrštavaju li se bošnjaèki jetimi u Italiji i koj

citat:
tesnim87 wrote:
Ja nisam toliko upoznata s ovim,medjutm ovo sto citam je grozno.Zar je bas tako jednostavno dati djecu ,predati ih jednostavno? jesul bar pokusali da vide dal ima domacih ljudi koji bi da usvoje? u svim drzavama svijeta se tome daje apsolutna prednost,a mala Bosna je spremna davati svoju djecu drugima

Pokrstavanje je druga prica,ako ih odluce usvojiti,oni ce tamo zivjeti i to mi je gotoovo pa prirodno,i ja da usvojim dijete odgojila bih ga u svojoj vjeri.

[Edited by tesnim87 on 18-06-2013 at 05:47 GMT]



tesnim ti uopste ne citas sta se pise,konkretno prvi post od laly na ovoj temi.Mijesas pojmove ili provociras namjerno.
Pa je'l tebi najvaznije u kakvoj ce vjeri odrasti neko dijete??
 


Da te volim,duša zna...
18-06-2013 at 10:40 | Ukljuèi u odgovor
tesnim87
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 23-02-2006
Odgovori: 298
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Pokrštavaju li se bošnjaèki jetimi u Italiji i koj

citat:
sunce wrote:

Joj teksta i rekla kazala novinarstva, i mijesanja kruski i jabuka.

Prvo, zar mi nemamo nasu rijec za dijete bez roditelja, nego nam treba turska JETIM, pa meni ovo isto JETI, a tek Saff a razocarana sam da od toliko izvora, tekstova po NET-u IZ bas eto ovaj izabere da stavi.

Sto se tice usvajanja, pa to je toliko komplikovana i zakonski regulisana procedura da se cudim i spominjanju nacelnika i Amice.

Nije mi ni jasan proces pokrstavanja, je li ti neko stane i kaze eto ti si sad taj i taj?

A, da se to tako moze kao sto ne moze, ma mnogi bi JETIMI bili sretniji pa i da ih pokrstavaju samo da odu







Jetim je nasa rijec isto koliko i "tekst" ili "regulisano",budi dostojna i koristi cisto domace rijeci ako ti smetaju strane.To je najmanji problem i smijesno je da si to primjetio/la na ovoj temi

[Edited by tesnim87 on 18-06-2013 at 14:27 GMT]
18-06-2013 at 14:24 | Ukljuèi u odgovor
tesnim87
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 23-02-2006
Odgovori: 298
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Pokrštavaju li se bošnjaèki jetimi u Italiji i koj

citat:
nadi wrote:



tesnim ti uopste ne citas sta se pise,konkretno prvi post od laly na ovoj temi.Mijesas pojmove ili provociras namjerno.
Pa je'l tebi najvaznije u kakvoj ce vjeri odrasti neko dijete??



Procitaj jos jednom moj post,ili procitaj ga po prvi put jer djeluje kao da nisi

Dakle ja se vodim tekstom,sama kazem da nisam upoznata s procedurom ali ako je i pola tacno u tekstu to je skandalozno

I nije vjera najbitniji problem ovdje,rekoh li da mi djeluje prirodno da dijete koje usvojis odgajas onako kako ti smatras da je najbolje?
18-06-2013 at 14:26 | Ukljuèi u odgovor
tesnim87
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 23-02-2006
Odgovori: 298
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Pokrštavaju li se bošnjaèki jetimi u Italiji i koj

citat:
laly wrote:

zar stvarno mislis da se djeca mogu tako lako dati. da je takav slucaj dom za nezbrinutu djecu bi bio prazan i sva sos djecija sela. usvojiti dijete nije jednostavno, sam proces usvajanja djece je dug i mukotrpan. a da neko usvoji dijete iz instostranstva je skoro ne moguce. procedura ja takva da ta osoba ne moze je zadovoljiti.

Usvojenje
Prema zakonu Federacije BiH usvojenje djeteta može biti potpuno i nepotpuno. Usvojiti se ne može srodnik po krvi u pravoj liniji, brat i sestra i dijete mlaðe od tri mjeseca. Dijete maloljetnih roditelja može se usvojiti po isteku jedne godine od njegovog roðenja i to samo izuzetno, a dijete nepoznatih roditelja može se usvojiti nakon proteka tri mjeseca od napuštanja djeteta. Usvojilac može biti državljanin BiH, a može biti i strani državljanin ako je usvojenje u najboljem interesu djeteta i ako dijete ne može biti usvojeno u BiH. Za usvojenje od strane stranca obavezna je saglasnost nadležnog organa socijalnog staranja FBiH. Usvojitelj može biti lice starosti 25 do 45 godina koji je stariji od usvojenika najmanje 18 godina. Za usvojenje je potreban pristanak jednog ili oba roditelja izuzev ako su roditelji poslovno nesposobni ili maloljetni ili kojima je nepoznato boravište duže od šest mjeseci. Za usvojenje djeteta pod starateljstvom potreban je pristanak staratelja.

Potpuno usvojenje
Za potpuno usvojenje dijete mora biti starosti najviše do 10 godina života. Potpuno mogu usvojiti braèni drugovi zajednièki, te maæeha ili oèuh djeteta koje se usvaja. Vanbraèni drugovi dijete mogu usvojiti pod uslovom da vanbraèna zajednica traje najmanje pet godina. Potpunim usvojenjem zasniva se neraskidiv odnos jednak krvnom srodstvu a prestaju meðusobni odnosi usvojenika i njegovih krvnih srodnika.

Nepotpuno usvojenje
Nepotpuno se može usvojiti dijete do 18 godina starosti a ako je starije od 10 godina potreban je njegov pristanak. Nepotpuno mogu usvojiti braèni drugovi zajednièki, jedan braèni drug uz pristanak drugog ili maæeha ili oèuh djeteta koje se usvaja. Osoba koja nije u braku i vanbraèni drugovi dijete mogu usvojiti pod uslovom da vanbraèna zajednica traje najmanje pet godina i da za to postoje naroèito opravdani razlozi. Nepotpunim usvojenjem izmeðu usvojenika i usvojitelja nastaju odnosi koji prema zakonu postoje izmeðu roditelja i djece, s tim da usvojitelj može usvojenika ogranièiti ili iskljuèiti iz naslijeða.

Zahtjev za usvojenje se podnosi nadležnom organu starateljstva po mjestu prebivališta odnosno boravišta djeteta. Prije donošenja rješenja o zasnivanju usvojenja dijete se može smjestiti u porodicu buduæih usvojitelja najduže šest mjeseci. Postupak je dvostepen, a u drugom stepenu nadležan je drugostepeni organ uprave za poslove socijalne politike. Postupak usvojenja djeteta ne zahtijeva bilo kakve posebne troškove voðenja upravnog postupka.
Postupak za zasnivanje usvojenja
Lice koje želi usvojiti dijete podnosi zahtjev organu starateljstva, odnosno Centru za socijalni rad. Za voðenje postupka usvojenja nadležan je organ starateljstva prema prebivalištu maloljetnika, odnosno boravištu, ako se prebivalište ne može utvrditi.

Organ starateljstva dužan je da u postupku obrade lica zainteresovanih za usvojenje ocijeni njihove opšte podobnosti za usvojenje, uzme u obzir starost, fizièko i psihièko zdravlje, stabilnost braène zajednice, motive za usvojenje, sposobnost za roditeljstvo, emocionalnu stabilnost i zrelost usvojilaca. Organ starateljstva takoðer je dužan da potencijalnim usvojiocima predoèi detaljna i pozdana saznanja koja se odnose na psihofizièki status djeteta.

Organ starateljstva obavezan je da angažuje tim struènjaka za procjenu cjelokupne situacije potencijalnih usvojilaca, kako bi sa svih relevantnih stanovišta (pravnog, psihološkog, pedagoškog i zdravstvenog) bilo moguæe donijeti pravilnu odluku i ispuniti osnovnu svrhu usvojenja - obezbjeðivanje odgovarajuæe porodiène sredine djeteta lišenog roditeljskog staranja.

Organ starateljstva dužan je da izvrši izbor usvojilaèke porodice za konkretno dijete na osnovu uporedne analize svih relevantnih podataka dobijenih obradom djeteta koje treba da bude usvojeno i braènih parova zainteresovanih za usvojenje.

U postupku usvojenja iskljuèena je javnost. Zasnivanju usvojenja prisustvuju: usvojilac, odnosno usvojioci - braèni supružnici i usvojenik, odnosno staralac usvojenika. Usvojenju mogu prisutvovati i roditelji usvojenika, ali oko organ starateljstva ocijeni da bi to bilo u interesu djeteta, može odluèiti da zasnivanju usvojenja ne prisustvuju roditelji djeteta.

U postupku za usvojenje organ starateljstva dužan je da upozna prisutne o pravima i dužnostima koja, po Zakonu, proizilaze iz usvojenja.

I kod potpunog i nepotpunog usvojenja usvojioci imaju pravo da mijenjaju lièno ime, odnosno ime i prezime usvojenika. Ako je usvojenik stariji od 10 godina, potrebna je i njegova saglasnost o promjeni liènog imena.

Ako organ starateljstva naðe da su ispunjeni uslovi propisani Porodiènim zakonom, donijeæe rješenje o zasnivanju usvojenja.

Organ starateljstva rješenjem o zasnivanju usvojenja može odrediti probni smještaj uz nadzor organa starateljstva od najduže tri mjeseca. U tom periodu organ starateljstva ima pravo nadzora sa aspekta meðusobne adaptacije usvojioca i usvojenika i ukoliko se adaptacioni period pokaže uspješnim organ starateljstva potvrðuje rješenje o usvojenju.

Pravosnažno rješenje o zasnivanju usvojenja organ starateljstva dužan je da u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti rješenja dostavi nadležnom matièaru radi upisa u matiènu knjigu roðenih.

Kod potpunog usvojenja u matiènu knjigu roðenih usvojioci se upisuju kao roditelji usvojenika, dok se kod nepotpunog usvojenja u matiènu knjigu upisuju biološki roditelji usvojenika, ali se u rubrici „Napomena" upisuju podaci o usvojiocima. Kod usvojenja mora biti saèuvana tajnost o njegovom zasnivanju.

Organ starateljstva dužan je da vodi evidenciju i dokumentaciju o usvojenoj djeci. Knjiga evidencije usvojenja i dokumentacija o usvojenoj djeci èuvaju se kao dokumenti trajne vrijednosti.

Potrebna dokumentacija za usvojenje:

zahtjev za usvojenje,
lièna karta za usvojioca/ce,
rodni list za usvojioca/ce,
uvjerenje o državljanstvu za usvojioca/ce,
vjenèani list za usvojioca/ce,
ljekarsko uvjerenje za usvojioca/ce,
dokaz o stambenoj situaciji za usvojioca/ce,
potvrda o radnom odnosu i visini plate za usvojioca/ce,
prijedlog i mišljenje Struènog tima nadležnog Centra za socijalni rad - prema prebivalištu usvojioca/usvojilaca, u sklopu mišljenja obavezno konstatovati da usvojiocu-usvojiocima nije oduzeta poslovna sposobnost, kao ni roditeljsko pravo,
po procjeni Tima za usvojenje i druga dokumentacija.
Postupak usvojenja regulisan je odredbama:

Porodiènog zakona Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine FBiH" br. 35/ 05)
Porodiènog zakona („Službeni glasnik Republike Srpske", broj 54/02 i 41/0,
Uputstvom o postupku usvajanja djece („Službeni glasnik Republike Srpske", broj 27/04),
Uputstvo o naèinu voðenja zapisnika i spisa predmeta o usvojenju (''Službene novine FBiH'', broj: 23/06)
Uputstvom o voðenju evidencije i dokumentacije o usvojenoj djeci („Službeni glasnik Republike Srpske", broj 27/04).



Sve to djeluje okej,ali sad poznavajuci Bosnu i nase zakone i kako se sprovode,nebi me cudilo da se to ne slijedi 100% kad dodje stranac u ime neke organizacije s kojom si dobar i sta sve ne
18-06-2013 at 14:29 | Ukljuèi u odgovor
laly
Nivo: Forumski doajen
Don't Let Me Be Misunderstood

Registriran(a): 19-11-2005
Lokacija: Wudang
Odgovori: 39084
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Pokrštavaju li se bošnjaèki jetimi u Italiji i koj

citat:
tesnim87 wrote:


Sve to djeluje okej,ali sad poznavajuci Bosnu i nase zakone i kako se sprovode,nebi me cudilo da se to ne slijedi 100% kad dodje stranac u ime neke organizacije s kojom si dobar i sta sve ne

bitno je da je apsolutno tacno ono sto pise na stranici Rijaseta, zar ne tesnim?
18-06-2013 at 17:29 | Ukljuèi u odgovor
laly
Nivo: Forumski doajen
Don't Let Me Be Misunderstood

Registriran(a): 19-11-2005
Lokacija: Wudang
Odgovori: 39084
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Pokrštavaju li se bošnjaèki jetimi u Italiji i koj

citat:
Aidatuzla wrote:



izgleda da je neko napisao tekst i poslao na vise stranica
https://www.google.com/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&ie=UTF-8#output=search&sclient=psy-ab&q=bosnjacki%20jetimi&oq=&gs_l=&pbx=1&fp=885ef8f92040f81&ion=1&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.47883778,d.bGE&biw=1152&bih=749

uglavnom na vjerskim - islamskim stranicama i stranicama medzlisa
18-06-2013 at 18:10 | Ukljuèi u odgovor
laly
Nivo: Forumski doajen
Don't Let Me Be Misunderstood

Registriran(a): 19-11-2005
Lokacija: Wudang
Odgovori: 39084
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Pokrštavaju li se bošnjaèki jetimi u Italiji i koj

citat:
Aidatuzla wrote:


hajd obe znj stranice neke al na stranici rijaseta na vijestima da izadje...

pa ocito da je nekome trebao takav clanak
18-06-2013 at 18:18 | Ukljuèi u odgovor
laly
Nivo: Forumski doajen
Don't Let Me Be Misunderstood

Registriran(a): 19-11-2005
Lokacija: Wudang
Odgovori: 39084
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Pokrštavaju li se bošnjaèki jetimi u Italiji i koj

citat:
Aidatuzla wrote:



ne kontam sta se takvim clankom uopste moze postici osim novinarsko-mahalskog naklapanja tipa oni nas ne vole. ne razumijem se bas u novinarstvo al zar ne bi ovdje trebala ici necija izjava sa imenom i prezimenom ili imena te, sada vec ponoljetne, djece ili tako nesto.
ne vjerujem ja da ce se Islamska zajednica sluzbeno oglasiti

pa clanak je vise protiv politike u Tuzli i Jasmina,NVO-a... vazno je pompeznim nazivom ocrniti ono protiv cega si
18-06-2013 at 18:28 | Ukljuèi u odgovor
sunce
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 23-01-2002
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 19786
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Pokrštavaju li se bošnjaèki jetimi u Italiji i koj

citat:
laly wrote:

pa clanak je vise protiv politike u Tuzli i Jasmina,NVO-a... vazno je pompeznim nazivom ocrniti ono protiv cega si


ma ja, toliko je takvih gluposti, ima ljudi koji znaju sabrati dva i dva ali ima i naivnih i onih koji hoce da vjeruju kako im odgovara pa sire ovakve price.

Jetim nije nasa rijec, nego je bas turska, nemam nista protiv kad su neke koje nemaju nasu odgovarajucu, a ova je jedna od najruznijih koju sam ikad cula.

I da ne misli neko da imam nesto protiv turskih, imam protiv svih stranih koji se nazor ubacuju, ne volim ni kad neko u razgovoru ubacuje engleske, njemacke, ..... bez neke potrebe.

Ma ova tema i nikovi kao tasmin ili kako bi, se ciljano pisu, da zlu kob ubacuju, nema tu dobronamjernosti.


18-06-2013 at 20:45 | Ukljuèi u odgovor
fazlija83
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 03-06-2013
Odgovori: 151
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Pokrštavaju li se bošnjaèki jetimi u Italiji i koj

citat:
tesnim87 wrote:
Ja nisam toliko upoznata s ovim,medjutm ovo sto citam je grozno.


Pa upoznaj se prvo pa ti mozda bude milo to sto citas.

citat:
tesnim87 wrote:Pokrstavanje je druga prica,ako ih odluce usvojiti,oni ce tamo zivjeti i to mi je gotoovo pa prirodno,i ja da usvojim dijete odgojila bih ga u svojoj vjeri

[Edited by tesnim87 on 18-06-2013 at 05:47 GMT]


Pa u cemu je onda problem?
18-06-2013 at 23:57 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 28
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: 2zla, darijo, dijanaaa, flower2166, GT1, jomba, minka84, nea84, pickup, Stojak, Vojsek
FORUM : Religija i filozofija : Pokrštavaju li se bošnjaèki jetimi u Italiji i koj New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice