Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima

FORUM : Kafiæ `Sunce´ : Jednom zrtva uvijek zrtva
Strana: 1 2
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
sunce
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 23-01-2002
Odgovori: 19786
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Jednom zrtva uvijek zrtva

Osjetljiva je tema, ali eto, imam potrebu da napisem, da se cesto susrecemo sa ljudima koji imaju neke probleme u zivotu ili traume. Pitanje je ko ih nema? Samo sto neki problematicno djetinjstvo, ovisnosti, ...., koriste i kao "dodatnu kartu" za mnogo sta.

Nisam bezosjecajna, daleko od toga, ali dosadilo mi paziti na svaciji zulj.

27-09-2013 at 21:03 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828

icon Re: Jednom zrtva uvijek zrtva

Toga je uvijek bilo i biti ce, neko suti i pati se, a neko grabi sve sto moze i iskoristava to, sto je zrtva.
Pa ovdje gdje ja zivim, ni u autobusu se ne ustaje starijim, a kamo li sta drugo i ozbiljnije
Al eto, i to je mozda opet druga krajnost.

27-09-2013 at 21:40 | Ukljuèi u odgovor
mustajbeg
Bosnjak koji mrzi cetnike

Registriran(a): 15-10-2010
Odgovori: 1379

Cesto se prica da majke Srebrenice zgrcu pare lopatama.Zasto?
Sigurno sto su zrtve.
Ova tema me vratila u Tuzlu sep-1997.
Te 1997 kao zrtva odlucio sam otici vani.
Kad sam stigao pun para, ovamo U DIASPORU rajska vrata su mi se otvorila.Svi su me drzali ko malo vode na dlanu.
Upisem skolu, diplmomu mi daju, kazu zrtva,
Dobijem posao, kazu imas prednost.
Upisem ponovo skolu kazu bice tesko al dobices diplomu.
Dadose mi stalni posao, kazu ti si zrtva.
itd....

ps
ako nekog bode u oci sto javno pricam, ono sto treba da se prica onda to nije moj problem.
ja cu i dalje pricat, a vi...
i sad je ovo na sceni;
https://www.youtube.com/watch?v=V0clciVCPto

[Edited by mustajbeg on 27-09-2013 at 23:08 GMT]

27-09-2013 at 22:54 | Ukljuèi u odgovor
MelMel
Registriran(a): 23-03-2010
Odgovori: 24670

icon Re: Re: Jednom zrtva uvijek zrtva

citat:
Abulafija wrote:
Toga je uvijek bilo i biti ce, neko suti i pati se, a neko grabi sve sto moze i iskoristava to, sto je zrtva.

Kao i sve ostalo u zivotu, covjek mora naci neku mjeru u zivotu. Ni jedna krajnost nije dobra.

27-09-2013 at 23:21 | Ukljuèi u odgovor
djecko
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Odgovori: 13657

citat:
sunce wrote:

...

Nisam bezosjecajna, daleko od toga, ali dosadilo mi paziti na svaciji zulj.

Ja sam pazio na te žuljeve tuðe , pazio , pazio i sav sam se nažuljio
Sad kad se neko na nešto požali odma me nažulja i boli me ,zajeèim od bolova
Žuljevi su najopasnija zarazna bolest
28-09-2013 at 09:03 | Ukljuèi u odgovor
Dilber

Registriran(a): 11-08-2010
Odgovori: 4206

Najgore zrtve su one koje od sebe prave zrtve....recimo iscenira neku situaciju da bi je neko uvrijedio...e onda se ta osoba otvara ko hala u proljece....a glavna im je odbrana to sto ih je neko uvrijedio....mislim o forumskim zrtvama....a o zrtvama rata je degutantno i raspravljat...

28-09-2013 at 16:14 | Ukljuèi u odgovor
aksamlija
Nivo: Novi forumaš
Registriran(a): 08-09-2010
Odgovori: 17

Empatija je pozitivna emocija

Empatija je sposobnost razumijevanja emocija drugih ljudi i naèina kako reagirati na opažene emocije. Osjeæati empatiju prema nekome znaèi razumjeti što osoba osjeæa u situaciji u kojoj se nalazi te razumjeti kako bismo mi reagirali u sliènoj situaciji. Smatra se da je ona jedna od temeljnih emocija i da je izrazito važna za zdrav emocionalni i moralni razvoj. Uvijek postoje dvije razine: emocionalna i racionalna. Dakle, mi osjeæamo ono što osjeæa drugi, ali sve to možemo racionalno razumjeti.

Empatija je preduvjet socijalizacije. Empatija kao takva, ne dopušta osjeæaj tjeskobe jer ne potiskujemo osjeæaje. Bitno je napomenuti kako empatija nije samo zamišljati kako je drugome. Empatija nužno ukljuèuje i emocionalno povezivanje. Iako brojne osobine nasljeðujemo putem gena, empatija se može uèiti. To je vještina koja je prijekopotrebna u društvu i vještina koja se potièe i razvija, ovisno o okruženju u kojem živimo. Kao i inaèe, najbolji naèin za uèenje je poznavanje emocija i uvid u ono što rade drugi, pružanje primjera.

Iako neka istraživanja govore kako su za empatiju odgovorni samo geni, djeca trebaju pomoæ odraslih kako bi nauèila ovu složenu emociju.
Empatièna djeca su uspješnija i zadovoljnija u školi te u socijalnim situacijama, imaju više prijatelja i osjeæaju se zadovoljno. Djeca koja nisu nauèila biti empatièna kasnije èesto postaju hladne osobe koje imaju problema u ostvarivanju zdravih veza s ostalim ljudima. Oni tada druge ljude ne razumiju pa s njima ni ne suosjeæaju.

Djeca od najranije dobi doživljavaju empatiju, samo na razlièite naèine. Tako djeca do jedne godine koriste globalnu empatiju tj. èesto se ponašaju kao da se ono što se dogaða drugima dogaða i njima jer nisu u stanju odvojiti entitete. Nakon toga se razvija egocentrièna empatija, kada mogu razumjeti da postoji više fizièkih osoba. Mogu osjeæati empatiju i shvaæaju da sami nisu u nevolji nego da se radi o drugoj osobi. U tom razdoblju ne razlikuju unutarnja stanja drugih od svojih. Izmeðu 2. i 3. godine djeca razumiju da drugi ljudi imaju drugaèije osjeæaje, a razvojem govora empatijske doživljaje mogu lakše izraziti. U kasnom djetinjstvu razumiju da ljudi doživljavaju ugodu ili neugodu u širim životnim situacijama i empatija se poèinje kombinirati s mentalnim predodžbama o stanjima drugih.

Empatija je pozitivna emocija koju moramo razvijati, a potrebno ju je razlikovati od simpatije. Simpatija je osjeæanje za druge, dok je empatija osjeæanje s drugim. Jaèanjem empatije jaèa se povezanost meðu ljudima. Empatija je sposobnost emocionalne tolerantnosti no èesto sprjeèava racionalizaciju i intelektualizaciju.

28-09-2013 at 19:43 | Ukljuèi u odgovor
sunce

citat:
djecko wrote:

Ja sam pazio na te žuljeve tuðe , pazio , pazio i sav sam se nažuljio
Sad kad se neko na nešto požali odma me nažulja i boli me ,zajeèim od bolova
Žuljevi su najopasnija zarazna bolest

gdje si ba djecko

samo da kazem da ja empatija ipak nesto sto mi je itekako poznato i blisko i da je ovo o cemu sam pisala nesto drugo. Istina, mozda nisam najspretnije napisala uvodni tekst ali niz je primjera koji pokazuju da su neki i previse uzivljeni u ulogu zrtve i ne misle nista drugo ni raditi.

28-09-2013 at 20:27 | Ukljuèi u odgovor
mustajbeg
Bosnjak koji mrzi cetnike

Registriran(a): 15-10-2010
Odgovori: 1379

citat:
sunce wrote:

gdje si ba djecko

samo da kazem da ja empatija ipak nesto sto mi je itekako poznato i blisko i da je ovo o cemu sam pisala nesto drugo. Istina, mozda nisam najspretnije napisala uvodni tekst ali niz je primjera koji pokazuju da su neki i previse uzivljeni u ulogu zrtve i ne misle nista drugo ni raditi.

Daj kratak opis te zrtve, onako kako je ti vidis.
28-09-2013 at 20:55 | Ukljuèi u odgovor
sunce

citat:
mustajbeg wrote:

Daj kratak opis te zrtve, onako kako je ti vidis.

Recimo, neko je imao oca alkoholicara koji je maltretirao cijelu porodicu, mislim veliki problem, ali sad kao odrasla osoba, i on muci druge, ponasa se kao da svi trebaju oko njega da titraju jer je imao takvo djetinjsvo i stalno o tome prica.

Ili, demobilisani borac koji je zdrav i prav a nece da radi, i ne pokusava, nego ocekuje da mu drugi pomazu i da dobija sto moze.

Od manjina u Tuzli Romi, oni koji su u Vladi, ocekuju da se primjenjuje pozitivna diskriminacija samo za njihov narod
28-09-2013 at 21:00 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 7
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: melissa, Mikuli, nazlija alihocic, pagny, R15KY, Rukfas_Tz, sivi soko, THE BEST, vectra 2.0 16v
FORUM : Kafiæ `Sunce´ : Jednom zrtva uvijek zrtva New Topic Post Reply

Strana: 1 2

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net