Info: Ako imate neke nejasnoe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : Halimin put
Strana: 1 2
New Topic Post Reply
Poiljalac Poruka
mustajbeg
Nivo: Forumski doajen
Bosnjak koji mrzi cetnike

Registriran(a): 15-10-2010
Lokacija: naci cu te sigurno-K
Odgovori: 1379
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Halimin put

Tacno radi se o filmu no smatram da je temi mjesto ovdje.Zapravo sve sto se u filmu vidi cuje i osjeti jeste posledica politike.
Misljenja sam da ovakve stvari ne treba gurati pod tepih...
Nesto sam ovih dana malo vise bio prisutan na nekim forumima u Holandiji o civilnim zrtvama rata.
Imao sam priliku upoznati jednu zenu koja prezivjela nesto stravicno, a sve zbog toga sto je bila u mjesovitom braku.Suvise sam mali covjek da bi mogao opisati stravican zivot ove jadne zene, a ima njih na hiljade....
rane bole svaki dan, kako se odnosti prema takvim?
http://www.slobodnaevropa.org/content/o-filmu-halimin-put/24937516.html

[Edited by mustajbeg on 18-12-2013 at 13:06 GMT]

[Edited by mustajbeg on 18-12-2013 at 13:07 GMT]

18-12-2013 at 13:05 | Ukljui u odgovor
MelMel
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 23-03-2010
Odgovori: 24670
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Halimin put

da refresh temu i da poguram.

o cemu se ovdje treba pisati?

o mjesanim brakovima?

19-12-2013 at 18:15 | Ukljui u odgovor
mustajbeg
Nivo: Forumski doajen
Bosnjak koji mrzi cetnike

Registriran(a): 15-10-2010
Lokacija: naci cu te sigurno-K
Odgovori: 1379
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Halimin put

citat:
MelMel wrote:
da refresh temu i da poguram.

o cemu se ovdje treba pisati?

o mjesanim brakovima?


o svemu, kreni, uvodni post imas;
ako ti je volja reci svoje misljenje za ovo svoje zadnje pitanje.
19-12-2013 at 20:22 | Ukljui u odgovor
MelMel
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 23-03-2010
Odgovori: 24670
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Halimin put

citat:
mustajbeg wrote:


o svemu, kreni, uvodni post imas;
ako ti je volja reci svoje misljenje za ovo svoje zadnje pitanje.

nije mi volja - degutantno mi uopste razglabati o "mjesanim" brakovima kao o nekom fenomenu, narocito u sadasnjem vijeku......samo upitah sta je tema.
19-12-2013 at 22:01 | Ukljui u odgovor
naivna
Nivo: Forumski doajen
Dr.Vejsil Hetjimitj

Registriran(a): 23-08-2008
Lokacija: andromeda
Odgovori: 1324
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Halimin put

citat:
MelMel wrote:

nije mi volja - degutantno mi uopste razglabati o "mjesanim" brakovima kao o nekom fenomenu, narocito u sadasnjem vijeku......samo upitah sta je tema.tema je :"problemi mjesanih brakova u krstaskim ratovima dvadesetog i dvadest i prvog vijeka"

19-12-2013 at 22:50 | Ukljui u odgovor
neveli
Nivo: Forumski vuk
Baka ilum, baka pamet.
Registriran(a): 08-04-2006
Odgovori: 605
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Halimin put

Mozda je tema, pojedinacna sudbina ljudi..

Ja u mojoj i siroj i blizoj familiji imam dosta rodjaka koji su djeca iz mjesovitih brakova , ali mislim da taj pozitivni fenomen, gdje su mjesoviti brakovi opstali i u ratom unistavanoj Tuzli, je nesto s cime se Tuzla zaista moze ponositi..Nije svugdje bilo tako, ili pojedinacne sudbine nam svjedoce, da negdje drugo je bilo potpuno drugacije..

Neka ostane zapamceno!Prijedor 1992: Dr. Esad Sadikovi Strijeljan, a Djeca Pokrtena
Porodina tajna o kerki i sinu svirepo ubijenog humaniste: Esu ubili, djecu pokrstili

Dvije decenije od egzekucije dr. Ese Sadikovia njegova djeca ive u AmericiDr. Esad Eso Sadikovi, ugledni ljekar, specijalista za uho, grlo, nos s UN-ovim Plavim pasoem, nenadmani kozer i eret prijedorskih intelektualnih krugova, ali i obinog puka, koji je godinama hranio hedonizam arije genijalnom iskrom za humor, izveden je 5. avgusta 1992. godine iz logora Omarska s grupom logoraa i likvidiran nad jamom Hrastova glavica u opini Sanski Most. Imao je 44 godine.

Iako sve prijedorske rtve jednog bezumnog vremena, njih 3.327, po ljudskim mjerilima ne zasluuju manje pijeteta od Doktora Ese, njegov lik i djelo i 20 godina nakon smrti zrae neponovljivom energijom, koja na koru ove jadne planete vraa priu o udesnom ovjeku, humanisti i lanu meunarodne ekipe Ljekari bez granica.

Prejak za njih

Legendu o nadmonom preziru Doktora Ese nad svojim delatima i gospodski odlazak u smrt kakav jo nije opisala literatura, da se barem nakratko pojavi na kapiji Prijedora, ovaj bi veliki ovjek ponovio u dlaku isto kao i 5. avgusta 1992. Ni u posljednjim trenucima nije elio pokazati kako iekuje smrt kao svretak ponienja. Kada su Esu poveli, a logorai Omarske zaplakali, zahvalni na svemu to je inio za njih spaavajui im ivote tako to im je rane zaivao vlasima svoje kose, on im je, kako Vehid Guni prenosi u svojoj knjizi Doktor Eso, hladno dobacio:

- ta cmizdrite!? Je.. .. se!

Bio je intelektualna ikona prijedorske arije, uz to lijep i naoit mukarac, neobuzdane mate i prefinjene inteligencije, uvijek spreman na satiru i ironiju. Takvoga Doktora Esu, kao i stotine drugih prijedorskih intelektualaca, beasno su likvidirali.

- Doktora Esu niko nije mogao spasiti iz Omarske. Bio je prejak za njih da bi ivio slau se listom prijedorski Bonjaci.

S druge strane, pria o njegovoj porodici drama je sama po sebi. U zavjeru utnje o djeci rahmetli Ese, Almi i Enisu, koji su u dane kada je njihov otac odveden u Omarsku imali 14 i 12 godina, dvije decenije kasnije niko ne eli da dira. O tome u dananjem Prijedoru niko nee da pria. Neki kojima su, kako kau, Esina djeca rasla u krilu, u pola reenice odustanu, kao da uvaju slike tog lijepog vremena, prijeratnog.

No, ono to se zna jeste da se biva supruga dr. Ese Sadikovia Zorica Sadikovi, zvana Cica, nakon svega udala za njegovog radnog kolegu, pravnika u prijedorskoj bolnici Bogdana Tadia, koji je, kako saznajemo, umro prole godine. Esinoj djeci Almi i Enisu tokom rata promijenjena su imena u Veronika i Filip!

Veina Prijedorana vjeruje da se Zorica udala onda kada je dobila sigurnu vijest da se Eso nikada nee vratiti. Zato je to, uope, vano, pitat e neki, uz stav da djecu treba ostaviti na miru, jer je dosta uasa kroz koji su proli. No, uas nad uasima dogodio se njihovom divnom ocu Doktoru Esi i bilo bi vano uti krv njegove krvi, bia za koje je ivio do posljednjeg daha.

Njegova djeca postala su ljudi, ostala je utnja i neizvjesnost o istini koja se iskvarila ekajui da je popravi neko novo vrijeme. Dakle, Enis Sadikovi danas ima 31 godinu i nosi ime Filip, njegova sestra Alma ima 33 i zove se Veronika. ive u Americi, u blizini ikaga. Do njih je nemogue doi.

Nema ih na Facebooku (FB), ne pomae ni googlanje. Dodue, na FB-u jedino je mogue nai Filipa Sadikovia (irilicom), iji je profil u potpunosti sakriven. Za Veroniku Gagovi (Almu), koja se u meuvremenu udala, saznajemo da je zavrila studij medicine.

U Prijedoru, u porodinoj kui Esinih roditelja, svega stotinjak metara od mezara njenog biveg supruga, ukopanog 2007., bivu gospou Sadikovi nismo pronali. Ni na drugim adresama nismo uspjeli stupiti u kontakt sa Zoricom Cicom Gagovi-Tadi. U Prijedoru je, inae, ni poznanici ne vide. Kau, moda je otila kod djece u Ameriku.

Esi Sadikoviu dio svoje knjige Operacija jesen 94″ u izdanju DES-a Sarajevo posvetio je i ratni reporter efko Hodi, koji je zabiljeio da su prijedorski vlastodrci krili ubistvo doktora Ese Sadikovia.

Posmrtne nevolje

- Tek kada je pravnik Bogdan Tadi rekao Esinom daidi Enveru Kovaeviu da je Eso otiao u Nikaragvu, shvatili su da je ubijen. Tadi je s vojskom 1992. godine zaposjeo lijepu kuu Ese Sadikovia. On se 1995. oenio Esinom suprugom Zoricom. U ratu su nastavljene i posmrtne nevolje dr. Ese Sadikovia. U crkvi su pokrtena njegova maloljetna djeca. Promijenili su im imena i prezime - napisao je Hodi.

On je zabiljeio i da je godinama kasnije Alma Veronika, kada se poslije rata pokuavala upisati na Medicinski fakultet u Sarajevu, ali je odustala, jer je u meuvremenu dobila stipendiju za studij u Americi, nani Seniji tada dala dokument SDS-a Prijedor iz 1993. kojim je odobreno Zorici Gagovi da pokrsti djecu i promijeni im imena i prezime. Nana Senija tu potvrdu je pocijepala.

Hodi je objavio i da je Alma imala dobre preporuke za studij, jer je radila kao prevodilac u OHR-u u Banjoj Luci, a prevodila je i za Biljanu Plavi dok je bila predsjednica Republike Srpske. Kasnije je Alma Veronika u Ameriku dovela i brata Enisa Filipa.

Dvije decenije od smrti dr. Ese Sadikovia svi njegovi biografi, raunajui i rodicu Alidu Peji, rado e priati o onome ta je on znaio za Prijedor, o Esi u logoru Omarska, o peticiji za Skopsku ulicu u ovom gradu, koja bi nosila njegovo ime, o knjievnoj nagradi Dr. Eso Sadikovi i Fondaciji istog naziva. Ali, o Almi i Enisu Sadikoviu, Esinoj voljenoj djeci, s kojom je svakodnevno etao po prijeratnom Prijedoru

- O svemu moemo priati, ali svetinja u koju ne elimo dirati je Esina porodica. Djeca su u vrijeme rata imala 14 i 12 godina. Ja s njima nisam bila u kontaktu, ne znam ta su ta djeca proivjela u toku rata, ne znam nita o njihovom odnosu prema smrti oca. Ne mogu vam tu pomoi. Ne znam ta su ta djeca proivjela. Ne znam zato je njihov odnos prema ocu takav. Ne znam zato nisu doli na oevu denazu. Ja se samo mogu nadati da e ta djeca jednog dana doi na elo Fondacije kae Alida Peji, iji je rahmetli otac roeni brat Esine rahmetli majke Senije Kovaevi.

Alida Peji upoznaje nas i sa detaljem Zorica Gagovi-Tadi tuila je Osloboenje zbog objavljivanja fotografije djece. Taj sudski proces, navodno, jo nije okonan. Peji priznaje i da je samo jednom za sve ove godine na ulici porazgovarala sa Zoricom Gagovi-Tadi.

- Taj razgovor nije za novine dodala je.

(Ne)razumljiva utnja djece i muk bive supruge tako ostavljaju bezbroj upitnika i dojam kako bi njihova iskrena ispovijest napravila jo veu nesreu moda i veu od svirepog ubistva njihovog oca!?

Ko je dao uzorke krvi

Posmrtni ostaci dr. Ese Sadikovia ekshumirani su iz jame Hrastova glavica, a proces identifikacije putem uzoraka DNK nije bio mogu bez krvi srodnika. Do danas je ostala tajna jesu li Alma i Enis dali u Americi uzorke krvi. Ako jesu, onda su uzorke dali Filip i Veronika.

Ako nisu, onda je uzorak krvi mogla za ivota dati Esina majka Senija, koja je umrla u ljeto 2001. godine. Kompletan tuilaki predmet Hrastova glavica prebaen je u Tuilatvo BiH, a uvid u dosje Dr. Eso Sadikovi nije mogu. Pravila ICMP-a zabranjuju otrkivanje takvih podataka.

Cedulja iz Omarske: Alma, Bato, voli vas Tajo

Dr. Ibrahim Beglerbegovi, specijalista fizijatar, bio je kratko logora Omarske. Na odlasku, Eso mu je dao cedulju.

- Na papiriu je pisalo: Alma, Bato, voli vas Tajo. Cedulju sam posredno uruio njegovoj supruzi sjea se dr. Beglerbegovi.

Bolne rane nane Senije

- U proljee 1998. godine Alma Veronika je svojoj nani Seniji iz Amerike poslala tekst koji je o njenoj sudbini objavio jedan ameriki list. U tekstu se nigdje ne spominje Alma Sadikovi nego Veronika Gagovi. Veronika Alma poslala je nani i prijevod teksta i na margini rukom napisala objanjenje: Jo nisam u mogunosti da u koli koristim svoje ime tako da se Veronika jo odnosi na mene. Nadam se da e vam se dopasti lanak. Voli Vas Lola.

Enver Kovaevi, brat Esine majke, kae da je tih nekoliko redaka teko povrijedilo duu nene Senije. Jer, ako je i imala razumijevanja to su joj unuk i unuka u Prijedoru u ratu morali nositi imena Veronika i Filip, nije mogla prihvatiti da u slobodnoj Americi nisu vratili svoja imena i svoje prezime koje im je dao otac Eso.

Nana Senija umrla je u ljeto 2001. godine. U mezar je, kau, odnijela dvije rane. Prva je to to su joj sina jedinca ubili prijedorski Srbi zbog kojih je ona jo kao 17-godinja djevojka u Drugom svjetskom ratu otila u partizane, a druga to to su joj pokrteni unuka i unuk pa potomstvo njenog sina jedinca nee nositi njegovo prezime.

Odnijela je, takoer, i jo jednu bolnu ranu. Esina udovica Zorica i njen novi izabranik Bogdan Tadi ive u njenoj kui u Prijedoru, a jednoj meunarodnoj instituciji za visoku kiriju izdali su vilu doktora Ese Sadikovia.

Kako kae Esin roak Mirza Ibrahimpai, ironija je u tome da je Tadi ombudsmen za ljudska prava u Prijedoru.

- Tako nestaju zemaljski tragovi koji treba da svjedoe o plemenitom ovjeku, doktoru Esadu Esi Sadikoviu zakljuuje svoju priu efko Hodi u knjizi Operacija jesen 94″, izdatoj 2007. godine.

Zna i za knjigu o ocu

Iz ikaga je prije mjesec stigao publicista Vehid Guni, autor knjige Doktor Eso.

- Esina kerka je meu deset najuspjenijih studenata medicine u povijesti Sjedinjenih Amerikih Drava. Eso ivi u njoj, ona nosi njegove gene. Ostavio sam joj poruku, htio sam je vidjeti. Ona zna za moju knjigu o njenom ocu, znam da je dobila knjigu ispriao nam je Guni.

Dodao je da je tema o Esinoj djeci delikatna i da ne zna zato djeca ute, a volio bi znati.

Majka u partizane otila da spaava Srbe

Ratni reporter efko Hodi o Esi Sadikoviu i njegovim roditeljima napisao je i jedan, kako sam autor navodi, vaan moment za ovu priu:

- Bio je sin jedinac u porodici poznatog prijedorskog, odnosno kozarakog partizana Hasiba Haska Sadikovia i njegove supruge, takoer poznate kozarake partizanke Senije, koja se djevojaki prezivala Kovaevi. Vaan moment za ovu priu je injenica da je Esina majka Senija, kao 17-godinja uenica Gazi Husrev-begove medrese, napustila kolovanje u Sarajevu, vratila se u rodni Prijedor i odmah otila na Kozaru, u partizane radi Srba. Jer, nije mogla da gleda kako ustae hapse i ubijaju njene komije samo zato to su Srbi.

Hasko i Senija Sadikovi proveli su radni vijek u Jugoslavenskoj narodnoj armiji, slubujui u raznim dijelovima Jugoslavije. Hasko je bio pukovnik, a Senija kapetan. U Niu im se 1948. godine rodio Eso. Ali, porodica Sadikovi najvei dio ivota provela je u Sarajevu, gdje je Eso zavrio gimnaziju i Medicinski fakultet, pa i specijalizirao. Kao vojnik, Eso je upoznao lijepu studenticu ekonomije Zoricu Gagovi iz Zajeara i ubrzo su se vjenali. Kum im je bio poznati general Milosav Boji, Haskov ratni komandant iz Prve proleterske.

Ostaje tajna zato je mladi ljekar Eso Sadikovi zavolio Prijedor vie od Sarajeva

Jedan od najboljih prijatelja postao je gospodar ivota i smrti

efko Hodi zabiljeio je i da je dr. Sadikovi, omiljen kao ljekar, stekao veliki broj prijatelja u prijeratnom Prijedoru. Jednom je meu trojicu svojih najbliih prijatelja ubrojao i doktora Miu Kovaevia.

U noi sa 5. na 6. avgust 1992., napisao je Hodi, u logor Omarska stigao je i jedan od prijedorskih gospodara ivota i smrti, dr. Mio Kovaevi. Te noi Doktor Eso odveden je iz Omerske u smrt.

Hodi je objavio i detalje o tome kako su po Esinom odvoenju u Omarsku mnogi pokuavali da ga spase. ak je i njegova tadanja supruga Zorica ila u Banju Luku i molila neke mone prijatelje da pomognu u njegovom oslobaanju. Esina majka Senija, koja je ivjela u Sarajevu, te njena braa u Prijedoru pisali su u Beograd i generalu Milosavu Bojiu i traili pomo. Dobili su odgovor da su moni beogradski prijatelji poduzeli sve to je mogue da zahtijevamo njegovu slobodu. Boji je napisao da je u ovome ak pomagala i Biljana Plavi. No, u vrijeme pisanja ovog pisma Eso je ve bio mrtav

* * *

Definicija genocida

Dnevni Avaz
Admir Muslimovi

Sluaj dr. Sadikovia je ljudska, emotivna, uasna i stravina slika genocida koji je bio namijenjen svim Bonjacima i cijeloj BiH

Od egzekucije prijedorskog intelektualca i simbola ovog grada doktora Ese Sadikovia nad jamom Hrastova glavica protekle su dvije decenije. Priu o traginoj porodinoj sudbini, uvanu od prijedorskih vlastodraca, zamaglilo je vrijeme i prijeti da zauvijek ostane omotana velom tajne.

Ljekar, nekad lan meunarodne organizacije Ljekari bez granica Eso Sadikovi, s UN-ovim plavim pasoem iz logora Omarska odveden je 5. avgusta 1992. godine, kada je i ubijen. Te noi u logor je doao jedan od njegove trojice najboljih prijeratnih prijatelja. Tadanji gospodar prijedorskih ivota i smrti Mio Kovaevi.

Doktora Esu zloinci koji su ga ubili ni mrtvog nisu eljeli ostaviti na miru. Sa eljom da mu u potpunosti zametnu trag, da ga kao Bonjaka, muslimana, uglednog Prijedoranina, jednostavno ovjeka, zauvijek nestane, njegovu su djecu pokrstili. Sin Enis prekrten je u Filipa, a kerka Alma u Veroniku.

Jedno je sigurno. Meunarodni sudovi su utvrdili genocid i, iako nisu kaznili Srbiju, to e ostati pravna i historijska injenica. Ali sluaj dr. Sadikovia je ljudska, emotivna, uasna i stravina definicija genodica u BiH.

To je kolski primjer onoga to su agresori, kada god su mogli, inili s onim to je Bosna bila i to jeste, a rahmetli Sadikovi bio je jedan od njenih najponosnijih izdanaka, zbog ega su mu ovakvu sudbinu i namijenili.

20-12-2013 at 14:12 | Ukljui u odgovor
Shiva
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 08-12-2006
Odgovori: 5859
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Halimin put

citat:
neveli wrote:
Mozda je tema, pojedinacna sudbina ljudi..

Ja u mojoj i siroj i blizoj familiji imam dosta rodjaka koji su djeca iz mjesovitih brakova , ali mislim da taj pozitivni fenomen, gdje su mjesoviti brakovi opstali i u ratom unistavanoj Tuzli, je nesto s cime se Tuzla zaista moze ponositi..Nije svugdje bilo tako, ili pojedinacne sudbine nam svjedoce, da negdje drugo je bilo potpuno drugacije..

Neka ostane zapamceno!Prijedor 1992: Dr. Esad Sadikovi Strijeljan, a Djeca Pokrtena
I treba da ostane zapamceno!

Najvise mi zao njegove majke
a djeca, njegov produzetak, oni najbolje znaju kako im je bilo, ce kad tad, kad i sami postanu roditelji mozda, vratiti svoja prezimena. Barem tome se nadam...

(Neka si ovu pricu podijelila sa nama, mada me je jako potresla.)
20-12-2013 at 15:46 | Ukljui u odgovor
mustajbeg
Nivo: Forumski doajen
Bosnjak koji mrzi cetnike

Registriran(a): 15-10-2010
Lokacija: naci cu te sigurno-K
Odgovori: 1379
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Halimin put

evo iz moje najblize famelije;
http://slavicnet.com/vojnicko_groblje/zekic_zagorka_milan.html

ovaj Zekic(Zagorka)Milan je ustvari Hozdic Sabrija sin mog dajdze.
Koliko se vidi u upisu poginulih ime oca se i ne spominje...
ali nejse.
Poginuo je u Zaluzju u borbi u kojem je bio i njegov drugi brat ali ne na cetnickoj nego na nasoj strani.Nezna se tacno ali mozda ga bas njegov nepokrsteni brat ubio!!!
idemo dalje;
moja rahmetli tetka Mina(Hozdic)udata J...c,ciju smrt sam opisao u onoj prici je sledeci primjer.
Imala je dvije kcerke i dva sina.
Jedna kcerka je Zumra i zivi u Loznici udata za Srbina,udala se jos prije agresije.
Njen covjk bio je cetnik i ubijao je po Bratuncu Vlasenici itd.
Druga kcerka(koja je vrlo mlada umrla)bila je udata u Petrovaradin-Novi Sad za Srbina.Udala se sa 17 godina i dobila kcerku, kojoj ime necu spominjati.Dakle ova moja teticna Suhra umre mlada a cerka joj se uda isto sa sedamnaest godina.
Prije dvije godine na fejsu preko nekog saznam i stupim u kontakt sa njom.Kad sam vidio slike njnog sina Milana od tri godine sa sajkacom i na njoj kokardu razbio sam ali stvarno razbio samsung monitor od bjesa!
Majka i nena ovih pobrojanih kao sto sam vec piso presjecena je puskomitraljezom na pola, ocima svojim vidio rahmetli tetku u tom stanju koju su cetnici masakrirali...
nastavicu, dalje...

[Edited by mustajbeg on 20-12-2013 at 18:24 GMT]

20-12-2013 at 17:18 | Ukljui u odgovor
hanumicag
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 30-10-2012
Odgovori: 296
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Halimin put

Sami Allah zna koliko je ovih dogaaja bilo u ratu. Nedavno je objavljena sudbina preivjele djevojice Senide koja je odgojena u Beogradu, zove se Mila i ne eli vratiti staro ime jer, kako kae u jednom drugom lanku koji sam proitala, pod njim joj se gubi identitet. Teka i bolna, prebolna situacija.

citat:
Dijelovi posmrtnih ostataka Senade, rtve etnikog ienja Osmaka i stravinih zloina, pronaeni su pedesetak metara od porodine kue u Capardima. Nakon brutalnog ubistva i spaljivanja, ostalo je tek nekoliko kostiju.
Odnesena u Beograd

"Koliko se mogu sjetiti, kosti su pronaene u dvoritu one kue. Bile su dvije kosti potkoljenice, lijeve i desne. I bila je desna ramena kost. Mi smo ustanovili da se radi o odrasloj osobi. Pol nismo mogli odrediti, jer su oteene ostale kosti, ali iz ovih nismo mogli utvrditi nain smrti", kazao je juer doktor Tuco tokom identifikacija kojima su, pored Senide, prisustvovale i dvije Senadine sestre.

Senida je plakala i nije imala snage razgovarati sa novinarima. Umorna je ponavljati svoju traginu priu koja je poela u maju 1992, kada su srpski vojnici protjerali bonjako stanovnitvo iz naselja Kusonje, Caparde, Hajvazi, Mahala...

Tada su poinjeni brojni zloini, a Senida je, ispostavit e se kasnije, odnesena u Beograd i tamo odrasla pod imenom Mila Jankovi.

Pria o Senidi, koja sada ivi u Sarajevu, 2009. godine je obila cijeli svijet. Nakon to su spalili Caparde i Hajvaze, srpski vojnici su Senidu, tada devetomjesenu bebu, odnijeli prvo u ekovie i Vlasenicu, a zatim je zavrila u Beogradu, u porodici ivane i ivka Jankovia. Nakon 16 godina Senida - Mila je saznala da je usvojena, te je krenula u potragu za roditeljima. Babu Muhameda, koji ivi u Njemakoj i povremeno dolazi u Caparde, prvi put je vidjela u januaru 2009. Senidina sestra Sanda (198, koja je, takoer, nestala 1992. godine, jo nije pronaena.

Za ratne zloine u naseljima Kusonje, Caparde i Hajvazi do sada niko nije odgovarao. Ubijeno je desetine stanovnika, a njihova imena su ispisana na spomen-ploi pored damije u Hajvazima. Senidino ime je izbrisano sa ploe.

U prostorijama Komemorativnog centra Tuzla juer je identifikovano jo sedam osoba, iji su posmrtni ostaci ekshumirani iz pojedinanih i masovnih grobnica u opinama Osmaci, Zvornik, Tuzla, Milii i ekovii.
Najmlaa rtva

Identifikovani su Meho Hamzi iz Zvornika (pronaen na povrini u Snagovu kod Zvornika), Alija Mustafi iz Srebrenice (reekshumacija na groblju Trnovac u Tuzli), Zejna Ahmetovi iz Bratunca (reekshumacija na Trnovcu), Hazim Hasanovi iz Srebrenice (pronaen u Novoj Kasabi), Zejnil Lokmi iz Kalesije (pronaen u erovaama, Osmaci), Izet Hadi iz Vlasenice (pronaen u masovnoj grobnici Pelemii kod ekovia) i Mirsad Mustafi iz Srebrenice.

Najmlaa rtva je Hazim Hasanovi, ubijen sa 17 godina.
28-12-2013 at 16:57 | Ukljui u odgovor
tesnim87
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 23-02-2006
Odgovori: 298
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Halimin put

U mom mjestu ima slucaj slican doktor Esadovom rahmetli

Zena odmah pred rat rekla muzu da ide kod svojih,i to je bilo sve.Djecu je odvela promjenila imena,pokrstila

Prije par Godina se jedan sin zenio,u crkvi po pravoslavnom obicaju.Bila tu njihova tetka(to jest sestra njihovog oca).kaze bilo joj tesko i kajala se sto je dosla

[Edited by tesnim87 on 23-01-2014 at 13:00 GMT]

23-01-2014 at 12:57 | Ukljui u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 18
Skriveni clanovi: 0
Aktivni lanovi: 0
Sretan roendan: elvis-deba, emir76, emiray, melek_cuvar, nerko, slim, tuzlic
FORUM : Politika : Halimin put New Topic Post Reply

Strana: 1 2


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice