Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatoru


FORUM : Putopisi : Beograd
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
sunce
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 23-01-2002
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 19786
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Beograd


Glavni gradovi nekadašnjih republika sada samostalnih država


Kao što je nekada Banjaluka, zbog blizine, bila okrenuta Zagrebu, tako je i Tuzla bila Beogradu, a onda je rat uèinio svoje. Kilometraža se nije promijenila ali je Banjaluèanima danas Beograd bliži, a Tuzlacima Zagreb. Zabranjen nije ali Beograd je za mnoge opasna zona, više psihološka nego fizièka, ipak je to grad u kojem su donošene odluke zbog kojih su mnogi platili životima.

Od Tuzle prema Bijeljini, obraðena polja


Zbog ružne prošlosti mnogi iz Bosne i Hercegovine i danas nerado odlaze u Beograd, imaju osjeæaj nelagode ali zbog geografske blizine nekima je odrednica za školovanje, putovanje u svijet, odlazak na sajmove, nekima i za lijeèenje, a u posljednje vrijeme je i sve èešæa turistièka destinacija. Sajam knjiga je razlog što se posljednjeg oktobarskog vikenda u Beograd slilo desetine autobusa i ko zna koliko automobila iz Tuzle i Tuzlanskog kantona. Neki su došli i zbog sahrane Jovanke Broz.

Veliki interes za sahranu Jovanke Broz

Jovanka Broz, još za Titovog života živjela je u društvenoj izolaciji, gotovo politièkom kuænom pritvoru zbog nikad dokazanih optužbi da je Titu radila iza leða. Od osamdesetih godina prošlog vijeka slabo se za nju i èulo, a informacije koje su dolazile do javnosti govorile su o njenom tužnom životu u neuslovnoj kuæi, bez liènih dokumenata, moguænosti da putuje i da se lijeèi. Vijest od njenom teškom zdravstvenom stanju pobudila je ponovo interes za prvu i jedinu damu bivše Jugoslavije.

Sahrana Jovanke Broz


U subotu (26.10.) u Beograd su na njenu sahranu pristizali sa svih strana bivše Jugoslavije ali i inostranstva. Redovi na graniènim prelazima, gužva u gradu, a oko Kuæe cvijeæa mnogi su satima èekali da odaju posljednu poèast udovici Josipa Broza Tita. Na kraju, ispunjena je posljednja želja Jovanke Broz, da bude sahranjena u blizini èovjeka kojem je posvetila cijeli svoj život. Sahrana na kojoj je bilo oko 10.000 ljudi, bila je sahrana ne samo Jovanke Broz nego i jedne epohe, vladavine blaže verzije socijalizma, koja se neæe ponoviti.

Pobjednik - rad Meštroviæa


Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi, nakon Istanbula, Atene i Bukurešta, sa oko 1.300.000 stanovnika, èetvrti je po velièini u jugoistoènoj Evropi. Glavni grad bivše Jugoslavije po svim karakteristikama je velegrad. Jugoslavija se raspala na najgori moguæi naèin, ratom èije su posljedice nesagledive, vidljive i danas. Srbija, koja je bila agresor na Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, nije imala ratnih dejstava na svojoj teritoriji niti je bila jaèe sankcionisana zbog ratova i miješanja u život veæ samostalnih, meðunarodno priznatih zemalja. Na kraju je ipak i sama doživjela nešto od rata kada je 1999. godine bombardovana od NATO snaga zbog protjerivanja albanskog stanovništva sa Kosova. Tragovi tog rata još su vidljivi, posebno u Beogradu.

Mjesto mnogih sudbonosnih odluka


Nekada prelijepe zgrade danas vape za saniranjem. Dosta je ograðenih zgrada zbog oronulih fasada, loših puteva i još lošijih javnih prevoznih sredstava. Pored tih negativnih promjena, koje su uoèljive onima koji se Beograda sjeæaju iz predratnih vremena, dosta je i pomaka na bolje, novoizgraðenih zgrada, mostova, objekata, luksuznih automobila, fabrika i preduzeæa koji dobro posluju, stranih ulaganja u oblasti u kojima Srbija parira i razvijenim zemljama.

Most preko Ade


U nekada jednoj zemlji, žive i dalje isti ljudi koji govore meðusobno razumljivim jezikom, kako god ga ko nazivao. Narod, onaj koji se uglavnom ništa i ne pita, gotovo u svim zemljama bivše Jugoslavije brine iste brige. Tako se i u Beogradu može osjetiti nezadovoljstvo trenutim stanjem, vlašæu, politièarima koje, kao i mi svoje, krive za sve. Neki su dobro upuæeni u politièku situaciju, sa realnom slikom minulog rata, a neki bi opet ratovali.



Svima koji dolaze iz zemalja koje je rat razorio, jezivo izgledaju nacionalistièka i fašistièka obilježja bivših ratova sa posebnim naglaskom na onaj voðen 1992. – 1995. godine. Suveniri sa likovima haških optuženika i osuðenika, crne zastave, èetnièke šubare i kokarde, trofejno oružje, prodaje se i kupuje. Ulièni podavaèi izlažu ono što se traži i koliko se god neki pitali "pa ko æe ovo kupiti", kupuje se.

Kalemegdan


Prelijepi Kalemegdan, iznad ušæa Save u Dunav, pretvoren je u park 1880. godine. Najveæi park u Beogradu danas je mjesto gdje se može uživati u ljepoti prirode, pogledu ali i prisjeæanju na burnu prošlost Beograda. Tu su spomenici nekadašnjem životu ali i ratovima.
Za nadati se da ispred Vojnog muzeja neæe više dodavati nove eksponate nego da æe postojeæi biti dovoljni nijemi svjedoci besmislenosti ratovanja.

Cijene u Beogradu za one koji godinama kalkulišu sa eurima, dolarima ili konvertabilnim markama, dosta su zbunjujuæe. Za kraæe relacije taksi æete platiti oko 500 dinara, ekspreso od 130 pa do 250 dinara u centru grada. Negazirano piæe do 200 dinara, ruèak za dvoje oko 2000 dinara. Za 50 eura dobit æete 5650 dinara.

Ne može se lako u Evropsku uniju


Iz Srbije æete puno lakše uæi u Bosnu i Hercegovinu nego u Republiku Hrvatsku koja je sada èlanica EU. Najviše èekaju vozaèi šlepera parkirani ispred granice u kilometarskoj koloni.

S.M.
03-11-2013 at 19:51 | Ukljuèi u odgovor
Srdjan92
Nivo: Novi forumaš
Registriran(a): 02-12-2013
Lokacija: Beograd
Odgovori: 5
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Beograd

Beograd je oduvek bio grad otvoren za sve ljude dobre volje ako putujete za Beograd i nemate smestaj moja preporuka je apartmani.[URL=http://www.beograd365.rs/ http://www.beograd365.rs/

[Edited by Srdjan92 on 11-04-2015 at 10:12 GMT]

11-04-2015 at 10:11 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 69
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: EminaS, meho, Mela77, mikimini, Mir$o, pljosko, strokeunit
FORUM : Putopisi : Beograd New Topic Post Reply



Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice