Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : Godišnjica½Sarajevskog procesa½
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Godišnjica½Sarajevskog procesa½

Godišnjica"Sarajevskog procesa"
https://goo.gl/BdODz0

Na današnji dan, prije trideset dvije godine, 23. marta 1983. godine, u ranim jutarnjim satima pripadnici Sekretarijata unutrašnjih poslova SR BiH uhapsili su Aliju Izetbegoviæa, Omera Behmena, Saliha Behmena, Rušida Prgudu Mustafu Spahiæa, Meliku Salihbegoviæ i time je otpoèeo najpoznatiji obraèun komunistièke vlasti protiv neistomišljenika, èuveni, montirani, politièki ”Sarajevski proces”. U narednih danima više stotina Bošnjaka, tada Muslimana, privoðeno je i saslušavano. Neki su nakon saslušanja dobili status svjedoka, a neki optuženi i zadržani u istražnom zatvoru. Meðu optuženim, uz one uhapšene prvog dana ”Sarajevskog procesa”, našli su se još Hasan Èengiæ (imam u Stocu), Ismet Kasumagiæ, Husein Živalj Edhem Bièakèiæ i njegova sestra Ðula, Džemaludin Latiæ i Derviš Ðurðev...

Upravo u to vrijeme u Beogradu, kao jedan od ciljeva tzv. velike Srbije, poèelo formiranje "srpske republike u Bosni i Hercegovini. Znaèi, tada je, prije 30 godina, zapravo, poèela borba za Bosnu i Hercegovinu, borba koja nije završena i traje i sada. Savez komunista je omoguæio uvjete za stvaranje Republike Srpske, za genocid nad narodom kojem pripadam. Eto, to su žalosni rezultati te jedne komunistièke avanture", veli Latiæ.

Veli advokat Daniloviæ: ”’Sarajevski proces’ bio je ideološka i moralna priprema buduæeg rata u Jugoslaviji. Cijelo suðenje bilo je u funkciji razvijanja mržnje prema Muslimanima (Bošnjacima)”. U knjizi ”Sarajevski proces 1983.” Daniloviæ opisujuæi stanje u Sarajevu i BiH tokom istrage i suðenja piše: ”Štampa i ostali mediji uveliko su se takmièili stvaranjem atmosfere progona i sijanjem straha. Imao sam utisak da je tih dana biti Musliman (Bošnjak), samo po sebi bilo opasno i rizièno. Taj stepen apriornog neprijateljstva i omraze nije bio rezultat samo komunistièke netrpeljivosti prema neistomišljenicima i pritisak politièke policije, veæ se osjeæala neka dublja, iracionalna mržnja koja je imala teološku i etnièku pozadinu, koja æe se poslije nepunih 10 godina pretvoriti u bespoštedni rat i istrebljenje Muslimana (Bošnjaka)”...

http://bosnapress.net/143329/
https://www.youtube.com/watch?v=0im2fjh1Olo



[Edited by Fini on 22-08-2015 at 14:06 GMT]

22-08-2015 at 20:59 | Ukljuèi u odgovor
Iceland
Nivo: Novi forumaš

Registriran(a): 26-05-2015
Lokacija: BiH
Odgovori: 14
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Godišnjica½Sarajevskog procesa½

Raif Dizdareviæ, komunista i nekadašnji èlan predsjedništva Jugoslavije je u jednom intervju prizano da je proces '83 godine bio montiran od poèetka do kraja. Velikosrpski komunisti iz Beograda su tražili "neprijatelja" a bosanski komunisti su imali zadatak da nahrane "Beogradskog lava" koji je èekao svoju žrtvu. Umjesto da zaštite svoje graðane, bosanski komunisti (muslimani po imenu) žrtvuju Aliju Izetbegoviæa i još neke ljude ni krive ni dužne. Nakon što je farsa od suðenja završena u Sarajevskim novinama Osloboðenje je izašao naslov "Neprijatelji naroda u zatvoru". Sramota!

"Sarajevski proces" je bio samo još jedan od naèina da se muslimanski komunisti uližu i dodvore srbima i Beogradu. Pored toga što su muslimanski komunisti mahom svojoj djeci davali srpsko-hrvatska imena (primjer su Džemal Bijediæ i Muhamed Filipoviæ koji su svojim sinovima dali srpska imena), jeli krmetinu, nisu sunetili mušku djecu itd.... a sve to kako bi se ulizali srbima, 83 godine su napravili još jedan korak i svoje ljude (muslimane) ni krive ni dužne strpali u zatvor kako bi se dodatno ulizali velikosrbima. To je bila izdaja svoje zemlje i svojih sunarodnjaka!

1983 godine Alija je osuðen za "vjerski fundamentalizam" zato što je napisao knjigu Islamska Deklaracija i navodno pozivao na stvaranje Islamske države na teritoriji Jugoslavije. Naravno da ništa od toga nije bilo istina jer se knjiga ni na koji naèin nije bavila Jugoslavijom a pogotovo nije zagovarala uspostavu nekog šerijatskog sistema. Knjiga se ustvari bavila generalno stanjem muslimana u svijetu sa društvenog, vjerskog i filozofkog aspekta.

Nekoliko godina kasnije poèet æe agresija na BiH. Komunisti koji su se onomad busali u prsa navodnom borbom protiv "fundamentalista" æe preko noæi odbacit svoje crvene knjižice i na glave navuæi kape sa kokardama. Komunistièki velikosrpski politièari, generali, intelektualci æe se svi, na ovaj ili onaj naèn, popeti na brda oko naših gradova i zasuti nas JNA granatama.

Nasuprot njima stojao je jedan omalen stariji èovijek koji je u meðuvremenu postao prvi predsjednik nezavisne BiH i vrhovni komandant goloruke Armije BiH. Zvao se Alija Izetbegoviæ, osuðeni "fundamentalista". Samo što su se ovaj puta stvari okrenule. Komunisti koji su onomad širili "bratstvo i jedinstvo" su poèetkom devedesetih godina krenuli da ubijaju svoju Jugoslovensku djecu, ruše njihove kuæe i vjerske objekte, i èine sve najgore moguæe zloèine. A "fundamentalista" Alija je stao u zaštitu i odbranu države i svih civilizacijskih vrijednosti. Tamo gdje su sa puškama i kojekakvim memorandumima došli komunistièki politièari (Slobodan Miloševiæ je bio istaknuti komunista i partizanko dijete) i generali sve je sprženo a tamo gdje je vladao "fundamentalista" Alija suživot i ljudskost su se oèuvali. Maske su spale i pokazalo se ko je kakav i ko je zaista fundamentalista!

I tako, kao što je i sam Alija jednom rekao vezano za lažne optužbe na njegov raèun "što jeste ostane, što nije otpadne". I zaista je tako! Historija kad tad stavi stvari na svoje mjesto i poreda kockice. Komunisti koji su Aliju osudili 83 godine, sudija i tužilac, inaèe muslimani po imenima, su tokom rata i nakon rata nastavlili da žive u BiH. Alija je imao priliku da im se osveti, ali nije. U jednoj izjavi osvræuæi se na nepravdu koja mu je nanesena je rekao "kao politièar sam im oprostio, kao èovjek nisam".

Rahmet ti duši predsjednièe!!

P.S. Kada èujem bošnjake da kažu da bi volili da se vrati Goli Otok i Titin režim, samo me interesuje kako bi se oni osjeæali da im u po' noæi neko iz vlasti zakuca na vrata i odvede ih u nepoznatom pravcu a zatim ih osudi na robiju u montiranom suðenju zato što su stali na žulj nekom stranaèkom/partijskom moæniku? Da li bi tada i dalje podržavali taj režim ili bi na sav glas dreèali da nisu krivi? Zna se, dreèali bi i plakali. Željeli bi nazad svoju slobodicu pa makar èitav život živili na korici hljeba.

[Edited by Iceland on 25-08-2015 at 15:12 GMT]

23-08-2015 at 11:03 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 34
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Adnan_, Adnan_ IRAQ, Ajvi, antepavelic, goca, Herodot.H, joskobra, Lastavica, LilyL, nele73, Pasha_car_aga, rafa, SEMY_, Tuc-Muc-SRB, zaza
FORUM : Politika : Godišnjica½Sarajevskog procesa½ New Topic Post Reply



Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice