Info: Ako imate neke nejasnoe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : GodinjicaSarajevskog procesa
New Topic Post Reply
Poiljalac Poruka
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon GodinjicaSarajevskog procesa

Godinjica"Sarajevskog procesa"
https://goo.gl/BdODz0

Na dananji dan, prije trideset dvije godine, 23. marta 1983. godine, u ranim jutarnjim satima pripadnici Sekretarijata unutranjih poslova SR BiH uhapsili su Aliju Izetbegovia, Omera Behmena, Saliha Behmena, Ruida Prgudu Mustafu Spahia, Meliku Salihbegovi i time je otpoeo najpoznatiji obraun komunistike vlasti protiv neistomiljenika, uveni, montirani, politiki Sarajevski proces. U narednih danima vie stotina Bonjaka, tada Muslimana, privoeno je i sasluavano. Neki su nakon sasluanja dobili status svjedoka, a neki optueni i zadrani u istranom zatvoru. Meu optuenim, uz one uhapene prvog dana Sarajevskog procesa, nali su se jo Hasan engi (imam u Stocu), Ismet Kasumagi, Husein ivalj Edhem Biaki i njegova sestra ula, Demaludin Lati i Dervi urev...

Upravo u to vrijeme u Beogradu, kao jedan od ciljeva tzv. velike Srbije, poelo formiranje "srpske republike u Bosni i Hercegovini. Znai, tada je, prije 30 godina, zapravo, poela borba za Bosnu i Hercegovinu, borba koja nije zavrena i traje i sada. Savez komunista je omoguio uvjete za stvaranje Republike Srpske, za genocid nad narodom kojem pripadam. Eto, to su alosni rezultati te jedne komunistike avanture", veli Lati.

Veli advokat Danilovi: Sarajevski proces bio je ideoloka i moralna priprema budueg rata u Jugoslaviji. Cijelo suenje bilo je u funkciji razvijanja mrnje prema Muslimanima (Bonjacima). U knjizi Sarajevski proces 1983. Danilovi opisujui stanje u Sarajevu i BiH tokom istrage i suenja pie: tampa i ostali mediji uveliko su se takmiili stvaranjem atmosfere progona i sijanjem straha. Imao sam utisak da je tih dana biti Musliman (Bonjak), samo po sebi bilo opasno i rizino. Taj stepen apriornog neprijateljstva i omraze nije bio rezultat samo komunistike netrpeljivosti prema neistomiljenicima i pritisak politike policije, ve se osjeala neka dublja, iracionalna mrnja koja je imala teoloku i etniku pozadinu, koja e se poslije nepunih 10 godina pretvoriti u bespotedni rat i istrebljenje Muslimana (Bonjaka)...

http://bosnapress.net/143329/
https://www.youtube.com/watch?v=0im2fjh1Olo[Edited by Fini on 22-08-2015 at 14:06 GMT]

22-08-2015 at 20:59 | Ukljui u odgovor
Iceland
Nivo: Novi foruma

Registriran(a): 26-05-2015
Lokacija: BiH
Odgovori: 14
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: GodinjicaSarajevskog procesa

Raif Dizdarevi, komunista i nekadanji lan predsjednitva Jugoslavije je u jednom intervju prizano da je proces '83 godine bio montiran od poetka do kraja. Velikosrpski komunisti iz Beograda su traili "neprijatelja" a bosanski komunisti su imali zadatak da nahrane "Beogradskog lava" koji je ekao svoju rtvu. Umjesto da zatite svoje graane, bosanski komunisti (muslimani po imenu) rtvuju Aliju Izetbegovia i jo neke ljude ni krive ni dune. Nakon to je farsa od suenja zavrena u Sarajevskim novinama Osloboenje je izaao naslov "Neprijatelji naroda u zatvoru". Sramota!

"Sarajevski proces" je bio samo jo jedan od naina da se muslimanski komunisti uliu i dodvore srbima i Beogradu. Pored toga to su muslimanski komunisti mahom svojoj djeci davali srpsko-hrvatska imena (primjer su Demal Bijedi i Muhamed Filipovi koji su svojim sinovima dali srpska imena), jeli krmetinu, nisu sunetili muku djecu itd.... a sve to kako bi se ulizali srbima, 83 godine su napravili jo jedan korak i svoje ljude (muslimane) ni krive ni dune strpali u zatvor kako bi se dodatno ulizali velikosrbima. To je bila izdaja svoje zemlje i svojih sunarodnjaka!

1983 godine Alija je osuen za "vjerski fundamentalizam" zato to je napisao knjigu Islamska Deklaracija i navodno pozivao na stvaranje Islamske drave na teritoriji Jugoslavije. Naravno da nita od toga nije bilo istina jer se knjiga ni na koji nain nije bavila Jugoslavijom a pogotovo nije zagovarala uspostavu nekog erijatskog sistema. Knjiga se ustvari bavila generalno stanjem muslimana u svijetu sa drutvenog, vjerskog i filozofkog aspekta.

Nekoliko godina kasnije poet e agresija na BiH. Komunisti koji su se onomad busali u prsa navodnom borbom protiv "fundamentalista" e preko noi odbacit svoje crvene knjiice i na glave navui kape sa kokardama. Komunistiki velikosrpski politiari, generali, intelektualci e se svi, na ovaj ili onaj nan, popeti na brda oko naih gradova i zasuti nas JNA granatama.

Nasuprot njima stojao je jedan omalen stariji ovijek koji je u meuvremenu postao prvi predsjednik nezavisne BiH i vrhovni komandant goloruke Armije BiH. Zvao se Alija Izetbegovi, osueni "fundamentalista". Samo to su se ovaj puta stvari okrenule. Komunisti koji su onomad irili "bratstvo i jedinstvo" su poetkom devedesetih godina krenuli da ubijaju svoju Jugoslovensku djecu, rue njihove kue i vjerske objekte, i ine sve najgore mogue zloine. A "fundamentalista" Alija je stao u zatitu i odbranu drave i svih civilizacijskih vrijednosti. Tamo gdje su sa pukama i kojekakvim memorandumima doli komunistiki politiari (Slobodan Miloevi je bio istaknuti komunista i partizanko dijete) i generali sve je spreno a tamo gdje je vladao "fundamentalista" Alija suivot i ljudskost su se ouvali. Maske su spale i pokazalo se ko je kakav i ko je zaista fundamentalista!

I tako, kao to je i sam Alija jednom rekao vezano za lane optube na njegov raun "to jeste ostane, to nije otpadne". I zaista je tako! Historija kad tad stavi stvari na svoje mjesto i poreda kockice. Komunisti koji su Aliju osudili 83 godine, sudija i tuilac, inae muslimani po imenima, su tokom rata i nakon rata nastavlili da ive u BiH. Alija je imao priliku da im se osveti, ali nije. U jednoj izjavi osvrui se na nepravdu koja mu je nanesena je rekao "kao politiar sam im oprostio, kao ovjek nisam".

Rahmet ti dui predsjednie!!

P.S. Kada ujem bonjake da kau da bi volili da se vrati Goli Otok i Titin reim, samo me interesuje kako bi se oni osjeali da im u po' noi neko iz vlasti zakuca na vrata i odvede ih u nepoznatom pravcu a zatim ih osudi na robiju u montiranom suenju zato to su stali na ulj nekom stranakom/partijskom moniku? Da li bi tada i dalje podravali taj reim ili bi na sav glas dreali da nisu krivi? Zna se, dreali bi i plakali. eljeli bi nazad svoju slobodicu pa makar itav ivot ivili na korici hljeba.

[Edited by Iceland on 25-08-2015 at 15:12 GMT]

23-08-2015 at 11:03 | Ukljui u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 6
Skriveni clanovi: 0
Aktivni lanovi: 0
Sretan roendan: Adrenalin, cekpi, Djeronimo, jjasko, kanarinac, necko_lav, santanita, Walter_Wolf, ZEHRUDIN
FORUM : Politika : GodinjicaSarajevskog procesa New Topic Post ReplyNiste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice