Info: Ako imate neke nejasnoe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima


FORUM : Religija i filozofija : Percepcija muslimana kao terorista
New Topic Post Reply
Poiljalac Poruka
hanumicag
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 30-10-2012
Odgovori: 296
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Percepcija muslimana kao terorista

Nesretni 11. septembar 2002. g. za muslimanime je znaio prekretnicu iz koliko-toliko prihvaenog ivota u period viegodinje odbrane religije i percepcije kojom ih se nastoji predstaviti kao teroriste.

Muslimani nisu nasilnici, a islam je mirna religija. U islamu nije dozvoljeno ubistvo nedunog insana, niti borba da nije odbrana ivota, napadnute vjere, imovine, porodice i asti. Islam ne doputa ubistvo bilo koje vrste radi provoenja politikih ciljeva (to se popularno zove teror), bez obzira da li su potencijalne rtve pojedinci, grupe, ustanove ili imovina. Isto tako kod odbrane tj. dihada, postoje vrlo striktna pravila da bi se isti mogao svrstati u dihad i da bi se pojedinci mogli u njega ukljuiti (npr. mora ga proglasiti legitimni voa, pravila voenja odbrane od agresora su eksplicitna, kao i pravila rata, itd.).

Svi koji misle drugaije trebaju preispitati svoj stav i shvatiti da ive u iluzijama o vjeri ili da imaju predrasude prema muslimanima i islamu (predrasude drugim rijeima znae zatvorenost razuma i glupou, te je dobro prepoznati ih kod sebe -ukoliko postoje- i pokuati ih razrijeiti).

citat:
Percepcija muslimana kao terorista nakon napada 11. septembra 2001. godine (I dio)

11. septembar 2001. godine, dan koji je doprinio jednom globalizirajuem pogledu na islam i njegove sljedbenike, predstavlja novu ameriku percepciju islamskog svijeta. U ratu Sovjeta protiv Afganistanaca krajem 70-ih, Amerika je podrala Afganistance, ne naslutivi da e upravo Afganistanci u 21. vijeku predstavljati prijetnju, prije svega amerikoj bezbjednosti, pa tek onda i ostatku svijeta. Napad na WTC (World Trade Center) koji se tog septembra desio mediji su priili islamu. Kada kranin napadne nekoga, mediji kau napad. Kada jevrej napadne nekoga, i to mediji okarakteriu kao napad. Meutim, kada musliman[1] napadne nekoga, mediji to odmah okarekteriu kao TERORISTIKI napad. Zato, kad je islam rije koja je nastala od arapske rijei selam koja znai mir!? Gdje je tu logika?
...
Svaki poznavalac islama i Kur'ana, kao Boje objave, zna da muslimane i teror nije mogue dovesti u istu ravan, jer islam ne doputa nikakav vid nasilja, a kamoli terorizam. Terorizam je eskalirao poslijednjih godina, i sve vie naunika i strunjaka u toj oblasti nastoje dati definiciju terorizma. Definisati pojam terorizma je teko, definicije variraju od podruja do podruja i od historijskih injenica. Definisanje terorizma bi znailo etiketiranje, jer rei za nekoga da je terorist je opis koji skoro nikada nije prihvatio niti jedan pojedinac i niti jedna grupa. Oksfordski rijenik navodi da je terorizam: The unofficial or unauthorized use of violence and intimidation in the pursuit of political aims. (Oksfordski rijenik Internet)[2] ( Korienje sile radi postizanja politikih ciljeva ili primoravanja vlade da neto uini. )

2.1. Dihad

Tretman dihada kao svetog rata u islamu, je takoer proizvod medija. Shodno islamskom nauavanju, nije sveto zapoeti rat, ali je dozvoljeno braniti se u sluaju da nas neko napadne. Termin sveti rat je koriten od strane krana za vrijeme krstakih ratova. Dihad, u islamu, nije osvajaki rat sa vjerskim predznakom, ve borba sa samim sobom, sa prohtjevima linim. On je prije svega obaveza muslimana da nastoji slijediti Boiji put, dihad fi sabulillah. Po jednoj tradiciji Poslanik je nazvao borbu svakog pojedinca sa samim sobom kako se ne bi udaljio s tog puta velikim svetim ratom, al-dihad al-akbar, dok je vojna ili politika borba za zatitu islamskih podruja (dar al-islam) oznaena kao mali sveti rat al-dihad al asgar. (Karlsson 2005:265)

U islamskom nauavanju postoji etiri razliita naina voenja svetog rata: srcem, jezikom, rukom i tek onda maem. Voenje rata srcem podrazumijeva unutarnju duhovnu i moralnu borbu koju ovjek vodi sam sa sobom, jer kau da je najtee bitke ovjek vodi sam sa sobom. Rat jezikom predstavlja irenje vjere i pozivanje u vjeru, ali svakako podrazumijeva i to da jedan musliman bude primjer drugima svojim nainom ivota. Voenje rata rukom podrazumijeva jaanje islamske zajednice, odnosno svako dobro djelo koje ovjek uradi. Sveti rat sa maem u ruci je protiv neprijatelja islama, shodno erijatskom pravu koje jasno definie okolnosti pod kojima je muslimanima dozvoljeno da ratuju, a i kada zarate imaju tano odreena pravila koja moraju da potuju (o zabrani napadanja; zabrani ubijanja djece, ena, staraca i sl.).

Kuran kae: I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpoinjite borbu Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju kavgu. (El Bekare 2: 190) Iz navedenog ajeta jasno vidimo da muslimani ne zapoinju borbu. Rat u islamu je dozvoljen samo u sluaju odbrane od neprijatelja, odnosno onda kada nas neprijatelj napadne. Dihad je i kada student nastoji da zavri svoje kolovanje, kada radnik odlui da dobro radi svoj posao bez ikakvih prijevara. Mnotvo je primjera dihada, koji najprije oituje borbu ovjeka sa samim sobom. Dihad u islamu znai napor, odnosno nastojanje da se borimo i istrajemo na plemenitom putu. Ni jedna religija, a pogotovo islam ne propagira terorizam, jer koji bi ovjek koji sebe smatra vjernikom pristao na zloinaki in terorizma?!


http://bosnia.alrasub.com/percepcija-muslimana-kao-terorista-nakon-napada-11-septembra-2001-godine-i-dio
13-11-2014 at 13:49 | Ukljui u odgovor
laly
Nivo: Forumski doajen
Don't Let Me Be Misunderstood

Registriran(a): 19-11-2005
Lokacija: Wudang
Odgovori: 39084
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Percepcija muslimana kao terorista

ovo je pravi terorizam
zbog cega su djeca kriva, koliko bolestan moras biti da ubijas neduznu djecu

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/pakistan-oplakuje-ubijene-ucenike

17-12-2014 at 10:54 | Ukljui u odgovor
hanumicag
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 30-10-2012
Odgovori: 296
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Percepcija muslimana kao terorista

Slaem se potpuno. Maloprije sam o tom pisala na drugoj temi vezanoj za zloupotrebu djece u ratu. U ovom sluaju djeca su kolateralna teta, a samo djelo tj. zloin je toliko umobolan, "operisan" od svake logike i vjerskih ubjeenja, neshvatljiv, grozan, da nemam rijei da ga opiem. Tri dana mi suze same krenu kad pomislim na tu nejaku, nastradalu djeicu i njihove uitelje.

Ipak nije zgoreg ponoviti da je u islamu zabranjeno ubijanje svake vrste osim u sluaju odbrane i da ovo to je uinjeno u Pakistanu nisu uinili oni koji slijede vjerska naela i put Allahovog Poslanika, s.a.v.s.

[Edited by hanumicag on 18-12-2014 at 17:44 GMT]

18-12-2014 at 17:37 | Ukljui u odgovor
hanumicag
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 30-10-2012
Odgovori: 296
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Percepcija muslimana kao terorista

Kao to je u skladu s osobinama dobrog voe (vjera propovijeda umjerenost), uvaeni Rejsu-l-ulema Husein efendija Kavazovi je, dao svoje miljenje o stavu Maarske u vezi pitanja izbjeglica. Rejsovo miljenje se ne odnosi samo na politiku i stavove jedne drave, ve svih zemalja koje ne znaju dovoljno ili ne znaju nita o islamu i u muslimanima vide teroriste: http://balkans.aljazeera.net/vijesti/kavazovic-o-orbanu-svako-neznanje-je-stetno Sutina se svodi na reenicu da svako neznanje tetno, a posebno ono koje javno zastupaju visoki politiki dunosnici koji imaju drutvenu mo i ulogu da javno utjeu na miljenje drugih.

21-10-2015 at 20:18 | Ukljui u odgovor
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Percepcija muslimana kao terorista

Mediji su poznati po objavljivanju lai kakve se ne mogu nai ni u matama ljudi...
http://bosnjaci.agency/lazi-kao-hrvatski-srpski-mediji-da-te-cijeli-svijet-razumije/

09-12-2015 at 03:14 | Ukljui u odgovor
hanumicag
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 30-10-2012
Odgovori: 296
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Percepcija muslimana kao terorista

Da se oni hoe pozabaviti oko svojih drava, bilo bi svima od koristi.

Primjer naih "kampova":

citat:
Smajil Halilovi iz Sapne zavrio elektrotehniki fakultet sa 55 desetki

Kada sam upisao prve desetke u indeks, shvatio sam da je to mogue i da u se potruditi da do kraja ne upisujem nie ocjene rekao nam je je Smajil, koji nije mogao izdvojiti najtei predmet. Do sada je ovaj 23-godinjak, rodom iz Sapne, posredstvom profesora ve imao dvije ponude za posao, koje, zbog drugih planova, nije mogao prihvatiti.

Planiram nastaviti studij na drugom ciklusu u inozemstvu, preciznije reeno u zemljama njemakog govornog podruja. Ve due vrijeme uim njemaki jezik i trenutno pokuavam dobiti stipendiju za nastavak studiranja, pojasnio nam je dobitnik Zlatne plakete, za kojeg ovo priznanje predstavlja svijetlu taku u biografiji i karijeri, kao i podstrek za nastavak rada.


http://bhplus.ba/smajil-halilovic-iz-sapne-zavrsio-elektrotehnicki-fakultet-sa-55-desetki/
17-12-2015 at 19:52 | Ukljui u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 3
Skriveni clanovi: 0
Aktivni lanovi: 0
Sretan roendan: devill, Franyo, Gagi, IsmarBegic, jasmin_bihac, Patricia, put some vindex on, sandra0158, Sony
FORUM : Religija i filozofija : Percepcija muslimana kao terorista New Topic Post ReplyNiste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice