Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima


FORUM : Religija i filozofija : NITI JEDAN AUTENTICAN DOKUMENT NE POSTOJI KOJI UK
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon NITI JEDAN AUTENTICAN DOKUMENT NE POSTOJI KOJI UK

NITI JEDAN AUTENTICAN DOKUMENT NE POSTOJI KOJI
UKAZUJE DA JE ISUS RODJEN 25 DECEMBRA.....

Religijski leksikon kaže: ““Taj dan je uveden kako bi se potisnulo pogansko svetkovanje roðenja nepobjediva sunca (lat. dies natalis Solis Invicti), koje se u Rimu sveèano slavilo 25. decembra (odmah po zimskom solsticiju).”” Mnogi uèenjaci smatraju kako je to uèinjeno ““da bi kršæanstvo postalo privlaènije poganskim obraæenicima.””

http://www.n-um.com/krscanski-ucenjaci-negiraju-da-je-isus…/


[Edited by Fini on 26-10-2017 at 22:58 GMT]

27-10-2017 at 05:55 | Ukljuèi u odgovor
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Od svih religija Islam je najvise ucino za civili

Od svih religija Islam je najvise ucinio za civilizaciju...

Phillip K. Hitti, George Sarton u potpunosti su potvrdili ulogu koju su muslimanski srednjovekovni nauènici igrali ne samo u oblasti oèuvanja znanja prethodnih generacija, veæ i vlastitog originalnog doprinosa nauke.

George Bernard Shaw je rekao da su srednjovjekovni monasi iz neznanja ili predrasuda stvorili jednu vrlo ružnu sliku islama. I ne samo to, uputili su mu uvredljive izraze. On je najpreciznije prouèavao sve ove stvari i došao je do zakljuèka da je poslanik Muhammed, s.a.v.s., morao biti nazvan spasiocem èovjeèanstva.
P.S.
Za vrijeme vladara el-Hakema (756-78 uspostasvlja se prvi univerzitet u Andaluziji. Kordova je postala najveci centar znanosti u Evropi kada je ostatak kontinenta zivio u neznanju i tmini. Bila je cisto cudo svijeta. Dvjesta hiljada kuca u samom gradu i milion stanovnika, sest stotina dzamija, devet stotina javnih kupatila, pedeset bolnica, sa mnogim marketima, zastupajuci osamnaest hiljada radionica. Prosperitet drugih gradova nije izostajao. Sve vrste trgovine i biznisa, sa petnaest hiljada tkalaca platna. Slobodno bi mogao hodati Kordovom noci i po sesnaest kilometara potpuno svjetiljkama osvijetljen i kaldrmisanim ulicama. Sedam stoljeca kasnije to je bila inovacija u Londonu, Parizu i cijeloj Evropi. Doveden je akvedukt-vodovod koji je snabdijevao cijeli grad vodom. Savrseni sistem irigacije pretvorio je Valenciju u najljepsi vrt u Evropi, te jos danas postoji kao takav. Jedan od najvecih poduhvata bio je vodena brana Toleda. Primjenom plime i osjeke punili su se bazeni vodom, snabdijevajuci stanovnistvo Toleda. Toledo, Kordova i Granada postadose veliki centri znanosti i umjetnosti u tadasnjoj Evropi. Muslimanska Spanija je dala najsjajnije intelektualne gigante i naucnjake srednjeg vijeka, ukljucujuci Ibn Rusda (Averosa), Ibn Arabi, Ibn Zuhr, Ibn Bejtar, Ibn Hatib, Dinavardi, Abdul-Kasim el-Zahravi, Ibn Badza, Ibn Tufejl i drugi.

Ibn Rusd (Averos) je najveci filozof svih vremena, prema statistici eminentnog americkog historicara, orjentaliste George Sartona. Najpoznatija djela iz filozofije, medicine I fikha (serijat) napisao je za svoga zivota 67 djela, dvadeset osam iz filozofije, pet iz teologije I osam iz oblasti fikhha, cetiri iz oblasti astronomije, dva iz gramatike I 20 iz medicine. Bio je najpoznatiji komentator Aristotelovih djela, koja su izazvala zivu iltelektualnu diskusiju na pariskom univerzitetu, tako da se citav univerzitet podijelio na pristalice Averosa, pod vodstvom profesora Siger de Rheims-a i protivnike Ibn Rusdovog filozofskog pravca (odnosno zastitnike crkvene linije). Njegova djela su se izucavala Evropom sve do sredine 19.stoljeca 1852.

Abul-Kasim (Abulkases ili Alsaravius), poznat kao doktor, hirurg, licni ljekar halife u Kordovi. Ostavio je iza sebe monumentalno djelo al-Tasrif, enciklopedijsko djelo u trideset tomova, posveceno medicini, znanosti. Zadnja toma su posvecena hirurgiji. Djelo mu je prevedo na latinski Gerard od Cremone, izdato u Veneciji (Italija) 1447, u Njemackoj u Strassburgu 1532, u Baselu (Svajcarska) 1541, u Oxfordu (Engleska) 1778. Ovo djelo uzivalo je veliku popularnost na Zapadu, te nekoliko stoljeca se koristilo kao glavni izvor uputa u hirurgiji pri bolnicama Evrope. Posjedovao je preko dvesta hirurskih instrumenata (zapisano u njemackoj historiji Gescihte der Chirurgie, napisao je A. Grait, a izdata 1898. U Berlinu). Vrijedno bi bilo spomenuti i Ibn Arebija i mnoge druge.

Postoji uistinu plejada islamskih filozofa o svakom nesto reci iziskivalo bi citavu knjigu, pa se zato treba zadooljiti pominjanjem samo nekih. Suhravardi (1163) i njegovo djelo Filozofija iluminacije, prevedeno na engleski (Caravan Books, New York, 1969.) U djelu je sadrzana njegova cuvena poruka covjecanstvu "Pravo ili istinito razumijevanje dogadja se kod onih koji su u konstantnom stanju transformacije, iz visih u vece sfere, snagom sticanja znanja."

Matematièke znanosti imaju neizbrisive tragove arapsko-islamskog doprinosa. Rijeèi “algebra”, “zero”, “cifra”, “šifra”, “ta'rifa”, itd. arapskog su porijekla. Zasluga za otkrivanje trigonometrije pripada muslimanskim matematièarima. Na kraju treba znati da su ovo samo neki od brojnih primjera koji govore o zasluzi muslimana u razvoju i napretku ljudske civilizacije. “Civilizovani” Zapad ih je omeo u njihovom daljem napretku. Zapadnjaci se danas ponose onim što su dali u razvoju civilizacije. Po njima sva zasluga pripada samo njihovim nauènicima, a muslimani se i ne spominju. Koliko su oni zaista dali govori i èinjenica da je njihov filozof Engels izjavio da je spaljivanje biblioteka u Bagdadu, Kordovi, Granadi, (da dodam Sarajevu) unazadilo ljudsku civilizaciju za 1000 godina. Na kraju, s pravom možemo istaæi da predstavnici islamske nauke nisu zaostajali ni za jednim od velikih imena u historiji nauke, mada se to i dan danas pokušava, i u dobroj mjeri uspjeva, prikriti. S pravom možemo reæi da je Istok prednjaèio nad Zapadom, kako na polju nauke tako i na polju kulture. XX-to stoljeæe.

O vjernici! Budite èvrsti radi Allaha, svjedoèite u ime pravde i nemojte da vas neprijateljstvo nekog naroda navede da ne postupate pravedno. Budite pravedni, to je najbliže bogobojaznosti. I bojte se Allaha. Zaista je Allah uvijek obaviješten o onom što vi radite. (Kur’an, 5:9)

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=55435
http://mojummet.com/ummet/video-galerija/554-putnik-namjernik/video/15-skrivena-znanja-islama-flv
https://www.youtube.com/watch?v=RnFrRFaJdMs




[Edited by Fini on 29-10-2017 at 00:07 GMT]

[Edited by Fini on 29-10-2017 at 00:11 GMT]

27-10-2017 at 05:55 | Ukljuèi u odgovor
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: NITI JEDAN AUTENTICAN DOKUMENT NE POSTOJI KOJI UK

Interesantno...

www.facebook.com/facepost123/videos/1686823498059804

29-10-2017 at 05:51 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 49
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Adnan_, Adnan_ IRAQ, Ajvi, antepavelic, goca, Herodot.H, joskobra, Lastavica, LilyL, nele73, Pasha_car_aga, rafa, SEMY_, Tuc-Muc-SRB, zaza
FORUM : Religija i filozofija : NITI JEDAN AUTENTICAN DOKUMENT NE POSTOJI KOJI UK New Topic Post Reply



Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice