Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da poštuju forumska pravila.


FORUM : Domaće vijesti : Novi rekord Aerodroma Tuzla
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
admin
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 10-09-2000
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 1956
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Novi rekord Aerodroma Tuzla

Za 11 mjeseci ove godine Aerodrom Tuzla je uslužio 545.189 putnika te je tako, mjesec prije kraja godine, premašio prošlogodišnjih 535.597 putnika.

Rekord je postignut iako je u oktobru i novembru zabilježen manji broj putnika u odnosu na iste mjesece prošle godine. U oktobru je usluge aerodroma koristilo 50.105 putnika što je 2,8% manje u odnosu na oktobar 2017. godine. Pad broja putnika u novembru je bio znatno veći, evidentirana su 30.763 putnika što je za 17,8% manje nego u novembru prošle godine.

U nekim medijima je objašnjeno da je do smanjenja broja putnika u oktobru došlo zbog ukidanja četiri linije ali to nije tačno. Linije su ukinute u novembru i to nije imalo uticaja na oktobar. Jednostavno, u oktobru ove godine na redovnim linijama je obavljeno 320 letova, a u oktobru prošle godine zabilježeno je 328 letova. Osam letova manje rezultiralo je srazmjernim smanjenjem broja putnika. Najvažniji podatak u ovoj priči je da nije došlo do smanjenja popunjenosti aviona (Load Factor - LF). Oktobarski LF je ostao neizmjenjen i iznosio je 87%.

Pad broja putnika u novembru rezultat je ukidanja četiri redovne linije u zimskom redu letenja, te smanjenja broja letova na preostalim linijama. Prošlogodišnjih 30 letova sedmično smanjeno je na samo 23 sedmična leta u novembru ove godine, što je preko 23%. Dobra vijest je da je pad broja putnika manji od navedenog procenta što znači da je porasla popunjenost aviona i to za značajnih 7%. LF u novembru prošle godine iznosio je 80,6% dok je u novembru ove godine iznosio 87,6%.

Ipak treba naglasiti da je dobra popunjenost aviona u oktobru (87%) i novembru (87,6%) još uvijek znatno manja od popunjenosti aviona na nivou kompanije Wizz Air. U oktobru je kompanijski LF iznosio 94%, dok je novembarski iznosio 91%.

Moguće je da aranžman, kojeg Wizz Air ima sa Aerodromom Tuzla, kroz smanjene aerodromske troškove kompenzira manji LF aviona u tuzlanskoj bazi ali se ne treba u to previše uzdati. Ukidanje 4 linije i smanjenje broja letova u novembru to jasno pokazuju.

Veoma je važno da LF na linijama tuzlanskog aerodroma bude što bliži kompanijskom LF-u. Zato stalno ponavljamo da je za Aerodrom Tuzla svaki putnik važan. Uhodane linije imaju svoju temeljnu grupu putnika kojima je mogućnost brzog dolaska i povratka važnija od svega ostalog. Naravno, i tim putnicima smetaju loši putevi do Aerodroma, loši uslovi na Aerodromu ali neće zbog toga odustati od putovanja. Zbog toga su posebno važni oni putnici kojima Aerodrom Tuzla nije blizu ili nije jedina opcija jer oni čine tu nadogradnju do zadovoljavajućeg LF-a. Ako su imali loše iskustvo takvi putnici se ne vraćaju. Aerodrom ne može napraviti dobre ceste, to je do Kantona ali dobra usluga, brzina i ljubaznost prije svega, te čiste sanitarne prostorije mogu rezultirati time da putnici zanemare ostale probleme, a to je do menadžmenta Aerodroma.

Konkurencija banjalučkog aerodroma postala je ozbiljna

Definitivno, aerodromi Tuzla i Banja Luka su postali konkurenti. Ryanair je za proljeće najavio i četvrtu liniju iz Banja Luke i nije nimalo slučajno što su 3 od četiri banjalučke linije duplirane sa tuzlanskim (Memingen, Stokholm, Berlin). To je jasna poruka menadžmentu Aerodroma Tuzla da je prošlo vrijeme improvizacija.

Do menadžmenta je i stvaranje uslova da što manji broj letova kasni u odlasku, da što manje aviona bude preusmjereno u toku godine, posebno u vrijeme sa izraženom maglom. Pitanje prilaznih svjetala nije samo tehničko pitanje i ne tiče se samo pilota već i svakog putnika jer od svjetala zavisi da li će se avion spustiti u Tuzlu ili u Temišvar. Tiče se i Wizz Aira jer svaki preusmjereni let stvara dodatne troškove, a to se pitanje razvlači već 3,5 godine. Veliko kašnjenje dogradnje putničkog terminala je priča za sebe.

Neminovnost je da će Banja Luka uzeti dio putnika koji su do sada koristili Aerodrom Tuzla. Normalno je da će se putnici kojima je Banja Luka bliža okrenuti tom aerodromu. Pravi problem će biti ako se za Banja Luku opredjeli i dio putnika kojima je Tuzla bliža ali im je dosta Tuzle, radova, kašnjenja i preusmjeravanja. Zato treba otvoriti i oči i uši, slušati primjedbe putnika i raditi na tome da primjedbi bude što manje, da se svaki putnik na Aerodromu Tuzla osjeća rado viđenim, da su uposlenici Aerodroma tu da im pomognu, da im dadnu objašnjenja i informacije, da im boravak na aerodromu učine ugodnim i kad letovi kasne.

Ponavljamo, svaki putnik je važan jer treba imati na umu da Banja Luka ne mora privući ogroman broj putnika, dovoljno je 10 do 15 po letu i Wizz Air, a s njim i Aerodrom Tuzla će biti u problemu.

A.M.

15-12-2018 at 15:21 | Uključi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 21
Skriveni clanovi: 0
Aktivni članovi: 0
Sretan rođendan: ac_Nesta, bayern11, charlie08, Eira, emke99, Firma, maskirana, stellaaa, Zakk Wylde
FORUM : Domaće vijesti : Novi rekord Aerodroma Tuzla New Topic Post ReplyNiste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja forumaša u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright © 2001 STRING