Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatoru


FORUM : Putopisi : Ramadansko veèe _ sjeæanje na godine mira u Siriji
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
mima
Nivo: Forumski vuk

Registriran(a): 14-08-2002
Odgovori: 785
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Ramadansko veèe _ sjeæanje na godine mira u Siriji

Sjeæanje na jedan predivan Ramadan u vrijeme mira u Siriji.

"Sinoæ me nakon posla, put nanio u najstariji dio Damaska. Tamo je Souk Hammediyeh, zlatni Suk, ogroman natkriti prolaz prepun magaza i duæana s (n)argilama, zlatnom srmom vezenih haljina, galabija, dugih toplih gaæa i ogratèa, zlata i srebra na kamare, svilenih mahrama, djeèjih igraèaka i mangala, zapisa i kièastih stoljnjaka, umjetnog cvijeæa i drvenih žlica, halve i kolaèa, šarenih, šarenih žele bonbona i drugih šeæerlema, baklava i kišobrana, nanula i drvenih deva, ... Ima u tom gotovo kilometar dugom pasažu bezbroj sudbina, more trgovaca, nakupaca i preprodavaèa, od 5 do 95 godina. Izmeðu tog predivnog mnoštva naroda probija se slijep starac i prodaje žilete i cigarete, ne prosi veæ nudi te sitnice, pa mu svijet udijeli a robu ne uzme, takav je adet ... Ovo je moj grad, moja druga domovina ... Ovo je Sham, Damask, Dimasque - moj voljenigrad poznat po trgovini staroj, kažu, i do 7ooo godina. Od kostiju i kamenja, do današnjih èuda, lažnih nokia, odliènih kopija nike tenisica, žvaka i praznih baterija koje ti uvaljuju pod nove. Svjetla gore i osvjetljavaju put do ove gusarske peæine iz 1001 noæi. Sezame otvori se ...
Treba ovo doživjeti, ovo je svijet fantastièan, koji se ili voli, ili se od njega okreæe glava. Ispred zlatnog Suka, jer postoji i znatno manji, srebrni Suk uz rijeku Baradu, pokraj Arheološkog muzeja i Muzeja Armije, nalazi se spomenik Saladinu, srdnjovjekovnom vojskovoði koji je pobijedio Rièarda Lavljeg Srca, osvojio Krak d Ševalje i zavladao ovim dijelom Blistoka od Turske do Egipta. Saladin na propetom konju, èuva ulaz u Suk.
Na drugom kraju ovog sna je jedna od najstarijih i najpoznatijih džamija na svijetu, èuvena Omajad Džamija. Isprva kršæanska bogomolja. Pa se i danas u njenoj riznici èuaju relikvije Sv. Ivana Krstitelja. Prije par godina, ovu je džamiju pohodio i poklonio se svim sirijskim vjerama Papa Ivan Pavao II. Jer ovo je kraj u kojem je i koljevka kršæanstva i dom islama. Predivan splet civilizacija, i zato bogat i vrijedan divljenja!
Sinoæ u praznièko ramadansko veèe, u vrijeme iftara prošetah Suokom kroz neopisivu gužvu da otjeram aveti samoæe. I kad zaðem meðu taj svijet, MOJ svijet, ja se nesvjesno smiješim, smiješim se ljudima i prekrasnoj djeci koju imaju, smiješim se trgovcima i ženama zavijenim u mahrame ili kosa bujnih i sjajnih, smiješim se prelijepim djevojkama i momcima svi redom prelijepi. Hodam u ramadanko veèe, prelijepo i miriom jasmina koji i sad u januaru miriše - okupano veèe, a suze idu same, i molim Allaha, Boga i život - daj mi snage da se probijem kroz život kao što se probijam izmeðu ovog svijeta.
Omajadski minareti u suton ... Tihi i gotovo nevidljivi u izmaglici sijeèanjske veèeri. A onda se upališe kandilji, dvije niske krijesnica oko svakog minareta, sjaj na nebu i molitva iz zvuènika. Ramadansko veèe, svijet se uzgibao, uzburkao i uživa. Hladno je, djecu nose u naruèju svuda kuda idu. Umotanu u tople dekice oèevi privinuli usnule bebe na svoja ramena. Bajram u Damasku ... Bajram u srcima ljudi, kao svako otkriæe dobrote i vjere uživot. Neka tako bude ... dobrota, dobronamjernost i vjera u ljude svih Vjera i boja kože.
Svima koje slave i poštuju, sretan Bajramski praznik.
Uz njega misli i molitve k nebu. Misli svijetle i sjajne.
Kao kandilji na mineratima Omajad džamije u starom Damasku, kuæi mojoj!" ... A onda je, samo par godina nakon ovog mog zapisa, 15.3.2011. u moju Siriju došao rat ... avet se nadvila nad ovu ljepotu da uništi i ubija. Ma nije avet uspjela. Danas, 2. Juna 2019 je 8 godina 2 mjeseca i 17 dana herojske borbe sirijskog naroda za svoju domovinu. U slavu svim žrtvama a za buduæe Ramadane (Ramazane) mira ... Sourya ya habibati!


[Edited by mima on 02-06-2019 at 15:29 GMT]

[Edited by mima on 02-06-2019 at 15:37 GMT]

02-06-2019 at 13:13 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 33
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: beba24, cheguedoeNo2, dr.devilito, lilly, malimeho, mikooo, neko_bezveze, onlyyou, uprava, victorius
FORUM : Putopisi : Ramadansko veèe _ sjeæanje na godine mira u Siriji New Topic Post Reply



Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice