Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da potuju forumska pravila.


FORUM : Domae vijesti : ta e potenima vlast nad policijom?
New Topic Post Reply
Poiljalac Poruka
admin
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 10-09-2000
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 1964
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon ta e potenima vlast nad policijom?


Koliko puta ste od rata pa na ovamo uli iz usta svih moguih i nemoguih politiara kako policija mora biti depolitizirana? Naravno, kod nas rijei trpe svata pa kad su uvidjeli da od puste prie nema nita, stranci, u likovima predstavnika meunarodnih policajaca (IPTF), smislili su zakon po kojem su ministrima unutranjih poslova ostavili da se bave politikom, a uveli su nama do tada nepoznat institut policijskog komesara koji je trebao da bude profesionalac koji e rukovoditi radom policijskih slubenika. Da bi obezbjedili politiku nezavisnost komesarima stranci su smislili i Nezavisni odbor kao nepolitiko tijelo koje e birati i vriti nadzor nad radom komesara. Dobro zamiljena ideja u praksi je odmah dobila nau nakaradnu izvedbu. Nezavisni odbori bili su i ostali nezavisni samo na papiru i po nazivu.

Od samog starta, a on se desio 2002. godine kada su u Zakon o unutranjim poslovima uvedeni pojmovi policijskog komesara i Nezavisnog odbora, bilo je jasno da e svaka politika garnitura na vlasti imenovati svoj Nezavisni odbor. U Zakon je ugraeno da se Nezavisni odbor imenuje na etiri godine to se ba fino "poklopilo" sa ciklusom optih izbora koji su se do te 2002. godine organizovali svake dvije, a od 2002. godine svake etiri godine. Tako je u samom startu ideja IPTF-a dobila svoju nakaradnu izvedbu. Stranke na vlasti su birale svoj Nezavisni odbor a on komesara po volji tih stranaka.

Komesar je u meuvremenu izmjenama Zakona postao direktor Uprave policije, i to to se ovih dana deava oko postavljanja novog Nezavisnog odbora i smjene direktora, dio je igre koja je dobro poznata svim strankama, posebno onima na vlasti i onima koji su bili nekad na vlasti. To to se neki bune pa trae i smjenu ministra, to je samo dio igre jer dok su "bundije" bile na vlasti nisu uinile nita da se takva igra sa nezavisnim odborima onemogui. to bi? Pa i oni e kada opet dou na vlast zaigrati istu igru, a bunie se ko fol ovi koji su sada na vlasti.

Sutinsko pitanje je ta e vlast nad policijom onima (strankama) koji se kunu u depolitizaciju policije i vlastito potenje? Ima li potenog razloga da potenima treba vlast nad policijom?

03-02-2020 at 10:57 | Ukljui u odgovor
albenpure
Nivo: Novi foruma
Registriran(a): 26-09-2021
Lokacija: Vilnius
Odgovori: 2
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: ta e potenima vlast nad policijom?

AlbenPure

26-09-2021 at 17:38 | Ukljui u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 34
Skriveni clanovi: 0
Aktivni lanovi: 0
Sretan roendan: lili, Slavinovic, svetica, wirisidze
FORUM : Domae vijesti : ta e potenima vlast nad policijom? New Topic Post ReplyNiste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba